Στο επίκεντρο η έκτακτη χρηματοδότηση

Όλες τις επιλογές που υπάρχουν για την έκτακτη χρηματοδότηση γέφυρα της Ελλάδας εξετάζει η Κομισιόν σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά. Όπως ανέφερε ο κ. Σχοινάς, υπάρχουν επιλογές, όπως τα διμερή δάνεια και τα κονδύλια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), ο οποίος ιδρύθηκε το 2010 και αφορά και τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ. «Πρέπει να έχουμε μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης έως τη Δευτέρα για να αποφύγουμε μεγαλύτερα προβλήματα»,

ανέφερε ουπ. Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, σε δηλώσεις του μετά το Εκοφίν και επανέφερε το θέμα της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων.

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει χρηματοδότηση ώστε να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις στην Ελλάδα ο κ. Σόιμπλε είπε ότι η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε ότι αυτό που προέχει είναι ηπληρωμή των διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα, προέβλεψε ότι θα είναι μακρές και δύσκολες και ισχυρίστηκε ότι ηευθύνη για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ανήκει στην ελληνική πλευρά. Είμασταν σύμφωνοι ότι σε κάθε φάση των διαβουλεύσεων θα πρέπει να υλοποιούνται οι αποφάσεις μίας χώρας ανεξάρτητα από τις εσωτερικές εξελίξεις, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών στην Ελλάδα. Απαντώντας για την πρότασή του για grexit είπε ότι το έκανε γιατί πολλοί παράγοντες μεταξύ των οποίων ορισμένοι στην γερμανική κυβέρνηση, πιστεύουν ότι θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας,ότι θα ήταν μία καλύτερη λύση. Πρόσθεσε όμως ότι κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος.

Είπεακόμη ο κ. Σόιμπλε ότι «δώ και χρόνια, από το 2010, έχουν καταστρέψει μεγάλη ποσότητα εμπιστοσύνης. Δεν είναι μόνο ευθύνη της τελευταίας κυβέρνησης. Το θέμα όμως είναι για πόσο μπορείς να το κάνεις, χωρίς να καταστρέψεις την αξιοπιστία της Ευρώπης. Εναπόκειται στην Ελλάδα να κάνει τις κινήσεις που πρέπει αλλά εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για την έκβαση της διαπραγμάτευσης».

Ήδη, όπως έγινε γνωστό στα βρετανικά μέσα, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος είχε συνομιλίες με τους ομολόγους του για το ζήτημα, στο περιθώριο του σημερινού Εκοφίν τόνισε πως «η ιδέα χρήσης του EFSM είναι κάτι που «αποκλείεται εξαρχής».

«Συνεχίζουμε τη δουλειά και κοιτάμε όλα τα εργαλεία», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμε και πρόσθεσε «εξακολουθούν να υπάρχουν τόσο νομικά κωλύματα όσο και πολιτικές ενστάσεις».

Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν δήλωσε πως η ομάδα εργασίας διευρευνά αυτήν την ώρα τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους. Όπως είπε, θα ήταν πολύ πιο εύκολα τα πράγματα αν υπήρχε συμφωνία ήδη από το Φεβρουάριο. Χαρακτήρισε «πολιτική καταστροφή» την απόφαση για δημοψήφισμα επειδή, όπως υποστήριξε, αυτή ήταν που προκάλεσε το κλείσιμο των τραπεζών και τους κεφαλαιακούς ελέγχους στις τράπεζες.

Ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε πως εξετάζονται έως έξι λύσεις για τη χρηματοδότηση γέφυρα, ωστόσο δεν υπάρχει διάθεση σε πολλά κράτη μέλη να δοθούν νέα χρήματα χωρίς μάλιστα αιρεσιμότητα. Δήλωσε επίσης ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο διμερών δανείων ή της επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των πληρωμών προς την ΕΚΤ.

Εν τω μεταξύ, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε σήμερα πως η συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές η οποία συνήφθη χθες, Δευτέρα, για να αποφευχθεί η χρεοκοπία, δίνει στην Αθήνα μια ευκαιρία, αλλά μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη παραμένει ένα ενδεχόμενο.

Keywords
Τυχαία Θέματα