Κίνδυνοι από το «διαδίκτυο των πραγμάτων»
Οποιαδήποτε συσκευή, τώρα ή στο μέλλον, έχει online διασύνδεση (πέρα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ταμπλέτες ή «έξυπνα» κινητά), αποτελεί μέρος του συνεχώς διευρυνόμενου «διαδικτύου των πραγμάτων». Όσο τα ρούχα, τα σπίτια, οι χώροι εργασίας (γραφεία και εργοστάσια), γενικότερα οι ιδιωτικοί και οι δημόσιοι χώροι γίνονται όλο και πιο «έξυπνοι», τόσο το «διαδίκτυο των πραγμάτων» θα επεκτείνεται και η ψηφιακή επικράτειά του θα καλύπτει ολοένα μεγαλύτερη έκταση, γεγονός που θα την καθιστά όλο και πιο θελκτικό στόχο για τους χάκερ.
«Αν ένα αντικείμενο είναι συνδεμένο στο διαδίκτυο, μπορεί κανείς να το βρει, και αν αυτό διαθέτει κάποιο λειτουργικό σύστημα, τότε μπορεί να πέσει θύμα χάκερ» δήλωσε ο Κέβιν Χέιλι, διευθυντής της εταιρείας κυβερο-ασφάλειας Symantec Security, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορτείο. «Καθώς αρχίζουμε να φέρνουμε στο σπίτι μας όλες αυτές τις "έξυπνες" συσκευές, πρέπει να αναλάβουμε και κάποια ευθύνη (για την προφύλαξή τους)» πρόσθεσε.
Ανάμεσα σε άλλα τεχνολογικά «θαύματα» στην τεράστια έκθεση του Λας Βέγκας, υπήρχαν μωρουδιακά ρούχα που καταγράφουν την αναπνοή και τη θέση του μωρού (ενημερώνοντας online τους γονείς), μπάλες μπάσκετ με ενσωματωμένους ηλεκτρονικούς αισθητήρες, από μικρές οδοντόβουρτσες μέχρι μεγάλες «λευκές» συσκευές κουζίνας που «μιλάνε» με το διαδίκτυο, όπως επίσης online ζωτικές ιατρικές συσκευές (π.χ. βηματοδότες), καθώς και τα ολοένα πιο «έξυπνα» αυτοκίνητα που είναι πια παρκαρισμένα στα γκαράζ.
Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να παραβιαστούν από κακόβουλους χάκερ, αν και η απειλή παραμένει κυρίως θεωρητική προς το παρόν. «Δεν νομίζω ότι οι ‘κακοί' έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει τα οφέλη γι' αυτούς από την παραβίαση τέτοιων πραγμάτων» δήλωσε ο Κάταλιν Κοζόι, αρμόδιος για θέματα κυβερνο-ασφάλειας στην εταιρία Bitdefender. Όπως όμως προειδοποίησε, είναι θέμα χρόνου, ίσως και εντός του 2014, να υπάρξει κάποιο περιστατικό, που θα επισύρει την προσοχή του κοινού διεθνώς πάνω στο ζήτημα. «Μπορεί να δούμε το πρώτο παράπλευρο θύμα, π.χ. κάποιον άνθρωπο να υφίσταται σωματική βλάβη» όπως είπε.
Οι εταιρείες που παράγουν τέτοια προϊόντα, όπως, για παράδειγμα, οι «έξυπνες» κλειδαριές σπιτιών Kwikset της εταιρίας Unikey, οι οποίες ελέγχονται online εξ αποστάσεως, καθησυχάζουν πως η τεχνολογία τους ενσωματώνει «στρατιωτικού επιπέδου κρυπτογράφηση», ώστε να μην μπορεί να παραβιαστεί από χάκερ-ληστές.
Από την άλλη, μπορεί μεν εταιρίες όπως η κορεατική LG να παρουσίασαν «έξυπνες» συσκευές κουζίνας που επικοινωνούν με γραπτά μηνύματα με τον ιδιοκτήτη τους μέσω διαδικτύου, όμως ανακύπτει το ερώτημα ποιό όφελος θα έχει τελικά ένας χάκερ αν παραβιάσει από μακριά το ψυγείο κάποιου άλλου. Τι θα κλέψει, πέρα ίσως από την ηλεκτρονική λίστα με τα απαιτούμενα ψώνια, που θα έχει δημιουργήσει μόνο του το ‘έξυπνο' ψυγείο;
Όπως και νάχει, σύμφωνα με την μεγαλύτερη εταιρία εξοπλισμού δικτύων, την αμερικανική Cisco, εκτιμάται ότι πάνω από 50 δισεκατομμύρια αντικείμενα θα είναι διασυνδεμένα online παγκοσμίως έως το 2020. «Είναι αδύνατο να εξασφαλισθεί με ειδικό λογισμικό η κυβερνο-ασφάλεια κάθε ενός από αυτά τα αντικείμενα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρίας Ντέηβιντ Ορέιν.
Εκεί όμως όπου δικαιολογημένα οι ανησυχίες είναι ακόμα μεγαλύτερες, είναι στον χώρο των επιχειρήσεων και ιδίως των βιομηχανιών με τις κάθε είδους γραμμές παραγωγής προϊόντων. Ήδη η προστασία ζωτικών υποδομών, όπως αγωγών πετρελαίου και δικτύων ηλεκτρισμού, που έχουν πια ποικίλες online διασυνδέσεις, απασχολούν έντονα τις κυβερνήσεις (ιδίως των ΗΠΑ) και τις διοικήσεις των εταιριών, καθώς, πέρα από τους χάκερ, υπάρχουν επίσης οι παράμετροι της κυβερνο-τρομοκρατίας, αλλά και της κυβερνο-κατασκοπείας.
«Αν μπορώ να παραβιάσω τις κάμερες ασφαλείας του εργοστασίου του ανταγωνιστή μου, τότε μπορώ να δω ακριβώς πώς δουλεύει το εργοστάσιό του», δήλωσε ο Χέιλι της Symantec. Το ίδιο, προφανώς, ισχύει, αν παραβιάσει ένας χάκερ τις κάμερες οποιασδήποτε κρατικής εγκατάστασης, ρίχνοντας έτσι αδιάκριτες ματιές στα ενδότερά της.
Πηγή: ΑΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Στα 30.000 πόδια οι επιβάτες άκουσαν "ξέρει κάποιος να πετάει αεροπλάνο;"
- Όλα τα μπουμπούκια της Ν.Δ. στην πίστα
- Δημόσιο: Στην έξοδο χιλιάδες συμβασιούχοι - Διαγράφονται από τη μισθοδοσία
- Τρίζει(;) η καρέκλα του προέδρου στον ΕΟΠΥΥ
- ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΑΧΘΟΥΝ ΟΙ ΕΜΘ ΟΜΟΙΩΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΕΣ ΤΟΥ Ν 705/77. ΑΝΑΦΟΡΑ Ν. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
- Γιατί κόπηκε το Βαλς με 12 Θεούς
- Νέα κρίσιμη συνεδρίαση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ σήμερα
- Φεύγει και ο Παπαδόπουλος της ΔΗΜΑΡ
- Tο παιδί σου έχει πεταχτά αυτιά - Δες ποια είναι η λύση!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Athina984

- Τελευταία Νέα Athina984
- Κίνδυνοι από το «διαδίκτυο των πραγμάτων»
- Έκλεψε εικόνα από κατάστημα στις Καρυές
- Συνάντηση Γιουλ- Έρογλου
- Στον ΟΦΗ ο Μίρνες Σίσιτς
- Μουσική για μύες
- Ζητούν ασφάλεια στην ελληνοαλβανική μεθόριο
- Τραγωδία στα Χανιά
- Τα παιδιά ξεχνάνε από τα επτά
- «Βέτο» στο κυνήγι των φοροφυγάδων
- Σε μέτρια επίπεδα η ατμοσφαιρική ρύπανση
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βάζει ενέχυρο τις μετοχές του στον Alpha για τα δάνεια ο Κοντομηνάς – Διαφωνία για την προφυλάκιση του
- Λίστα Λαγκάρντ: Έλεγχος καταθετών με ρυθμούς... χελώνας
- Προφυλακίζεται ή όχι ο Δημήτρης Κοντομηνάς. Τα δυο σενάρια για την «τύχη» του επιχειρηματία
- Personal Style: η Μαρία ζει στα 90s χωρίς στα αλήθεια να τα έχει ζήσει
- Το GT4 Stinger Concept της ΚΙΑ κλέβει καρδιές στο Ντιτρόιτ
- ΔΕΗ: Δεν θα προχωρήσει σε ανατιμήσεις κατά τη φετινή χρονιά
- Εντατικοί έλεγχοι από την Τροχαία στο κέντρο
- ΕΛΜΕ Τρικάλων: Συγρότηση νέου ΔΣ
- Νέα καλή εμφάνιση ο Αντετοκούνμπο (Βίντεο)
- Σπάνιες φωτογραφίες με συναντήσεις ινδαλμάτων που... ξαφνιάζουν