«Ήξεις, αφήξεις...» της Κομισιόν για plan B

Απόλυτο αλαλούμ επικρατεί στην Κομισιόν σε ό,τι αφορά το θέμα που έχει προκύψει με τα σενάρια που επεξεργάζονται στις Βρυξέλλες για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Τις δηλώσεις του Επιτρόπου Εμπορίου, Κάρελ ντε Χουχτ, διέψευσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, το Reuters επιβεβαίωσε τις απόψεις του κ.Χουχτ επικαλούμενο δηλώσεις κοινοτικού

αξιωματούχου. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην Ε.Ε. η δήλωση του εκπροσώπου του Σόιμπλε, σύμφωνα με την οποία το Βερολίνο είναι υποχρεωμένο να είναι έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο σε ότι αφορά την ελληνική κρίση.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση σεναρίων περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Κάρελ ντε Χουχτ σε μια συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται σήμερα, προσθέτοντας ότι δεν θεωρεί ότι «μια ελληνική αποχώρηση [από την ευρωζώνη] θα σήμαινε το τέλος του ευρώ, όπως ισχυρίζονται κάποιοι».

Ειδησεογραφικά πρακτορεία ερμηνεύουν τις δηλώσεις Ντε Χουχτ ως ακόμα μια ένδειξη της αλλαγής ρητορικής από την Ευρώπη σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη έξοδο -ή την εκδίωξη- της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Οι δηλώσεις αυτές μοιάζουν να αποτελούν την πρώτη επιβεβαίωση από κορυφαίο αξιωματούχο της ΕΕ ότι καταρτίζονται σχέδια για την αντιμετώπιση της πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα. «Πριν από ενάμιση χρόνο μπορεί να υπήρχε ο κίνδυνος να υπάρξουν συνέπειες- ντόμινο» δήλωσε ο Ντε Χουχτ στην φλαμανδόφωνη εφημερίδα De Standaard του Βελγίου. «Αλλά σήμερα υπάρχουν, τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπηρεσίες οι οποίες εργάζονται σε σενάρια αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν τα καταφέρει» πρόσθεσε.

Ο επίτροπος, πρώην υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, επανέλαβε το σύνηθες μήνυμα της ΕΕ προς την Ελλάδα, ότι δηλαδή δεν έχει καλύτερη επιλογή από το να τηρήσει τα μέτρα λιτότητας και περικοπών των κρατικών δαπανών που προβλέπονται από τη δανειακή σύμβαση.
«Η τελική φάση του παιγνιδιού έχει αρχίσει. . . δεν γνωρίζω πώς θα καταλήξει» είπε ο Ντε Χουχτ. «Σε περίπτωση εξόδου [από το ευρώ] η σύγχυση στην Ελλάδα θα είναι τεράστια».

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ότι διαψεύδει πως η Επιτροπή «επεξεργάζεται σχέδιο εξόδου» της Ελλάδας από το ευρώ και ότι η ΕΕ θέλει η χώρα να παραμείνει στο ενιαίο νόμισμα.

Ωστόσο, τις δηλώσεις του Ντε Χουχτ επιβεβαίωσε και άλλο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, εξηγώντας πως εννοεί ότι οι θεσμοί της ΕΕ δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν αδρανείς τα τελευταία δύο χρόνια σε ό,τι αφορά την κατάρτιση σχεδίων για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων και πλέον έχουν προετοιμαστεί.

Πάντως οι ειδικοί συμφωνούν ότι η ΕΕ εάν επέτρεπε στην (ή ανάγκαζε την) Ελλάδα να αποχωρή

Keywords
Τυχαία Θέματα