Ιταλία: Αντιδρούν συνδικάτα και κόμματα

Το σύνολο των ιταλικών συνδικάτων και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκφράζουν σκεπτικισμό αλλά και ανοικτή αντίθεση ως προς το περιεχόμενο των μέτρων που συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα από τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας, Cgil, Cisl και Uil, κατέστησαν σαφές από χθες το βράδυ ότι είναι κάθετα αντίθετες στην μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και στην
διευκόλυνση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, παρεμβάσεις που ο Μπερλουσκόνι υποσχέθηκε στους Ευρωπαίους εταίρους.

«Το μεταρρυθμιστικό πνεύμα της κυβέρνησης μετατρέπεται σε μια νέα επίθεση κατά των μερικώς απασχολούμενων, με πιο εύκολες απολύσεις και με τα δικαιώματα των συνταξιούχων να απειλούνται», δήλωσε η Σουζάνα Καμούσο, γραμματέας του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας, Cgil, η οποία πρόσθεσε ότι «θα προτείνει μια ενιαία, μαζική κινητοποίηση σε όλα τα άλλα ιταλικά συνδικάτα».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της συνδικαλιστικής οργάνωσης Cisl, Ραφαέλε Μπονάνι, «η κυβέρνηση προβαίνει σε αυτές τις ανακοινώσεις, ελπίζοντας να πουλήσει απατηλές υποσχέσεις στους επιχειρηματίες» με στόχο «να υποδαυλίσει την αντιπαράθεση και την εξέγερση». Το συνδικάτο Uil κάνει γνωστό ότι «η αντίδρασή του θα είναι από τις πλέον αποφασιστικές».

Μετά από χρόνια ενδοσυνδικαλιστικών διενέξεων και διαφωνιών, η νέα δέσμη μέτρων της κυβέρνησης του μεγιστάνα-πρωθυπουργού, δείχνει πως κατάφερε να «πετύχει» και πάλι στην σύσταση ενός κοινού μετώπου.

Σε ό,τι αφορά την αντιπολίτευση ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι δηλώνει ότι «η κυβέρνηση θέλησε να εξασφαλίσει οξυγόνο για λίγες ημέρες, αλλά από τα όσα διαβάσαμε, δεν πιστεύουμε να πρόκειται για κάτι το πραγματικά σοβαρό».

Ο επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Udc Πιερφερντινάντο Καζίνι σχολιάζει ότι «η επιστολή του Μπερλουσκόνι προς την Ευρώπη μοιάζει με βιβλίο παραμυθιών και ονείρων».

Για τον γραμματέα του προοδευτικού κόμματος Ιταλία των Αξιών και πρώην εισαγγελέα Αντόνιο Ντι Πιέτρο, «με τον τρόπο αυτό, κινδυνεύουμε να φτάσουμε σε κοινωνική σύγκρουση και για το λόγο αυτό είναι απόλυτα αναγκαίο να πάμε σε πρόωρες εκλογές πριν η συγκεκριμένη σύγκρουση οξυνθεί».

Το σημείο στο οποίο επικεντρώνονται τα σχόλια πολλών πολιτικών αναλυτών είναι μια πιθανή, βασικής σημασίας χρονική αναντιστοιχία: η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι δεσμεύτηκε να παρουσιάσει το νέο διάταγμα για την ανάπτυξη μέχρι τις 15 Νοεμβρίου και να εφαρμόσει τα διάφορα μέτρα, μέσα σε χρονικό διάστημα οκτώ μηνών. Σύμφωνα, όμως, με τις προβλέψεις όλων, σχεδόν, των σχολιαστών, η Ιταλία πρόκειται να οδηγηθεί σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, το πολύ, την ερχόμενη άνοιξη. Κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, να μείνει «στον αέρα» το σύνολο των μεταρρυθμίσεων, των μέτρων που θεωρούνται αναγκαία και επείγοντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Keywords
Τυχαία Θέματα