«Καμπανάκι» ΔΝΤ για νέα μέτρα

Σαφέστατη προειδοποίηση για λήψη με τον προϋπολογισμό του 2014 νέων μέτρων περικοπής δαπανών σε «κοινωνικά ευαίσθητες περιοχές», εφόσον δεν αποδώσουν εισπρακτικά τα μέτρα για τη βελτίωση του φορολογικού μηχανισμού αλλά και αν δεν εξασφαλιστεί η επιτυχία εισπρακτικών στόχων από τους φόρους ακινήτων, απευθύνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την τέταρτη αξιολόγηση πορείας εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, εφόσον δεν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην φορολογική διοίκηση, η δημιουργία ενός περισσότερο αξιόπιστου
προϋπολογισμού για το 2014 θα πρέπει και πάλι να επικεντρωθεί σε οδυνηρές περικοπές δαπανών.

Το ΔΝΤ εκφράζει ευθέως έντονες αμφιβολίες για την ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων τους επόμενους μήνες και να αντικαταστήσει το χαράτσι στα ακίνητα και μάλιστα προειδοποιεί ότι θα πρέπει να εξεταστεί η επέκταση του χαρατσιού εφόσον γίνουν κάποιες τροποποιήσεις για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα συνταγματικότητας που έχουν προκύψει.

Και τονίζουν με νόημα οι ελεγκτές του ΔΝΤ αν και σε αυτό το πεδίο υπάρξει αποτυχία, αυτό θα σημάνει την ανάγκη για μεγαλύτερη εξάρτηση το 2014 σε μέτρα περικοπής δαπανών σε σχέση με αυτά που σχεδιάζουν οι ελληνικές αρχές, περιλαμβανομένων ενδεχομένως με στοχευμένες μειώσεις σε κοινωνικά ευαίσθητες περιοχές. Πρόκειται για διατύπωση που παραπέμπει σε μειώσεις κοινωνικών δαπανών όπως είναι για παράδειγμα οι συντάξεις αλλά και οι παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και κοινωνικής προστασίας.

Αναφορικά με το χαράτσι στα ακίνητα και τις αμφιβολίες του ΔΝΤ για τη δυνατότητα αντικατάστασής του σημειώνεται στην έκθεση ότι η θέσπιση του ενιαίου φόρου ακινήτων είναι πολύ δύσκολο να γίνει μέσα στα στενά χρονικά περιθώρια έως το τέλος του έτους καθώς είναι μια περίοδος που η φορολογική διοίκηση έχει αναλάβει παράλληλα να φέρει εις πέρας και άλλες μεταρρυθμίσεις όπως είναι η καθιέρωση του νέου κώδικα φορολογικών διαδικασιών, η εφαρμογή του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες αμφιβολίες έχει εκφράσει και η ΕΕ στην έκθεσή της για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος που δημοσιοποιήθηκε προχθές.

Μάλιστα το ΔΝΤ στην έκθεσή του αναφέρει συγκεκριμένα ότι μόνο για την εξασφάλιση της επιτυχούς παρακολούθησης πληρωμών του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων θα πρέπει να απασχολούνται αποκλειστικά 300 υπάλληλοι. Σημειώνουν σε ειδικό κεφάλαιο για το νέο φόρο ακινήτων ότι για το 2014 ο φόρος θα πρέπει να έχει μια μεταβατική μορφή όπου θα επιβάλλεται στον φορολογούμενο ανάλογα με τα δικαιώματά του στο ακίνητο μέχρι να φτάσουμε στην τελική μορφή (μετά από δυο έως τρία χρόνια) όπου ο φόρος θα επιβάλλεται στο ακίνητο.

Στις ειδήσεις της έκθεσης αναφορικά με το πεδίο του φορολογικού μηχανισμού είναι ότι τους αμέσως επόμενους μήνες έρχεται ένα νέο κύμα παρεμβάσεων για την ανεξαρτητοποίηση της φορολογικής διοίκησης από την πολιτική ηγεσία καθώς έχουν ανακύψει νεότερα προβλήματα σχετικά με αυτό.

Αναφέρεται συγκεκριμένα στην έκθεση ότι έως τον ερχόμενο Οκτώβριο θα τεσταριστεί η ειλικρίνεια των προθέσεων της πολιτικής ηγεσίας να ανεξαρτητοποιήσουν τον φορολογικό μηχανισμό με μέτρα όπως το πέρασμα στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων όλων των υποθέσεων φοροδιαφυγής που χειρίζεται ο οικονομικός εισαγγελέας.

Μη συνταγογραφούμενο φάρμακα στα σούπερ μάρκετ

Στο διαρθρωτικό κομμάτι της έκθεσης προβλέπονται παρεμβάσεις για άνοιγμα αγορών και μείωση κόστους και τιμών. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι:

-η πώληση εντός του 2013 επιλεγμένων μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείων, όπως είναι για παράδειγμα τα σούπερ μάρκετ

-η σύσταση για κατάργηση του στάνταρντ περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών με τον ορισμό ανώτατου περιθωρίου κέρδους

-η επανεξέταση - κατάργηση των εκπτώσεων στην ακτοπλοΐα (π.χ. φοιτητές κ.ά.).

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα