Ιταλία: Έξι βουλευτές απαιτούν άμεσα μέτρα

Έξι δυσαρεστημένοι «μπερλουσκονικοί» βουλευτές με επιστολή τους που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα ζητούν από τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι να εφαρμόσει άμεσα όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να ανοίξει μια καινούρια φάση, προωθώντας το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Η επιστολή υπογράφεται από τους βουλευτές Ρομπέρτο Αντονιόνε, Ισαμπέλα Μπαρτολίνι, Τζουστίνα Ντέστρο, Τζανκάρλο Πιτέλι, Φάμπιο Γκάβα και Τζόρτζιο Στρακουαντάνιο.

Αρχικά, ιταλικά μέσα ενημέρωσης είχαν κάνει λόγο για δώδεκα βουλευτές.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι «η νομιμοποίηση της
κυβέρνησης, αλλά όχι της εκτελεστικής εξουσίας στο σύνολό της, βρίσκεται στις κάλπες, διαμέσου της ελεύθερης έκφρασης της λαϊκής βούλησης».

«Σας ζητούμε, κύριε πρωθυπουργέ να αναλάβετε μια πρωτοβουλία ανάλογη με τις περιστάσεις. Να αναλάβετε την προαγωγή μιας νέας πολιτικής φάσης και μιας νέας κυβέρνησης, που να μπορέσει, από τώρα μέχρι και το τέλος της νομοθετικής περιόδου, να εφαρμόσει την ατζέντα των δεσμεύσεων που υπεγράφησαν με τους Ευρωπαίους εταίρους , σύμφωνα και με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», αναφέρουν οι βουλευτές.

Μένει να εξακριβωθεί αν οι εν βουλευτές θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση στο κοινοβούλιο. Οι πρώτες κρίσιμες ψηφοφορίες για τον Μπερλουσκόνι αναμένεται να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα: για τον νόμο οικονομικής σταθερότητας (στον οποίο εντάσσεται μέρος των μεταρρυθμίσεων που ζήτησε η Ευρώπη) και για τη νέα προσπάθεια έγκρισης του «δημόσιου ισολογισμού» του 2010, που είχε καταψηφισθεί, πρόσφατα, από την βουλή.

Συνεργάτες του μεγιστάνα-πρωθυπουργού τονίζουν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί, όντως, να διευρυνθεί, αλλά με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι πάντα επικεφαλής της κυβέρνησης. Η αντιπολίτευση συνεχίζει να ζητεί την άμεση παραίτηση του Μπερλουσκόνι και τη σύσταση κυβέρνησης ευρείας αποδοχής που θα εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και θα οδηγήσει, στην συνέχεια, την χώρα σε εκλογές.

Ιταλοί αναλυτές αναφέρουν μάλιστα ότι ο επικρατέστερος υποψήφιος τεχνοκράτης-πρωθυπουργός, είναι ο Μάριο Μόντι, οικονομολόγος, πρώην επίτροπος της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ίδιος, φυσικά, δεν έχει κάνει έως τώρα κανένα σχετικό σχόλιο.

Όλοι αναμένουν τις επόμενες κινήσεις των έξι «δυσαρεστημένων» βουλευτών. Ο Μπερλουσκόνι αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Κάνες εκτιμάται ότι θα επιδιώξει να τους συναντήσει προσωπικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα