Κήρυξε ανένδοτο στην Μπόκο Χαράμ

O νεοεκλεγείς πρόεδρος της Νιγηρίας, Μουχαμαντού Μπουχάρι, επανέλαβε σήμερα την αποφασιστικότητά του να πολεμήσει με αποτελεσματικότητα την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ που προελαύνει στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας εδώ και 6 χρόνια.

Σε μια ομιλία που εκφώνησε στην Αμπούτζα, αφότου έλαβε από την εφορευτική επιτροπή ένα πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει τη νίκη του, ο Μπουχάρι έτεινε χείρα φιλίας προς τον αντίπαλό του στις εκλογές, τον απερχόμενο πρόεδρο Γκούντλακ Τζόναθαν, καλώντας τον «να
ξεχάσουν τις παλιές μάχες και τις διαφορές του παρελθόντος».

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Μπόκο Χαράμ θα νιώσει την ισχύ της συλλογικής μας βούλησης και της δέσμευσής μας να απελευθερώσουμε το έθνος από την τρομοκρατία και να το οδηγήσουμε στην ειρήνη» δήλωσε ο στρατηγός εν αποστρατεία ηλικίας 72 ετών.

«Δεν θα φεισθούμε» υπογράμμισε ο ίδιος «καμίας προσπάθειας προκειμένου να νικήσουμε την τρομοκρατία».

Ο Μπουχάρι κατόπιν απαρίθμησε τις προτεραιότητες της θητείας του, που θα ξεκινήσει επίσημα την 29η Μαΐου, την ημερομηνία της ορκωμοσίας του, υπογραμμίζοντας την πρόθεσή του να βάλει στην άκρη τις πολιτικές αντιπαλότητες έπειτα από μία προεκλογική εκστρατεία όπου επικράτησαν υψηλοί τόνοι μεταξύ των δύο υποψηφίων.

«Ας αφήσουμε το παρελθόν πίσω μας, ιδίως το πρόσφατο παρελθόν. Πρέπει να ξεχάσουμε τις παλιές μάχες και τις διαφορές του παρελθόντος προκειμένου να πάμε μπροστά» επισήμανε ο Μπουχάρι. Είχε επικρίνει σφόδρα την κυβέρνηση του Τζόναθαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, κατηγορώντας την κυρίως ότι έχει διαβρωθεί από τη διαφθορά.

«Ας το πούμε ξεκάθαρα: ο πρόεδρος Τζόναθαν δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από εμένα» προσέθεσε ο Μπουχάρι.

«Είναι ένας σημαίνων Νιγηριανός και θα είναι πάντα ο πρόεδρός μας».

Το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (PDP) του Τζόναθαν είχε κατηγορήσει, από την πλευρά του, τον Μπουχάρι, ο οποίος ήταν επικεφαλής μιας χούντας που κυβερνούσε τη Νιγηρία τη δεκαετία του 1980, ότι θέλει να οδηγήσει την χώρα στα σκοτεινά χρόνια των στρατιωτικών δικτατοριών.

Σήμερα, ωστόσο, ο Μπουχάρι, που αρέσκεται στο να παρουσιάζει τον εαυτό του ως ένα πρόσωπο «που έχει προσηλυτιστεί στη Δημοκρατία» υποσχέθηκε το σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα ανήκει σε «όλους τους Νιγηριανούς».

«Η Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου θα εγκατασταθούν στα εδάφη μας» προσέθεσε ο ίδιος.

Ο Μπουχάρι επανέλαβε την επιθυμία του να πολεμήσει τη διαφθορά με κάθε τίμημα, προσέθεσε ότι κανένας δε βρίσκεται υπεράνω του νόμου και ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί για τους υποστηρικτές της αλλά και για τους αντιπάλους της, όσους δεν την ψήφισαν.

«Μπορείτε να πάτε να κοιμηθείτε γνωρίζοντας ότι είστε ασφαλείς και ότι τα συνταγματικά σας δικαιώματα βρίσκονται σε καλά χέρια. Πρέπει να μπορείτε να εκφράζετε τη γνώμη σας χωρίς να φοβάστε για το ενδεχόμενο αντιποίνων», τόνισε ο ίδιος.

«Εσείς είστε ο λαός μου και θα αντιμετωπίσω τον καθένα σας σαν δικό μου» άνθρωπο, τόνισε ο Μπουχάρι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα