«Κοινωνική έκρηξη λόγω πλειστηριασμών»

Τον κίνδυνο να προκληθεί κοινωνική έκρηξη από την εφαρμογή του μέτρου των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, κρούει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Γιώργος Ντόλιος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Θα έχουμε κοινωνική έκρηξη. Αυτό
δεν συμβαίνει μόνο στον Έβρο, όπου ζω. Συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα. Δεν διανοούμαι ότι μπορώ να ψηφίσω κάτι τέτοιο και να επιστρέψω στον Έβρο. Αυτό δεν είναι δική μου άποψη, είναι άποψη της συντριπτικής πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ, όπως καταλαβαίνω από τις συζητήσεις που έχουμε και δεν προτίθενται οι κοινοβουλευτικές ομάδες να στηρίξουν μια τέτοια επιλογή. Το ΠΑΣΟΚ το δήλωσε βάζοντας «κόκκινη γραμμή» στο θέμα αυτό και δια του προέδρου του, Ευ. Βενιζέλου αλλά και με απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας» σημειώνει ο κ. Ντόλιος.

«Θα έπρεπε να υπάρξει ιδιαίτερη ρύθμιση για την πρώτη και πραγματικά πρώτη και μοναδική κατοικία. Θα έπρεπε να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα όχι μόνο για τα μαντριά και τις στάνες, αυτό το ποσό είναι αστείο, για το οποίο συζητάνε, είναι 5-6 έως 10 εκατ. στο σύνολο των 2,9 δισεκ. ευρώ. Αλλά μιλάμε για τα σπίτια στα χωριά που έχουν μόνο συμβολική και συναισθηματική αξία. Τότε θα ήταν απολύτως δίκαιος ο φόρος. Δυστυχώς, είμαστε υποχρεωμένοι για μία ακόμη φορά, με αιτία το μνημόνιο, να τετραγωνίζουμε τον κύκλο».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ προειδοποιεί ακόμη ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το θέμα των κόκκινων δανείων. «Υπάρχουν δάνεια, για να το πω διαφορετικά, τα οποία δεν πρόκειται να πληρώσουν οι δανειολήπτες γιατί βρέθηκαν σε απόλυτο αδιέξοδο. Υπάρχει επίσης και το εξής θέμα: ότι οι τράπεζες με αυτά τα δάνεια θα πρέπει κάτι να κάνουν. Θα πρέπει, έχω τη γνώμη ότι εφόσον έχουν την κεφαλαιακή επάρκεια, να τα διαγράψουν», προσθέτει.

«Χιλιάδες παιδιά δεν θα πάρουν πτυχίο» στα ΕΠΑΛ

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σημειώνει επίσης ότι έχει καταθέσει ερώτηση στον υπουργό Παιδείας για το θέμα της κατάργησης ειδικοτήτων εκπαιδευτικών στα επαγγελματικά λύκεια με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί τεράστιο κοινωνικό ζήτημα για χιλιάδες μαθητές. «Πρόκειται για τα παιδιά των ΕΠΑΛ που είχαν επιλέξει καταργηθέντες κλάδους στους οποίους διδάσκουν καταργηθείσες ειδικότητες εκπαιδευτικών. Αυτά τα παιδιά που πάνε στην τρίτη Λυκείου σε όλα σχεδόν τα περιφερειακά Λύκεια της χώρας δεν έχουν τη δυνατότητα να διδαχθούν τα μαθήματα του καταργηθέντος κλάδου τους. Μιλάμε για χιλιάδες παιδιά, που δεν θα πάρουν πτυχίο, διακόπτονται οι σπουδές τους. Επίσης σε πάρα πολλά περιφερειακά επαγγελματικά Λύκεια της χώρας δεν υπάρχουν καθηγητές για να διδάξουν και τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα Αυτό σημαίνει ότι για τα παιδιά που φοιτούν σε αυτά τα Λύκεια έχει κλείσει η πόρτα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δεν μπορούν να μπουν στο πανεπιστήμιο» τονίζει ο κ. Ντόλιος. Προτείνει μάλιστα «άμεσα, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου να προσληφθούν κάποιοι ωρομίσθιοι έτσι ώστε και τα παιδιά της Τρίτης Λυκείου να πάρουν το πτυχίο τους, αλλά και οι μαθητές που έχουν ανάγκη διδασκαλίας σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα να μπορέσουν να «χτυπήσουν την πόρτα» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ολόκληρη η συνέντευξη του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού, Γιώργου Ντόλιου στο ΑΠΕ ΜΠΕ έχει ως εξής:

-Κύριε Ντόλιο, έχετε καταθέσει μια ερώτηση στον υπουργό Παιδείας για το θέμα των Επαγγελματικών Λυκείων, καθώς λόγω των διαθεσιμοτήτων και της κατάργησης κάποιων ειδικοτήτων καθηγητών, πολλοί μαθητές δεν μπορούν να πάρουν απολυτήριο;

-Πρόκειται για τα παιδιά των ΕΠΑΛ που είχαν επιλέξει καταργηθέντες κλάδους στους οποίους διδάσκουν καταργηθείσες ειδικότητες εκπαιδευτικών. Αυτά τα παιδιά που πάνε στην τρίτη Λυκείου σε όλα σχεδόν τα περιφερειακά Λύκεια της χώρας δεν έχουν τη δυνατότητα να διδαχθούν τα μαθήματα του καταργηθέντος κλάδου τους. Μιλάμε για χιλιάδες παιδιά, που δεν θα πάρουν πτυχίο, διακόπτονται οι σπουδές τους. Επίσης σε πάρα πολλά περιφερειακά επαγγελματικά Λύκεια της χώρας δεν υπάρχουν καθηγητές για να διδάξουν και τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Αυτό σημαίνει ότι για τα παιδιά που φοιτούν σε αυτά τα Λύκεια έχει κλείσει η πόρτα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δεν μπορούν να μπουν στο πανεπιστήμιο. Δεν υποβαθμίζω το μέγεθος του προβλήματος που έχει προκύψει από την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στο ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά από άποψη μεγέθους είναι πολύ μεγαλύτερο το πρόβλημα στα επαγγελματικά λύκεια. Δεν έγινε μείζον, δεν έγινε κυρίαρχο γιατί τα επαγγελματικά λύκεια είναι τα σχολεία των φτωχών και το τονίζω αυτό ιδιαίτερα για να δούμε πως λειτουργούμε σε αυτή τη χώρα.

-Το πρόβλημα αυτό δημιουργήθηκε προφανώς λόγω των διαθεσιμοτήτων..

-Ακριβώς, λόγω της προκρούστειας αυτής λογικής που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα καθηγητές των επαγγελματικών λυκείων με τη λογική της κατάργησης κλάδων και ειδικοτήτων.

-Τι προτείνετε για την επίλυση του τεράστιου αυτού προβλήματος;

-Άμεσα τώρα, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου να προσληφθούν κάποιοι ωρομίσθιοι έτσι ώστε και τα παιδιά της Τρίτης Λυκείου να πάρουν το πτυχίο τους, αλλά και οι μαθητές που έχουν ανάγκη διδασκαλίας σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα να μπορέσουν να «χτυπήσουν την πόρτα» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

-Κύριε υπουργέ είναι πολλά τα ανοικτά μέτωπα. Όπως για παράδειγμα και το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε πλειστηριασμούς; Μήπως γίνουμε μάρτυρες μια κοινωνικής έκρηξης αν εφαρμοστεί το μέτρο από τον Γενάρη;

-Πράγματι θα προκαλέσει κοινωνική έκρηξη. Θα σας πως το παράδειγμα του νομού Έβρου όπου ζω. Ξέρω από μια μικρή έρευνα που έχω κάνει ότι θα υπάρξουν πάνω από 100 φτωχές οικογένειες που θα χάσουν τα σπίτια τους, καθώς βρέθηκαν σε αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων τους λόγω της κρίσης. Θεωρώ αδιανόητο αυτοί οι άνθρωποι να χάσουν τα σπίτια τους. Άλλωστε το θέμα αυτό θα συσπειρώσει όλη την κοινωνία του Έβρου υπέρ αυτών των οικογενειών. Θα έχουμε κοινωνική έκρηξη. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στον Έβρο. Συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα. Δεν διανοούμαι ότι μπορώ να ψηφίσω κάτι τέτοιο και να επιστρέψω στον Έβρο. Αυτό δεν είναι δική μου άποψη, είναι άποψη της συντριπτικής πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ, όπως καταλαβαίνω από τις συζητήσεις που έχουμε και δεν προτίθενται οι κοινοβουλευτικές ομάδες να στηρίξουν μια τέτοια επιλογή. Το ΠΑΣΟΚ το δήλωσε βάζοντας «κόκκινη γραμμή» στο θέμα αυτό και δια του προέδρου του, Ευ. Βενιζέλου αλλά και με απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Εμείς λέμε ότι δεν μπορεί οι άνθρωποι που βρέθηκαν σε αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων τους λόγω κρίσης να χάσουν τα σπίτια τους. Και δεν μιλάμε βέβαια για τους επιτήδειους που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την αναστολή των πλειστηριασμών για να μην πληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, όταν μάλιστα πιθανώς έχουν καταθέσεις ή μεγάλη ακίνητη περιουσία και μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Δεν αναφέρομαι σε αυτές τις περιπτώσεις. Εκεί μπορεί να υπάρξει μια ρύθμιση μέσω μιας επιμελημένης και ακριβούς προσέγγισης.

-Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε πάντως ότι δεν υπάρχει «υπερφορολόγηση» των ακινήτων, ενώ ο Γραμματέας Εσόδων, Χ. Θεοχάρης έκανε λόγο για «αριστερό φόρο» στον οποίο αντιδρούν οι υπέρμαχοι της ελεύθερης οικονομίας. Πως το σχολιάζετε;

-Έχω πει ότι ο φόρος των ακινήτων είναι δίκαιος φόρος, αλλά με ποιά έννοια: Η μεγάλη ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα φτιάχτηκε από αφορολόγητα εισοδήματα στη συντριπτική της πλειοψηφία. Όλοι το ξέρουν αυτό. Επομένως είναι ένας δίκαιος φόρος. Πως θα γίνει όμως να μην έχει αδικίες. Θα έπρεπε να υπάρξει ιδιαίτερη ρύθμιση για την πρώτη και πραγματικά πρώτη και μοναδική κατοικία. Θα έπρεπε να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα όχι μόνο για τα μαντριά και τις στάνες, αυτό το ποσό είναι αστείο, για το οποίο συζητάνε, είναι 5-6 έως 10 εκ. ευρώ στο σύνολο των 2,9 δισεκ. ευρώ. Αλλά μιλάμε για τα σπίτια στα χωριά που έχουν μόνο συμβολική και συναισθηματική αξία. Τότε θα ήταν απολύτως δίκαιος ο φόρος. Δυστυχώς, είμαστε υποχρεωμένοι για μία ακόμη φορά, με αιτία το μνημόνιο, να τετραγωνίζουμε τον κύκλο. Δηλ. να μαζέψουμε 2,9 δισεκ. ευρώ. Πώς μπορούμε να το κάνουμε κατά το δυνατόν δικαιότερο τρόπο; Να πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο αυτοί οι οποίοι έχουν περιουσίες ακίνητες μεγάλης συνολικής αξίας. Αυτή ήταν η παρέμβασή μας ως ΠΑΣΟΚ για να αλλάξει η πρόταση του ΥΠΟΙΚ η οποία καταρχήν κατατέθηκε.

-Σας καλύπτει η νέα πρόταση που κατατέθηκε καταρχήν;

-Ως προς αυτό το θέμα μας καλύπτει. Εμείς λέγαμε ότι ο ΦΑΠ ήταν 600 εκατ. από παλιά, αυτό το ποσό από τη μεγάλη ακίνητη περιουσία με συν πλην κάποιο, δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα ακριβείς, θα πρέπει να εισπραχθεί. Με αυτή την έννοια μας καλύπτει. Από εκεί και πέρα υπάρχουν επιμέρους προτάσεις. Σας λέω ότι δεν θέλω να μπαίνω σε αυτή την κουβέντα γιατί είναι διαρκής η συζήτηση και στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, η οποία εκφράζεται μετά με τους διαπραγματευτές μας κατά κάποιο τρόπο που συμμετέχουν στο διάλογο.

-Τι θα γίνει με λεγόμενα κόκκινα δάνεια; Πλέον μιλάμε ότι το ποσοστό των κόκκινων δανείων έχει φθάσει στο 30%. Από τα 75 δισεκ. του συνόλου των στεγαστικών, περίπου τα 17 είναι ήδη κόκκινα. Τι θα γίνει αυτό; Έχουν εξαπλασιαστεί τα τελευταία 5 χρόνια.

-Κυρίως η μεγέθυνση της αξίας των κόκκινων δανείων οφείλεται στην κρίση. Επομένως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με βάση αυτή τη διαπίστωση. Δεν παίρνει κανείς το μαχαίρι για να λύσει το πρόβλημα με αυτό τον τρόπο, να κάνει π.χ. πλειστηριασμούς. Υπάρχει θέμα με τις τράπεζες. Η εκτίμηση που έχω, χωρίς να είμαι ειδικός αλλά λίγο-πολύ όσοι παρακολουθούμε τα πράγματα έχουμε αρχίσει να αντιλαμβανόμαστε καλά και τα της οικονομίας, είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν το θέμα των κόκκινων δανείων με λογικές λύσεις. Και εδώ υπάρχουν ορισμένες σκέψεις.

-Η σεισάχθεια είναι μία από αυτές;

-Θα μπορούσε να είναι, αλλά, επαναλαμβάνω, δεν θέλω να καταθέτω τις δικές μου προτάσεις γιατί φανταστείτε τώρα αυτό να το έκαναν 15-20 βουλευτές στο Κοινοβούλιο πώς θα μπορούσε να καταλήξει ένας διάλογος σε μία σύνθεση. Νομίζω ότι είναι λάθος. Εμπεριέχει σπέρματα λαϊκισμού να σπέρνει κανείς, να καταθέτει προτάσεις οι οποίες συνήθως, αυτές που κατατίθενται με αυτό τον τρόπο, είναι οι προτάσεις που γίνονται αποδεκτές από την κοινωνία.

-Πάντως, βλέπετε να υπάρχει λύση στο θέμα; Γιατί η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει τελειώσει. Ο κόσμος έχει προβλήματα, δεν έχει χρήματα να πληρώσει, οι τράπεζες των κυνηγούν άρα μήπως και αυτό είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα της έκρηξης;

-Και το θέμα των κόκκινων δανείων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Υπάρχουν δάνεια, για να το πω διαφορετικά, τα οποία δεν πρόκειται να πληρώσουν οι δανειολήπτες γιατί βρέθηκαν σε απόλυτο αδιέξοδο. Υπάρχει επίσης και το εξής θέμα: ότι οι τράπεζες με αυτά τα δάνεια θα πρέπει κάτι να κάνουν. Θα πρέπει, έχω τη γνώμη ότι εφόσον έχουν την κεφαλαιακή επάρκεια, να τα διαγράψουν. Γιατί η λογική των διαρκών ρυθμίσεων, οι οποίες από την αρχή, είναι προεξοφλημένο ότι θα είναι αναποτελεσματικές, το μόνο το οποίο κάνει είναι να μεταφέρει από τα κόκκινα στα ροζ θα έλεγα ή πράσινα δάνεια αυτά που δεν πρόκειται να πληρωθούν ποτέ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
βομβα mall, εκρηξη, ΠΑΣΟΚ, απε-μπε, ελλαδα, νεα δημοκρατια, βενιζελος, μνημονιο, τραπεζες, επαλ, σημαίνει, απε, μπε, απεργια, εμπ, αθηνα, σχολεια, στουρναρας, δηλ, νέα, φαπ, οφείλεται, λύση, ροζ, μετρο, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια μετρο, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια υπα, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια μμε, αξια, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, 600 δις, μνημονιο 3, ητανε μια φορα, κοινωνια, βουλευτες, το θεμα, γνωμη, δανεια, εμπ, επαλ, θεμα, αδυναμια, απε, απε-μπε, γινει, γινονται, δηλ, δυνατοτητα, δυστυχως, δικη, εγινε, ευρω, υπαρχει, εκτιμηση, εννοια, επρεπε, ερευνα, κυβερνηση, κυριε, λαθος, λύση, λογο, μειζον, μεριμνα, μπε, ομαδα, οφείλεται, παιδια, πανεπιστημιο αθηνων, ροζ, προβληματα, πορτα, πτυχιο, ρυθμιση, σεισαχθεια, συζητηση, σκεψεις, σπιτια, τριτη, φαπ, φορα, αλυσιδα, εφαρμογη, χωρα, ιδιαιτερα, ομαδες, σημαίνει, θελω να, θεοχαρης
Τυχαία Θέματα