Κίνδυνος να μολυνθούν οι ακτές της Κρήτης από τα χημικά απόβλητα της Συρίας

του Χρήστου A. Καπούτση

Είναι σε εξέλιξη έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, προκειμένου να αποτραπεί η μόλυνση της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Κρήτης - Μάλτας - Λιβύης, από τα απόβλητα της καταστροφής των Χημικών της Συρίας, το οποία σχεδιάζεται να ριχτούν στη Θάλασσα.

Σύμφωνα με το έγκυρο βρετανικό δίκτυο BBC, το πρώτο φορτίο απέπλευσε ήδη από το λιμάνι Λατάκια της Συρίας,
με το πλοίο "Ark Futura", συνοδευόμενο από ρωσικά και κινεζικά πολεμικά πλοία. Το πλοίο αφού φτάσει στην Ιταλία, το τοξικό φορτίο του θα μεταφερθεί σε πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο θα το μεταφέρει στα διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Κρήτης όπου και θα καταστραφεί, με τη μέθοδο της υδρόλυσης.

Το σύνολο των χημικών όπλων που θα καταστραφούν ανέρχονται σε 800 τόνους ενώ υπολογίζεται ότι το σύνολο των χημικών όπλων που διαθέτει η Συρία ανέρχονται σε 1.300 τόνους. Η Συρία, διαθέτει σε μεγάλες ποσότητες το θανατηφόρο αέριο μουστάρδας καθώς και τα νευροπαραλυτικα αέρια Σαρίν. Για την καταστροφή χημικών όπλων, μόνο οι αμερικανοί κατέχουν τις ειδικές τεχνολογικές δυνατότητες.

Η όλη επιχείρηση της καταστροφής των Χημικών της Συρίας είναι υπό τον συντονισμό των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χρήσης Χημικών Όπλων.
Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ των Βρετανών, τα χημικά όπλα θα μεταφορτωθούν σε σκάφος του πολεμικού ναυτικού των Η.Π.Α. (το MV CAPE RAY) σε ειδική δεξαμενή από τιτάνιο και θα καταστραφούν με τη μέθοδο της υδρόλυσης. Τα υποπροϊόντα της υδρόλυσης θα ριχτούν στη Θάλασσα. Για ευνόητους λόγους, η επιχείρηση, αλλά κυρίως το σημείο που θα γίνει η καταστροφή των χημικών, έχει χαρακτηριστεί ως άκρως απόρρητο στρατιωτικό μυστικό.

Ειδικοί επιστήμονες έχουν εκφράσει την έντονη διαφωνία τους για την μέθοδο της υδρόλυσης. Και αυτό διότι, τα χημικά αυτά, όπως επισημαίνουν, είναι σοβαρά μείγματα επικίνδυνων και τοξικών ουσιών, που δεν είναι σε θέση να αδρανοποιηθούν μόνο με τη χρήση αυτής της μεθόδου. Συνεπώς, δεν θα αδρανοποιηθούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε όταν τα ρίξουν στη θάλασσα, να μην καταστρέψουν τους ζώντες οργανισμούς. Η μόλυνση, λένε οι ειδικοί, της θάλασσας, είναι αναπόφευκτη και η θαλάσσια ζωή θα επανέλθει στα σημερινά επίπεδα μετά από πολλές δεκαετίες!! Η διαδικασία της υδρόλυσης παράγει, σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, 15% περισσότερα απόβλητα από όσα η καύση. Έτσι, σε μία κλειστή θάλασσα όπως η Μεσόγειος, τα κατάλοιπα της υδρόλυσης , εφόσον ριχτούν στη Θάλασσα, θα αποτελέσουν εστία μακροχρόνιας μολυσματικής δράση στο θαλάσσιο οικοσύστημα .

Ήδη κάτοικοι, επιχειρηματίες και κοινωνικοί φορείς της Κρήτης, ζητούν από τα υπουργεία Εξωτερικών , Περιβάλλοντος και Εθνικής Άμυνας, να αποτρέψουν τη βέβαιη καταστροφή, όπως υποστηρίζουν, των ακτών της νότιας πλευράς της Κρήτης.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών εκφράζει την αντίθεση και αγανάκτηση του για την προτεινόμενη και μυστικά σχεδιαζόμενη καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στον θαλάσσιο χώρο δυτικά της Κρήτης. «Ενώνουμε τη φωνή μας με την φωνή όλων των Ελλήνων ώστε να σταματήσει αυτό το έγκλημα που ασφαλώς θα επηρεάσει την υγεία των εγγύς ευρισκομένων κρατών και πιο πολύ την Ελλάδα», επισημαίνει ανακοίνωσή της, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητικών.

Επικοινωνήσαμε με αρμόδιο παράγοντα του Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι, καταβάλλονται προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλισθεί η Μεσόγειος από τη μεταφορά και καταστροφή χημικών από τη Συρία. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συνάντησή του στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογο του Τζον Κέρι, έθεσε εκ νέου το αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά δεν έγινε γνωστή η απάντηση του αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών. Ωστόσο, οι ελληνικές διπλωματικές παρεμβάσεις, δε είναι καθόλου βέβαιο, ότι θα αποτρέψουν τα σχέδια για πόντισμα των χημικών αποβλήτων στη Μεσόγειο.

Να επισημάνουμε ότι, η Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, ορίζει ότι η καταστροφή των χημικών πρέπει να γίνεται στο έδαφος της χώρας όπου εντοπίζονται, δηλαδή στη Συρία. Όμως, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, συμφώνησαν, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει για λόγους ασφαλείας. Πιθανόν και για άλλους λόγους ...

Επιπλέον, το Άρθρο 56 (Δικαιώματα, αρμοδιότητες και υποχρεώσεις του παράκτιου Κράτους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) της Σύμβασης του Δίκαιου της Θάλασσας αναφέρει στην παράγραφο 1β (ιιι) ότι το παράκτιο κράτος είναι υπεύθυνο για «την προστασία και διαφύλαξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος». Δηλαδή, εάν η Ελλάδα διέθετε ΑΟΖ, δεν θα μπορούσαν οι Αμερικανοί να ρίξουν (dumping) χημικά απόβλητα στον θαλάσσιο χώρο της Κρήτης, χωρίς την άδεια της Ελληνικής Κυβέρνησης. Ίσως τώρα, και με αφορμή αυτή την περιπέτεια, η Ελληνική Προεδρία, θα πρέπει να προωθήσει την ιδέα της οριοθέτησης της Ευρωπαϊκής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Μάλιστα ο Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, στην ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, κατά την τελετή ανάληψης της Προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα, αναφέρθηκε στην ανάγκη να ρυθμιστούν άμεσα τα όρια των θαλασσίων ζωνών των ευρωπαϊκών κρατών της Μεσογείου, άποψη με την οποία συμφώνησε και ο κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο Χέρμαν βαν Ρομπέι, ο πρώτος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από το Νοέμβριο του 2009.

Πιθανόν, για το θέμα αυτό, να έχουμε εξελίξεις ακόμα και μέσα στη βδομάδα, όχι κατ' ανάγκη θετικές, για τις οικολογικές ευαισθησίες μας.
Keywords
Τυχαία Θέματα