Ιταλία: Με το βλέμμα στης αμερικανικές εκλογές

Με εκτεταμένες ανταποκρίσεις και αναλύσεις αναφέρεται σήμερα ο ιταλικός Tύπος στις αμερικανικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου. Πρώτα απ΄όλα, το ενδιαφέρον των σχολιαστών επικεντρώνεται στην αναφορά του ρεπουμπλικανού υποψηφίου στην οικονομική κρίση που διέρχεται η Ευρώπη, και η Ιταλία ειδικότερα: «Ο Ρόμνεϊ δήλωσε ότι αν η Αμερική, επανεκλέξει τον Ομπάμα και συνεχίσει να διατηρεί σε υψηλό επίπεδο τις δημόσιες δαπάνες της, θα έχει το τέλος της Ιταλίας», γράφει η εφημερίδα της Ρώμης«Λα Ρεπούμπλικα».

«Μετά

την αναφορά στην Ελλάδα που ακούσαμε στοτελευταίο τηλεοπτικό ντιμπέιτ, ήρθε η σειρά της Ιταλίας και της Ισπανίας, να στηλιτευθούν ως χώρες στις οποίες ένας ξένος επιχειρηματίαςδεν θα είχε κανένα συμφέρον να επενδύσει», τονίζει ο ανταποκριτής της «Λα Ρεπούμπλικα» από τη Νέα Υόρκη, Φεντερίκο Ραμπίνι.

Σύμφωνα με την ιταλική, προοδευτική εφημερίδα «οι φράσεις του Ρόμνεϊ μπορούν να επηρεάσουν εύκολα το αμερικανικό ακροατήριο, το οποίο διαθέτει περιορισμένες πληροφορίες, σχετικά με την Ευρωπαϊκή κρίση, που χαρακτηρίζονται από μια γενικότερη τάση προς τον καταστροφισμό.

Κατάσυνέπεια, σύμφωνα με τον Ραμπίνι «αν στις 6 Νοεμβρίου καταφέρει να κερδίσει ο υποψήφιος του ρεπουμπλικανικού κόμματος, η ευρωφοβία του θα αρχίσει να ανησυχεί πιο σοβαρά τις συνόδους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις κυβερνήσεις της Ρώμης, της Μαδρίτης και της Αθήνας».

Ο σχολιαστής της εφημερίδας «Λα Στάμπα» του Τορίνο, Τζάννι Ριόττα, θεωρεί,πάντως, ότι ο νυν πρόεδρος θα καταφέρει να πετύχει την επανεκλογή: «Ο Ρόμνεϊ αποδείχθηκε ικανός να απομακρύνει το προφίλ του εξτρεμιστή με τονοποίο οι δημοκρατικοί προσπάθησαν να τον ταυτίσουν.

Τα νέα στοιχεία για την ανεργία, όμως, μας λένε ότι δημιουργήθηκαν 171.000 νέεςθέσεις εργασίας. Αν ο Ομπάμα, λοιπόν, την Τρίτη το βράδυ, καταφέρει, όπως φαίνεται πιθανό, να διατηρήσει τη θέση του θα το οφείλει αποκλειστικά και μόνο στους αριθμούς αυτούς», τονίζει ο Ριόττα.

Ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών «δεν κατάφερε να γίνει ονέος Μπoμπ Κέννεντι, αυτό είναι σαφές. Αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότιέχουν εκλείψει, πλέον, οι χώροι για κοινωνικές επαφές και ζυμώσεις. Δενπροσφέρονται, πλέον, ούτε τα σχολεία, ούτε ο στρατός, ούτε και οι λαϊκές συνοικίες», προσθέτει η «Λα Στάμπα».

Η εφημερίδα της Ρώμης, «Ιλ Μεσσατζέρο», επικεντρώνεται σε μια, ακόμη, «ιταλική παράμετρο».

Ηδημοσιογράφος Άννα Γκουάϊτα μας θυμίζει ότι «ο Ρόμνεϊ χαίρει της ισχυρότατης υποστήριξης πολλών ομάδων πίεσης, που είναι σε θέση να ξοδέψουν τεράστια ποσά για τη μετάδοση τηλεοπτικών πολιτικών διαφημίσεων».

Ένα από τα σποτ αυτά, όμως, το οποίο υποστήριζε ότι ο δημοκρατικός πρόεδρος έσωσε την αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας, μόνο και μόνο για να μπορέσουν να μεταφερθούν στην Κίνα οι θέσεις εργασίας, κατακρίθηκε ως αναληθής.

«Την υποστήριξη του Ομπάμα- γράφει η Ιλ Μεσσατζέρο-μεταξύ των άλλων, ανέλαβε και ο Σέρτζιο Μαρκιόννε, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Fiat- Chrysler, ο οποίος αγόρασε, στο Ντιτρόιτ, τις μονάδες

Keywords
Τυχαία Θέματα