Καταγγελίες για την αντιμετώπιση της συριακής κρίσης

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατήγγειλε σήμερα σε ομιλία του στο Ινστιτούτο του Αραβικού Κόσμου στο Παρίσι την έλλειψη πρωτοβουλίας από τη διεθνή κοινότητα για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Συρία.

«Επειδή δεν αντιμετωπίστηκε, η βία εδραιώθηκε» στη συριακή κρίση, κατήγγειλε ο Ολάντ. «Γι' αυτό τον λόγο τώρα υπάρχει αυτή η ιδιαίτερα φρικτή κατάσταση όπου ένα καθεστώς (...) συνεχίζει να τιμωρεί τον λαό του και μια τρομοκρατική οργάνωση (...) εγκαταστάθηκε ως αντιπολίτευση, την ώρα που γνωρίζουμε τους δεσμούς μεταξύ των δύο αυτών συστημάτων», πρόσθεσε.

«Το φοβερό μάθημα της

συριακής τραγωδίας (το τι συμβαίνει) όταν η διεθνής κοινότητα αργεί πολύ να επιλέξει, να πάρει τις αποφάσεις της», κατήγγειλε ο Γάλλος πρόεδρος. «(Είναι) φοβερή η συριακή τραγωδία όταν κοιτάμε τον αριθμό των ανθρώπων (...) που είναι πρόσφυγες, με το βάρος που αυτό επιβάλει στον Λίβανο, την Ιορδανία, την Τουρκία. Φοβερό μάθημα της συριακής τραγωδίας όταν βλέπουμε ότι έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες», συνέχισε ο ίδιος, αναφερόμενος κυρίως στο Καμερούν και τη Νιγηρία, όπου η Μπόκο Χαράμ «εμπνέει τις ίδιες συνθήκες φόβου».

Αναφερόμενος ανοικτά στη στρατιωτική εμπλοκή της Γαλλίας στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ο Ολάντ δικαιολόγησε τη στάση της χώρας του λέγοντας ότι οι συγκρούσεις «δεν εισάγονται», γιατί «δεν έχουν τη θέση τους εδώ».

Στο μεταξύ ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για τη Συρίας Στάφαν ντε Μιστούρα έκανε εκ νέου έκκληση σήμερα να συμφωνηθεί εκεχειρία στο Χαλέπι.

Ο ντε Μιστούρα πρότεινε την αναστολή των μαχών με βαρέα όπλα στο Χαλέπι, διότι «πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα», προκειμένου να μειωθεί το επίπεδο των βιαιοτήτων και να αυξηθεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Όσα συμβαίνουν σε αυτή την πόλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη της Συρίας, «είναι ένας συμβολικός μικρόκοσμος των όσων συμβαίνουν σε όλη τη χώρα», πρόσθεσε.

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις του με την κυβέρνηση της Δαμασκού και τη συριακή αντιπολίτευση προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την επίτευξη εκεχειρίας στο Χαλέπι. Όμως, όπως καταγγέλλει ο ντε Μιστούρα, υπάρχει «βαθιά έλλειψη εμπιστοσύνης» μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ «κανείς δεν θέλει» να κάνει το πρώτο βήμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα