Κινητοποιήσεις κατά των παρεμβάσεων στην αγορά

Ανοίγουν κοινωνικά μέτωπα μετά τη συμφωνία με την τρόικα, καθώς ξεδιπλώνονται οι νέες παρεμβάσεις που θα ισχύσουν στην αγορά με βάση την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και οι οποίες έχουν άξονα την απελευθέρωση κλάδων, κι ενώ μπαίνει στην τελική ευθεία και η πολιτική μάχη στη Βουλή για την ψήφιση ως το τέλος της εβδομάδας του πολυνομοσχεδίου - σκούπα. Αυτή την ώρα συνεδριάζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος,

με τον κλάδο να ξεκινά απεργία διαρκείας αντιδρώντας στην απελευθέρωση του επαγγέλματος, αλλά να είναι χωρισμένος στα δύο.

Σε πολλές περιοχές της χώρας τα φαρμακεία είναι ήδη κλειστά επ αόριστον, ωστόσο σε άλλες, όπως και στην Αττική, λειτουργούν κανονικά ως τις 2.30, ενώ ακολούθως οι φαρμακοποιοί θα αποφασίσουν για το αν θα συμμετάσχουν στην απεργία διαρκείας, με αφετηρία την αυριανή ημέρα.

Οι φωνές και κατά της επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος δεν λένε να κοπάσουν, ενώ συνεχίζονται οι παρεμβάσεις φορέων της αγοράς, με προειδοποιήσεις μάλιστα αγελαδοτρόφων προς βουλευτές να καταψηφίσουν τη ρύθμιση.

Την κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ για τις προωθούμενες ρυθμίσεις σχετικά με το γάλα θα ενημερώσει σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, σε μια προσπάθεια να αρθούν οι αντιδράσεις.

Να σκεφθούν με βάση το εθνικό συμφέρον, κάλεσε τους βουλευτές μέσω του Αθήνα 9.84 ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς.

«Δε νομίζω ότι έχει γίνει περισσότερη κουβέντα για άλλο θέμα εκτός από το γάλα και νομίζω ότι, από εδώ και στο εξής, μόνο προφάσεις μπορεί να πει κανείς ότι δεν έχει ενημερωθεί για το θέμα. Έχουμε εκδώσει ενημερωτικό σημείωμα με πολύ αναλυτική παρουσίαση και των σημερινών δεδομένων και των θέσεων που προτείνουμε. Από εκεί και μετά ο καθένας έχει την ευθύνη της επιλογής του, δε θα υποδείξω εγώ σε κανέναν βουλευτή. Και όποια τελευταία κενά ενημέρωσης μπορεί να υπήρχαν αυτά έχουν εκλείψει», τόνισε ο κ. Σκορδάς, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι οι βουλευτές θα σκεφτούν και σκέφτονται με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και έτσι θα αποφασίσουν, έχουν κι αυτοί πάρα πολλές πιέσεις από τις τοπικές και κοινωνικές τους βάσεις και καταλαβαίνω ότι έχουν τραβήξει πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία όλα αυτά τα χρόνια με το να προχωρήσει όλη αυτή η κατάσταση αλλά νομίζω ότι αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει στο τέλος, είναι ορατή πια η αναστροφή αυτής της κατάστασης και νομίζω ότι από εκεί και πέρα είναι κρίμα να φτάσουμε να κλοτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα τώρα».

Για το θέμα μίλησε, επίσης, στον Αθήνα 9.84 και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου, ουφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Είναι αδιευκρίνιστη η κατάσταση, πολλά λέγονται. Δεν έχουμε καλύτερη ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν άλλα Υπουργεία, πλην του γενικού. Στο γάλα για παράδειγμα αν υπάρξει δύο - τριών ημερών εγώ είμαι υπέρ 1000%, διότι θα οδηγήσει στην ανάπτυξη τοπικών πρωτοβουλιών σε κάθε περιφέρεια προκειμένου να υπάρξει τοπική κατανάλωση. Όποιος το πολεμά και λέει ότι πρέπει να είναι πέντε μέρες διότι η βιομηχανία δεν προλαβαίνει από την Αθήνα να το πάει στα νησιά, αυτός έχει άλλες σκοπιμότητες. Κάθε προϊόν πρέπει να γράφει πάνω τι είναι. Έτσι, ο ενημερωμένος καταναλωτής θα επιλέξει και ψηφίσει τελικά. Διάβασε και πάρε».

Την πρόθεσή του να καταψηφίσει τις ρυθμίσεις για το γάλα και τα φάρμακα, αν παραμείνουν ως έχουν, εξέφρασε ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Σε αυτά, εν τω μεταξύ, έρχεται να προστεθεί και η είσοδος ιδιωτών στην έκδοση, τη διάθεση και των έλεγχο των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα