Κομβική για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε

Του Χρήστου Καπούτση

Η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί σταθερές τις θέσεις της , σχετικά με τον σχεδιασμό της στη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και δανειστές, αναδεικνύοντας και τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, σε διαπραγματευτική προτεραιότητα, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.

Μετά από αυτά, η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. την προσεχή ΠΕΜΠΤΗ, είναι το πιο κρίσιμο ΤΕΣΤ αντοχής, τόσο της Ελληνικής Κυβέρνησης, όσο και της Γερμανοκρατούμενης Ευρωζώνης.
Σε αυτή τη Σύνοδο, θα δοκιμαστούν, οι βασικές πολιτικές επιλογές της νέας Κυβέρνησης. Η ακύρωση των προγραμμάτων λιτότητας, διότι αποδοκιμάστηκαν από τον Ελληνικό Λαό. Η διαγραφή μέρους του χρέους, είτε με άμεσο, είτε με έμμεσο τρόπο, ώστε το υπόλοιπο να είναι βιώσιμο. Και η αντικατάσταση της ΤΡΟΙΚΑΣ, από ένα νομιμοποιημένο θεσμικό ευρωπαϊκό μηχανισμό ελέγχου των συμφωνιών και δημοσιονομικών δεσμεύσεων της Χώρας.

Η Κυβέρνηση, σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, θα προσπαθήσει να πείσει τους ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών, ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, που θα ενοποιεί τους άξονες των μεταρρυθμίσεων, της ανάπτυξης, που θα συνδέεται με την παραγωγικότητα και την αύξηση της απασχόλησης και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, χωρίς όμως να αποσαρθρώνει τον κοινωνικό ιστό.
Ουσιαστικά η Κυβέρνηση θα ζητήσει τη σύναψη μιας πολιτικής συμφωνίας της Ελλάδας με την Ε.Ε., και θα συμφωνήσει να ξεκινήσει αμέσως η διαπραγμάτευση επί τεχνικών και άλλων θεμάτων που άπτονται του φάσματος της Οικονομίας. Δηλαδή, η κυβέρνηση θα προτάξει την πολιτική συμφωνία, ώστε το οικονομικό μοντέλο που θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο, να έχει αναπτυξιακές και κοινωνικές παραμέτρους.
Βέβαια, το «αγκάθι» της Κυβέρνησης του Α. Τσίπρα είναι ότι, για όλα αυτά τα θέματα απαιτείται ομόφωνη απόφαση, από τα 19 κράτη μέλη της Ευρωζώνης, ένα θεσμικό όργανο στο οποίο η Γερμανική άποψη είναι κυρίαρχη. Η Γερμανία, κρατά τα ηνία της Ευρωζώνης και έχει συμμάχους της, την Ολλανδία, τη Φιλανδία, την Πολωνία, την Αυστρία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία την Τσεχία και τις τρεις χώρες της Βαλτικής, Λεττονία, Εσθονία και Λιθουανία. Να προσθέσουμε ακόμη ότι, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, αντιμετωπίζουν διαθρωτικά και δημοσιονομικά προβλήματα και έχουν ανάγκη τη στήριξη της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, άρα δεν πρόκειται να προβάλλουν ισχυρή αντίσταση στις επιλογές του Βερολίνου. Συνεπώς , τα Ελληνικά αιτήματα θα βρουν πιθανόν την κατανόηση, αλλά όχι και την αποδοχή των ευρωπαίων εταίρων μας. Ήδη οι επαφές του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα και του Υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη με κορυφαίους αξιωματούχους της Ε.Ε., υποχρεώνουν την Ελληνική Κυβέρνηση να έχει περιορισμένες προσδοκίες, σχετικά με την στήριξη και αποδοχή των ελληνικών θέσεων στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. Ποια όμως είναι η πολιτική άποψη της Γερμανίας; Η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει όλες τις συμφωνίες και τα χρονοδιαγράμματα, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στις 28 Φεβρουαρίου και μετά, θα συζητήσουμε, λένε οι Α.Μέργκελ και Σόιμπλε με τον Α. Τσίπρα , για το μέλλον της Ελλάδας, που ενδεχομένως να περιλαμβάνει και κάποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις για το Χρέος. Πιθανόν, οι παρεμβάσεις των αμερικανών, να «μαλακώσουν» κάπως τη σκληρή γραμμή της Γερμανίας.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. της προσεχούς Πέμπτης, ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, θα συνδέσει την Οικονομία με την Γεωπολιτική. «Η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη, χωρίς την Ελλάδα και την Κύπρο, θα είναι αμφότερες ακρωτηριασμένες στο νοτιοανατολικό άκρο τους», είπε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή.
Οι δραματικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, σχετίζονται και με την εξάπλωση της Τρομοκρατίας στην Ευρώπη, αλλά και κυρίως, με την ενεργειακή τροφοδοσία των κρατών της Ευρωζώνης, την ενεργειακή απεξάρτηση της Ε.Ε. από την Ρωσία και γενικά με την γεωοικονομία. Γι αυτό ακριβώς, η Ελλάδα και η Κύπρος, το προγεφύρωμα της Ε.Ε. με την Στρατηγική περιοχή της Α. Μεσογείου, θα πρέπει να είναι χώρες, χωρίς προβλήματα αποσταθεροποίησης και εντός της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, διότι αυτό είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης.

Άλλωστε, η παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα υπέρ της Ελλάδας, με αιχμές στις οικονομικές επιλογές της Γερμανίας, είχε σαφή γεωπολιτικά και ενεργειακά χαρακτηριστικά.

Επομένως, η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. της προσεχούς Πέμπτης στις Βρυξέλλες, έχει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον, διότι θα γίνει γνωστό, αν θα προκύψει ένας έντιμος συμβιβασμός για διαπραγμάτευση με αμοιβαίες υποχωρήσεις ή αν θα υπάρξει μετωπική σύγκρουση με απρόβλεπτες εξελίξεις, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά πιθανόν και για την συνοχή της Ε.Ε. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με την ομιλία του στη Βουλή, έδειξε συνέπεια προεκλογικών διακηρύξεων και Κυβερνητικών σχεδιασμών, ενθουσιάζοντας τους χειμαζόμενους από την παρατεταμένη σκληρή λιτότητα Έλληνας πολίτες, προκαλώντας ταυτόχρονα όμως, την εντονότατη δυσαρέσκεια της Α. Μερκελ, του Φ. Σοιμπλε, Μ. Ντραγκι και άλλων κορυφαίων αξιωματούχων της ευρωπαϊκής οικονομικής ελίτ.

Keywords
Τυχαία Θέματα