Κορυφώνεται ο «πόλεμος» των διαπραγματεύσεων

Σε τεντωμένο σχοινί οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας- δανειστών με τις διαβουλεύσεις να κορυφώνονται σε Αθήνα και Βρυξέλλες. «Η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να υποχωρήσει και πάλι σε ύφεση φέτος, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της και δεν αποκατασταθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα», δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις,

ενώ ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο ενός Grexit, απέφυγε να απαντήσει τονίζοντας ότι η Κομισιόν εργάζεται βάσει του σεναρίου ότι η Ελλάδα παραμένει στην ευρωζώνη.
Το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί στο δυνατότερο επίπεδο κορυφής δηλαδή ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπαμα και την Άνγκελα Μέρκελ την Κυριακή, ενώ ακολουθεί πιθανότατα πενταμερής στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με την Γερμανίδα καγκελάριο, την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και τον Μάριο Ντράγκι.

Νωρίτερα το μεσημέρι, μετά και την αμερικανική δυσαρέσκεια για την ελληνική συμμετοχή στο τουρκικό αγωγό υπήρξε επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, συζητήθηκαν τα πρακτικά βήματα για την υλοποίηση των συμφωνιών, που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη εργασίας του Α.Τσίπρα στη Ρωσία και ειδικότερα η σχεδιαζόμενη κατασκευή υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της Τουρκίας και της Ελλάδας. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, στις 18-20 Ιουνίου, όπου ο πρωθυπουργός έχει προσκληθεί ως τιμώμενος ξένος ηγέτης.

Όπως επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, κατά τη συνομιλία συζητήθηκε το σχέδιο της κατασκευής κόμβου για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας “από όπου οι χώρες της ΕΕ πρέπει με δικές τους δυνάμεις να κατασκευάσουν υποδομές μεταφοράς αερίου για περαιτέρω υποδοχή του φυσικού αερίου στο έδαφός τους”.

Στην Αθήνα τώρα, κυβερνητικές πηγές επανέρχονται στο σχέδιο των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι καταγράφει τις συγκλίσεις στο Brussels Group». «Αντιθέτως, η πρόταση των δανειστών παρέκαμψε τις τετράμηνες διαπραγματεύσεις επιστρέφοντας στο μνημονιακό πρόγραμμα που απορρίφθηκε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου», προσθέτουν.

«Εμείς πληρώνουμε 4 μήνες τώρα από το υστέρημα του ελληνικού δημοσίου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ερωτηθείς για το αίτημα ομαδοποίησης στο τέλος του μήνα των αποπληρωμών των τεσσάρων δόσεων προς το ΔΝΤ.

Εξάλλου, σε άλλη ερώτηση για τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι «Έλληνες σαν τον Βαρουφάκη με εκνευρίζουν», ο υπουργός Οικονομικών απάντησε πως «δεν θα ακούσετε ποτέ χαρακτηρισμό από εμένα για συνάδελφο».

Την ίδια ώρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του πρωθυπουργού το απόγευμα στη Βουλή. Ο κ. Τσίπρας προσέρχεται με τη θέση της κυβέρνησης ότι η πρόταση που παρουσιάστηκε από τους θεσμούς κατά τη συνάντηση του με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, «είναι μια πρόταση που περιέχει ακραίες θέσεις οι οποίες δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές». Στόχος της αποψινής συζήτησης στη Βουλή είναι, επίσης, όπως ανέφεραν χθες κυβερνητικές πηγές, να δοθεί η ευκαιρία και στους άλλους πολιτικούς ηγέτες να διατυπώσουν τις θέσεις τους πάνω στις εξελίξεις.

Τούτων δοθέντων, θεωρείται βέβαιο ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα κληθούν να απαντήσουν αν αποδέχονται ότι θα μπορούσε να αποτελέσει βάση συζήτησης της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους το κείμενο που προτείνει η πλευρά των δανειστών ή αν θα στηρίξουν την διαπραγματευτική προσπάθεια για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στο φαύλο κύκλο της πενταετίας, να υπάρξει πρόνοια για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να σταματήσει η αναπαραγωγή της λιτότητας, να μην υπάρξουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που θα εντείνουν την ύφεση και να υπάρξει ένα ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων. Με δεδομένες δε τις εξελίξεις ως προς το κεφάλαιο της αποπληρωμής των δόσεων του ΔΝΤ, στο επίκεντρο της αποψινής συζήτησης αναμένεται να βρεθεί και η επανειλημμένη δέσμευση της κυβέρνησης ότι προτεραιότητα θα έχει η καταβολή μισθών και συντάξεων εφόσον ακόμη δεν έχει σταματήσει η χρηματοδοτική ασφυξία.

Keywords
Τυχαία Θέματα