Καινοτόμες ιδέες εν μέσω κρίσης

Ο Αθήνα 9.84 συνεχίζει να προβάλλει έξυπνες και καινοτόμες ιδέες, που εν μέσω κρίσης δικαιώνουν επιλογές νέων επιχειρηματιών. Το νέο μεγάλο ραδιοφωνικό αφιέρωμα, 9πμ με 2μμ, που παρουσιάζουν ο Τάκης Καμπύλης με την Μαρία Παύλου και αναδεικνύει νέες επιχειρηματικές δράσεις, πρωτότυπες καλλιέργειες και το κίνημα Do It Yourself, αποτελεί την πρώτη μεγάλη έρευνα του Αθήνα

9.84 για το 2013. Την έρευνα επιμελήθηκε η Μαρία Παύλου σε συνεργασία με τις Λουκία Σανιδά και Νάντια Σκεπετάρη. Ένα εκατομμύριο Έλληνες επιστρέφουν στην επαρχία, σύμφωνα με έρευνα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων.

Ότι και αν προσφέρει επομένως η πολιτεία πρέπει μόνος σου να ενεργοποιηθείς και αυτό αποδεικνύουν όλες οι περιπτώσεις που ακούμε σήμερα.

Ο Δημήτρης Τσίγκος πρόεδρος της ελληνικής ένωσης νεοφυών επιχειρήσεων και της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας νέων επιχειρηματιών μας εξήγησε ότι πρέπει να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει για να γεννήσουμειδέες ώστε να πάμε μπροστά όλοι. Επισημαίνει μάλιστα ότι η στροφή γίνεται προς τις νέες καλλιέργειες και την ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα αλλά χρειάζονται και προϋποθέσεις.

Στο κομμάτι τόσο της έρευνας όσο και της ενημέρωσης δραστηριοποιούνται επίσης πολλοί φορείς και της πολιτείας για την εκπαίδευση νέων αγροτών. Ακόμη κι αν πρόκειται για νέους αγρότες που θα περιοριστούν στο μποστάνι τους. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε μία μεγάλη εκδήλωση από το agrorama στην οποία ήμασταν χορηγοί επικοινωνίας με τίτλο «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΟΥ».

Γίνονται σεμινάρια από το υπουργείο αλλά και από άλλους φορείς με έμφαση στις βιολογικές καλλιέργειες, όπως από τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων αλλά και την Green Peace.

Ακόμη υπάρχει και η εκτροφή εντόμων. Σε αυτόν τον τομέα δραστηριοποιείται ο εντομολόγος Παύλος Σκεντερίδης που έχει την εταιρεία BIO INSECTA στη Θεσσαλονίκη.

Οι επιστήμονες έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν στην ανάπτυξη. Προσφέρουν γνώση και αν τους δοθεί η δυνατότητακαι η στήριξη μπορούν να προχωρήσουν σε κινήσεις που θα αποδώσουν και οικονομικά.

Παράδειγμα ο αναπληρωτής καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο Βαγγέλης Χριστοφόρου που με τους συνεργάτες και φοιτητές του μετατρέπουν βενζινοκίνητα αυτοκίνητα σε ηλεκτρικά εκμηδενίζοντας το κόστος της κίνησης.

Νέα επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα υπάρχει και καλές ιδέες που αποδίδουν επίσης υπάρχουν. Ξεκινώντας από το χώρο των τροφίμων πάμε να ακούσουμε δύο περιπτώσεις ανθρώπων που δεν έγιναν αγρότες αλλά στράφηκαν στην ελληνική γη δρώντας επιχειρηματικά και τώρα δικαιώνονται. Ο Βαγγέλης Ταράσης ίδρυσε την εταιρεία και το e-shop: Greek - Bees. Com, με τρόφιμα και καλλυντικά.

Τι πρέπει να κάνει κάποιος που θέλει να γίνει νέος αγρότης

Το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 Αλέξανδρος Μπαλτατζής, έχει συμπληρωθεί από το 2009, οπότε και σταμάτησε να επιδοτεί νέους αγρότες. Σε αναμονή βρίσκονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι που διαρκώς αυξάνονται τα τελευταία 2 χρόνια για το νέο πρόγραμμα που θα προκηρυχθεί.

Το νέο όμως πρόγραμμα δε θα μπορεί να ανοίξει λίστες και να ξεκινήσει εγγραφές νέων αγροτών πριν από το τέλος του 2013 , οπότε και θα ολοκληρωθεί το προηγούμενο. Όσοι αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται είναι με ήδη υπάρχουσες αγροτικές άδειες από συγγενείς ή με μικρές παραγωγές που ουσιαστικά δεν είναι αναγνωρισμένες από το υπουργείο. Στο νέο πρόγραμμα του υπουργείου δεν αναμένεται να αλλάξουν οι προϋποθέσεις που ούτως ή άλλως περιορίζουν τον αριθμό των επωφελούμενων.

Μπορεί να λάβει κάποιος επιδότηση για την έναρξη της αγροτικής δραστηριότητας αλλά πληρώντας συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως να είναι από 18 έως 40 ετών και να έχει στην ιδιοκτησία του καλλιεργήσιμες εκτάσεις γης. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να περιμένει και 14 μήνες από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης.

Οι ενδιαφερόμενοι που δε θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα είτε θα πρέπει να κινηθούν στην κατεύθυνση της ενοικίασης γης όπου και εκεί θα πρέπει να έχει αγροτική κατάρτιση ή να δραστηριοποιηθεί ιδιωτικά. Εάν δε διαθέτει το απαιτούμενο κεφάλαιο, υπάρχουν και τραπεζικά δάνεια, για τα οποία μάλιστα αναμένονται και νέες ανακοινώσεις στο επόμενο χρονικό διάστημα μετά την εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας από την Πειραιώς.

Ειδικά για τους αλιείς , μπορούν να απευθυνθούν στις τράπεζες και μέσω ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης), για να αξιοποιήσουν χρηματοδοτικά προγράμματα για την ανάπτυξη των δράσεών τους.

Το ΕΤΕΑΝ είναι ένα ταμείο συμπληρωματικό των τραπεζών, για την ενίσχυση των μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Υπάρχουν επιστήμονες που θα πρέπει να συμβουλευθεί όποιος ενδιαφέρεται για τις νέες καλλιέργειες αλλά και διαρκής ενημέρωση για τις νέες μεθόδους ακόμη και όταν θα έχει ξεκινήσει την παραγωγή. Υπάρχουν μελετητές που αναλαμβάνουν την καθοδήγηση και την γραφειοκρατική διαδικασία με πληρωμή που ορίζεται από το υπουργείο και μέχρι τώρα δεν ξεπερνούσε τα 1000 ευρώ ανά φάκελλο. Ακόμη χρειάζεται ειδικός επιστήμονας που θα σε κατατοπίσει για το είδος της καλλιέργειας που είναι κατάλληλο για τη γη σου. Ενώ, υπάρχουν και επιχειρηματίες που σε προσανατολίζουν αρμοδίως.

Ο πρώτος σταθμός για έναν νέο αγρότη θα πρέπει να είναι ο γεωπόνος ο οποίος θα μελετήσει το χώμα και θα πει τι μπορεί να καλλιεργηθεί σε αυτό έχοντας απόδοση.

fitepse-ti-lisi.org, μία πρωτοβουλία της Greenpeace

Το fitepse-ti-lisi.org είναι μία πρωτοβουλία της Greenpeace για καλλιέργεια στη χώρα μας ντόπιων κτηνοτροφικών φυτών, όπως το κουκί, το ρεβίθι και το λούπινο για ζωοτροφές χωρίς μεταλλαγμένα.
Σύμφωνα με έρευνα της Greenpeace, οι κύριοι λόγοι που ωθούν νέους αγρότες στην καλλιέργεια ζωοτροφών χωρίς μεταλλαγμένα είναι:

-Ένα συμπληρωματικό ή και κύριο εισόδημα εφόσον τα τελευταία χρόνια βρέθηκαν στην ανεργία και επιλέγουν αυτή την καλλιέργεια γιατί είναι συμφέρουσα αφού δεν χρειάζεται πότισμα ενώ εμπλουτίζουν το χώμα ως φυσικό λίπασμα.

-Να βοηθήσουν την εκστρατεία μας «Φυτεύουμε τη λύση» καλλιεργώντας μια μικρότερη ή μεγαλύτερη έκταση που θέλουν από καιρό να αξιοποιήσουν.

-Να στραφούν στην ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών αφού ασχολούνται ήδη με την κτηνοτροφία, επειδή οι εισαγόμενες κοστίζουν όλο και περισσότερο.

-Να αναλάβουν δράση ως κάτοικοι οι ίδιοι αγροτικών περιοχών, προς ένα νέο και βιώσιμο αγροτικό μοντέλο με οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τον τόπο τους.

Η Greenpeace υποστηρίζει πως η επιλογή των κατάλληλων κτηνοτροφικών φυτών όπως το κουκί, το ρεβίθι, το και το λούπινο, τονώνουν την ελληνική οικονομία ανοίγοντας το δρόμο για πραγματικά ελληνικά προϊόντα.
Αντίθετα με τη σόγια που είναι συχνά μεταλλαγμένη και επικίνδυνη να επιμολύνει και τα ελληνικά χωράφια με μεταλλαγμένα.

Δεν αντέχει στην ξηρασία και απαιτεί πολύ νερό, καθιστώντας την καλλιέργειά της ακριβή και επισφαλή για τις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας.

Η Greenpeace ζητά από το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωρήσει σε βήματα έμπρακτης προώθησης αυτών των καλλιεργειών, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του υπουργού, που από το Σεπτέμβριο αναγγείλει ότι υπάρχουν τα αντίστοιχα εργαλεία διαθέσιμα, σύμφωνα και με τη συμβατική υποχρέωση της χώρας βάσει των αναθεωρημένων, ευρωπαϊκών κανονισμών.

Διαβάστε την προηγούμενη είδηση

Keywords
Αναζητήσεις
εξυπνες επιχειρηματικες λυσης εν μεσω κρισης, 18 ιδεες για ε σοπ μεσω κρισης
Τυχαία Θέματα