Καταγγέλλουν το θάνατο 72 αμάχων

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ζήτησε σήμερα τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για να καθοριστεί γιατί περισσότεροι από 72 άμαχοι σκοτώθηκαν στη Λιβύη κατά τις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ «οι οποίες δεν είχαν σαφώς καθορισμένους στόχους».

«Το ΝΑΤΟ έλαβε μεγάλες προφυλάξεις για να ελαχιστοποιήσει τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στη διάρκεια της εκστρατείας του της Λιβύη

αλλά είναι αναγκαίο να δημοσιοποιηθούν στοιχεία και να διεξαχθούν έρευνες για να δοθούν εξηγήσεις γιατί 72 άμαχοι σκοτώθηκαν», δήλωσε ο Φρεντ Αμπραχαμς, ειδικός σύμβουλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch και βασικός συντάκτης της έκθεσης που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η έκθεση 76 σελίδων εξετάζει λεπτομερώς οκτώ αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ κατά την εκστρατεία του στη Λιβύη με 72 άμαχους νεκρούς, ανάμεσά τους 20 γυναίκες και 24 παιδιά, σύμφωνα με το HRW.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να μην παραδέχεται ότι οι αεροπορικές επιθέσεις στη Λιβύη προκάλεσαν δεκάδες θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, ούτε διερεύνησε την πιθανότητα ορισμένες από τις επιχειρήσεις αυτές να διεξήχθησαν παράνομα.

«Μόνο οι επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων επιτρέπονται από το διεθνές δίκαιο και σε ορισμένες περιπτώσεις, σοβαρά ερωτήματα παραμένουν για την πραγματική φύση των στόχων που είχε θέσει το ΝΑΤΟ», δηλώνει το HRW.

Για την στρατιωτική εκστρατεία στη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε από το Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του 2011, το ΝΑΤΟ είχε λάβει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την εντολή να προστατεύσει τους άμαχους από επιθέσεις των δυνάμεων ασφαλείας του πρώην λίβυου συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι.

Ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ στη Λιβύη παρέμεινε χαμηλός λαμβάνοντας υπόψη το εύρος των βομβαρδισμών και τη διάρκεια της εκστρατείας, παραδέχεται το HRW. Ωστόσο, υπογραμμίζει η έκθεση, η απουσία σαφώς καθορισμένου στρατιωτικού στόχου σε επτά από τις οκτώ τοποθεσίες που επισκέφθηκε το Παρατηρητήριο, προκαλεί ανησυχία για την πιθανότητα παραβίασης του δίκαιου του πολέμου και το θέμα αυτό πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας.

«Το ΝΑΤΟ έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο να πληγούν άμαχοι. Ωστόσο σε μια δύσκολη στρατιωτική εκστρατεία ο κίνδυνος αυτός δεν μπορεί να είναι ποτέ μηδενικός», αναφέρει το ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή του.

«Λυπούμαστε ιδιαίτερα για κάθε θύμα για το οποίο το ΝΑΤΟ μπορεί να ευθύνεται», προσθέτει η Ατλαντική Συμμαχία.

ΤΟ ΝΑΤΟ υπογράμμισε επίσης ότι όλοι οι στόχοι του κατά την εκστρατεία αυτή ήταν «νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι» και κατηγόρησε το καθεστώς Καντάφι ότι έκανε χρήση μη στρατιωτικών υποδομών για να προβαίνει σε στρατιωτικές ενέργειες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα