Καταστροφικός διορισμός

Πρώην αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης Τζαμαά αλ Ισλαμίγια είναι σήμερα ένας από τους 17 νέους διοικητές του Λούξορ.

Ο Αντέλ Μοχάμαντ αλ Καϊάτ ήταν ένας εκ των ηγετών της οργάνωσης που ευθύνεται για τη σφαγή 62 ανθρώπων (ανάμεσά τους 58 τουρίστες) το 1997 στο τέμπλο της βασίλισσας Χατσεπσούτ.

Για τραγικό νέο κάνουν λόγο διάφορα διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς η επιλογή του αλ Καϊάτ «θα τρομάξει και θα διώξει τους τουρίστες από την περιοχή».

Εξάλλου, μετά την απόφαση της αιγυπτιακής κυβέρνησης εκατοντάδες κάτοικοι του Λούξορ διαδήλωσαν στους δρόμους με σύνθημα «Όχι στον τρομοκράτη

Διοικητή».

Ο 40χρονος σήμερα αλ Καϊάτ, που διορίστηκε με απόφαση του προέδρου Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, είχε συλληφθεί μαζί με συντρόφους του της Τζαμαά το 1981 μετά τη δολοφονία του Ανουάρ Σαντάτ, ενώ το 1997 την ημέρα της σφαγής των 62 ανθρώπων είχε ηγηθεί ομάδας που έδρασε σε άλλη επαρχία.

Το 2003, η Τζαμαά αποκήρυξε τη βία πριν από την ένταξή της στην πολιτική σκηνή της Αιγύπτου, μετά την επανάσταση του 2011, με την ίδρυση του «Κόμματος της Κατασκευής και της Ανάπτυξης», στο οποίο εντάχθηκε και ο αλ Καΐάτ.

Πάντως, ο αριθμός τουριστών στο Λούξορ από την πτώση του Μουμπάρακ μειώθηκε δραματικά. Καθημερινά την Κοιλάδα των Βασιλέων επισκέπτονταν περίπου 10.000 τουρίστες, ενώ σήμερα περιορίζονται σε 800.

Σε συνέντευξή τους σε αιγυπτιακή εφημερίδα ο νέος διοικητής διαβεβαίωσε πως όλες οι μορφές τουρισμού είναι ευπρόσδεκτες στην περιοχή. Από την πλευρά τους, οι υποστηρικτές του Μόρσι εκθειάζουν την αποτελεσματικότητα της Τζαμαά αλ Ισλαμίγια στην καταπολέμηση του εγκλήματος.

Πέρα από τις καταστροφικές συνέπειες αυτού του διορισμού, πολιτικοί αναλυτές διαβλέπουν την ανησυχία του Αιγύπτιου προέδρου σχετικά με την εδραίωση μιας πολιτικής συμμαχίας με τους ριζοσπάστες ισλαμιστές, ενώ οι αντίπαλοί του ετοιμάζουν κινητοποιήσεις για τις 30 Ιουνίου, ημέρα που ο Μόρσι συμπληρώνει ένα χρόνο θητείας.

Πηγή: lefigaro.fr

Keywords
Τυχαία Θέματα