Κάιρο: Αιματηρές διαδηλώσεις

Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι, που αξίωσαν να τερματιστεί αμέσως η διακυβέρνηση της χώρας από το στρατό, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου χθες.Σε μια τεράστια κινητοποίηση έπειτα από μια εβδομάδα βίας στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 41 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 2.000.

Οι στρατηγοί που κυβερνούν την Αίγυπτο, αφότου η λαϊκή εξέγερση ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ την 11η Φεβρουαρίου, βρίσκονται σε

όλο και πιο δύσκολη θέση, καθώς η εξουσία τους αμφισβητείται έντονα πλέον.

Οι ακτιβιστές, που τους κατηγορούν ότι προσπαθούν να γαντζωθούν στην εξουσία, μετέτρεψαν ξανά την Ταχρίρ σε επίκεντρο μαζικών διαδηλώσεων, δημιουργώντας ένα σκηνικό παρόμοιο με εκείνο της εξέγερσης που οδήγησε στην έξοδο τον Μουμπάρακ.

Από το περασμένο Σάββατο οι δρόμοι γύρω από την Ταχρίρ έχουν μετατραπεί σε ζώνη μαχών, με διαδηλωτές να συγκρούονται με την αστυνομία, η οποία χρησιμοποιεί χημικά, λαστιχένιες σφαίρες και άλλα μέσα, αν και η "εκεχειρία" της Πέμπτης μείωσε το επίπεδο της βίας τις τελευταίες 48 ώρες.

Οι ακτιβιστές επιδίωκαν να συγκεντρωθοούν ένα εκατομμύριο πολίτες στους δρόμους της πρωτεύουσας για την κινητοποίηση που ονόμασαν "Παρασκευή της τελευταίας ευκαιρίας". Την ημέρα της παραδοσιακής μουσουλμανικής προσευχής σημειώνονται οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις στις εξεγέρσεις της λεγόμενης Αραβικής Ανοιξης που σαρώνουν ακόμα τη Μέση Ανατολή.

Ο στρατός διόρισε τον Καμάλ Γκανζούρι, ο οποίος υπηρέτησε ως πρωθυπουργός του Μουμπάρακ την περίοδο 1996- 1999, επικεφαλής μιας κυβέρνησης "εθνικής σωτηρίας". Ο πρωθυπουργός Ισάμ Σαράφ και η υπόλοιπη μεταβατική κυβέρνηση παραιτήθηκε αυτή την εβδομάδα. Ο στρατός υπόσχεται να μεταβιβάσει την εξουσία σε πολίτες, αλλά διατείνεται ότι η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να γίνει βιαστικά, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει "χάος".

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που υποστηρίζει εδώ και δεκαετίες το στρατό της Αιγύπτου, είχε καλέσει νωρίτερα χθες τους στρατηγούς να μεταβιβάσουν την εξουσία "το συντομότερο δυνατό" και να ονομάσουν νέα κυβέρνηση "αμέσως".

"Φτάνει πια με τις κυβερνήσεις που ελέγχονται από το στρατό", ανέφερε ωστόσο ένα τεράστιο πανό που είχε κρεμαστεί ανάμεσα σε δύο κολώνες φωτισμού χθες. "Κάτω, κάτω η στρατιωτική διακυβέρνηση", φώναζαν νεαροί διαδηλωτές ανεμίζοντας εθνικές σημαίες, "κάτω, κάτω ο στρατάρχης", επαναλάμβαναν, αναφερόμενοι στον επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου των Ένοπλων Δυνάμεων Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι.

Οι ΗΠΑ και οι χώρες της ΕΕ, που δηλώνουν θορυβημένες από τα αιματηρά επεισόδια των τελευταίων ημερών, καλούσαν τις αρχές να προχωρήσουν στην διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τη Δευτέρα και θεωρούνται ως οι πρώτες πιθανώς ελεύθερες εδώ και δεκαετίες.

Ο στρατός και η Μουσουλμανική Αδελφότητα, που ελπίζει ότι θα πάει καλά στις κάλπες, επιμένουν οι εκλογές να γίνουν, όμως πολλοί διαδηλωτές δεν πιστεύουν ότι ο στρατός θα διοργανώσει μια ελεύθερη και διαφανή διαδ
Keywords
Τυχαία Θέματα