Καταδικάζει το Βερολίνο

Τα βασανιστήρια τα οποία διέπραξαν πράκτορες της υπηρεσίας κατασκοπείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η έκταση των οποίων αποκαλύφθηκε χθες Τρίτη, όταν δημοσιοποιήθηκε η σύνοψη της έκθεσης της αμερικανικής Γερουσίας για τις πρακτικές τους, αποτελούν «μια κατάφωρη παραβίαση των δημοκρατικών αξιών», τονίζει ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ σε μια συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται αύριο Πέμπτη.

Αυτή η «τόσο κατάφωρη παραβίαση των δημοκρατικών αξιών μας και των ελευθεριών μας δεν πρέπει να επαναληφθεί», είπε ο Σταϊνμάγερ σε συνέντευξη που παραχώρησε
στην εφημερίδα Bild, χαιρετίζοντας παράλληλα τη βούληση του νυν προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να απαγορεύσει τη χρήση των πρακτικών αυτών από τη CIA.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας έκρινε «απαράδεκτες» τις βίαιες τεχνικές ανάκρισης στις οποίες υπέβαλε η αμερικανική υπηρεσία κατασκοπείας δεκάδες κρατούμενους που ήταν ύποπτοι για τρομοκρατία ή/και σχέσεις με την αλ Κάιντα από το 2001 ως το 2009 και περιγράφονται στην έκθεση.

Όμως παρότι κατήγγειλε αυτό το «βαρύ ολίσθημα», ο Σταϊνμάγερ «χαιρέτισε» παράλληλα τη βούληση του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα να έλθει σε «ξεκάθαρη ρήξη με την πολιτική του προκατόχου του», του Τζορτζ Ου. Μπους και να εκθέσει «ανοικτά» τα σφάλματα που διαπράχθηκαν ώστε να μην επαναληφθούν.

Η νέα πολιτική της Ουάσινγκτον να «αναγνωρίσει τα σφάλματα και να υπόσχεται δημόσια ότι δεν θα επαναληφθούν τέτοιες πρακτικές σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα», τόνισε ο Σοσιαλδημοκράτης ΥΠΕΞ της Γερμανίας.

Εξάλλου ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας έκρινε σε δηλώσεις του -οι οποίες δημοσιεύονται επίσης στο αυριανό φύλλο της Μπιλντ- ότι «όλοι εκείνοι» οι οποίοι διέπραξαν βασανιστήρια ή εμπλέκονται σε αυτά «πρέπει» να οδηγηθούν για «να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης. Τίποτα δεν δικαιολογεί τέτοιες μεθόδους».

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε την έκθεση της Γερουσίας ένα «θετικό βήμα για να αντιμετωπιστεί, δημόσια, με κριτικό τρόπο, το πρόγραμμα κράτησης και ανακρίσεων της CIA», τονίζοντας πως ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε «επίσημα τέλος» σε αυτές τις πρακτικές μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2009.

Σε κύριο άρθρο της η Μπιλντ έκρινε σήμερα ότι η απόφαση της Γερουσίας να «αποκαλύψει στον κόσμο ολόκληρο τις βάρβαρες μεθόδους ανάκρισης της CIA» αποτελεί μια ένδειξη του «μεγαλείου» των ΗΠΑ, που «αξίζει τον μέγιστο σεβασμό».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα