«Κατεπείγουσα βοήθεια» στην Υεμένη

O OHE και ανθρωπιστικές οργανώσεις στην Υεμένη ζήτησαν σήμερα "κατεπείγουσα βοήθεια" ύψους 273,7 εκατομμυρίων δολαρίων από τη διεθνή κοινότητα για την αντιμετώπιση ζωτικών αναγκών και την προστασία περισσοτέρων από 7,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που πλήττονται από τη σύγκρουση που μαίνεται στη φτωχή χώρα.

"Οι αεροπορικές επιδρομές και οι μάχες έχουν ωθήσει χιλιάδες οικογένειες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Οι οικογένειες αγωνίζονται για να έχουν πρόσβαση σε ιατρική μέριμνα, πόσιμο νερό, τρόφιμα και καύσιμα --βασικές ανάγκες
για την επιβίωσή τους", επισημαίνει ο ΟΗΕ.

Η ανθρωπιστική κατάσταση δεν σταματά να επιδεινώνεται στη χώρα που μαστίζεται εδώ και χρόνια από τη βία. Η κρίση μετατράπηκε σε ανοικτό πόλεμο μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν οι σιίτες αντάρτες Χούτι τον Ιούλιο του 2014, η οποία τούς επέτρεψε να καταλάβουν την έδρα της κυβέρνησης στη Σαναά όπως και αρκετές περιοχές της κεντρικής και δυτικής χώρας, ενώ στόχος τους είναι τώρα η κατάληψη του Αντεν, της πρωτεύουσας του νότου.

"Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις χρειάζονται επειγόντως πόρους για τη διαχείριση μεγάλου αριθμού θυμάτων", επισημαίνει ο ΟΗΕ τονίζοντας ότι "η πρόσβαση στους αμάχους παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη σε όλη τη χώρα εξαιτίας της έλλειψης ασφάλειας και επιμελητειακών προβλημάτων".

Παράλληλα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) εξέφρασε λύπη για τη μεγάλη έλλειψη φαρμάκων, τροφίμων και καυσίμων στην Υεμένη, όπου ο απολογισμός των βίαιων επεισοδίων από τις 19 Μαρτίου ανέρχεται σε 767 νεκρούς και 2.906 τραυματίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ωστόσο ο ΠΟΥ εκτιμά ότι ο απολογισμός των θυμάτων είναι μεγαλύτερος, καθώς πολλοί από τους νεκρούς ουδέποτε μεταφέρθηκαν σε ιατρικά κέντρα,

Ο επικεφαλής της ΔΕΕΣ στην Υεμένη Σεντρίκ Σβάιτσερ εξήγησε ότι ένα από τα βασικά προβλήματα είναι οι ελλείψεις καυσίμων, φαρμάκων για τους χρόνια πάσχοντες και τροφίμων. "Δεν γίνονται πλέον εισαγωγές στην Υεμένη, μιλάμε για καύσιμα, φάρμακα, τρόφιμα. Είναι επιτακτική η ανάγκη να βρεθεί ένας δίαυλος για την εισαγωγή τροφίμων στη χώρα, διαφορετικά η κατάσταση θα γίνει "ιδιαίτερα δύσκολη τις προσεχείς εβδομάδες".

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εκτός από τους μαχητές, τουλάχιστον 405 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από τις 26 Μαρτίου έως τις 15 Απριλίου, ανάμεσά τους 86 παιδιά και 26 γυναίκες, δήλωσε η εκπρόσωπος Ραβίνα Σαμντασάνι.

Οι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας κυμαίνονται μεταξύ 120.000 και 150.000, ενώ ήδη υπήρχαν περισσότεροι από 300.000 εκτοπισμένοι εντός της χώρας πριν από τη σημερινή κρίση, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντριάν Εντουαρντς.

Την ίδια ώρα ο πρώην πρόεδρος της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ δήλωσε μέσω Facebοok ότι δεν θα εγκαταλείψει τη χώρα, διαψεύδοντας δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης αραβικών χωρών του Κόλπου ότι είχε ζητήσει ασφαλή έξοδο. "Δεν είμαι ο τύπος που ψάχνει μέρος για να ζήσει στην Τζέντα, το Παρίσι ή την Ευρώπη. Η χώρα μου είναι ο τόπος που γεννήθηκα. Αυτός που μπορεί να πει στον Σάλεχ 'φύγε από τη χώρα' δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει".

Το Ιράν απηύθυνε έκκληση για "άμεσο διάλογο" μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών στην Υεμένη σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο IRNA.

Στη Νέα Υόρκη, ο Μπαν ζήτησε χθες "άμεση εκεχειρία" στην Υεμένη, πεδίο μαχών και των αεροπορικών επιδρομών του υπό το Ριάντ αραβικού συνασπισμού εναντίον των σιιτών ανταρτών τους οποίους η Τεχεράνη κατηγορείται ότι στηρίζει, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε την Τρίτη απόφαση με την οποία καλεί τους σιίτες πολιτοφύλακες να αποχωρήσουν από περιοχές που έχουν καταλάβει και τους επιβάλλει κυρώσεις, όπως εμπάργκο όπλων.

Η Τεχεράνη πρότεινε σχέδιο για ειρήνευση στην Υεμένη που προβλέπει κατάπαυση του πυρός έπειτα από διαπραγματεύσεις μεταξύ όλων των πλευρών με τη βοήθεια μεσολαβητών από το εξωτερικό.

Την Τρίτη ο ιρανός υπουργός είχε επίσης δηλώσει ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να ασκήσει την επιρροή της ώστε να επιτευχθεί μια εκεχειρία στην Υεμένη και να εμποδιστεί "η Αλ Κάιντα να επωφεληθεί από την κατάσταση για να προελάσει".

Ο Ζαρίφ αναφέρθηκε στο ιρανικό σχέδιο τεσσάρων σημείων για τον τερματισμό της κρίσης στην Υεμένη υπογραμμίζοντας τη σημασία του απευθείας διαλόγου μεταξύ των Υεμενιτών και δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης". Στη συνάντηση αυτή που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, ο "Μπαν Κι-μουν αναγνώρισε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ισλαμική Δημοκρατία για την ειρηνική επίλυση της κρίσης και τόνισε την άμεση ανάγκη για αποστολή φαρμάκων και τροφίμων στους πληγέντες", σύμφωνα με το IRNA.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα