Κορυφώνεται το θρίλερ για τον Ιππόδρομο

Από τον Νίκο Χρυσικόπουλο

Στην κορύφωσή του φθάνει το θρίλερ της παραχώρησης για περίοδο 20 ετών σε ιδιώτη επενδυτή του δικαιώματος αποκλειστικής διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα.

Σήμερα στις 14.00 είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ υπό την νέα διοίκησή του (Κονδύλης-Μπουχώρης) με κύριο θέμα την αξιολόγηση της μόνης έγκυρης, όπως ανακοίνωσε το Ταμείο, προσφοράς

που κατατέθηκε από την Intralot.

Εν όψει, ωστόσο, της απόφασης του Ταμείου, η Global Family Partners, το επενδυτικό κεφάλαιο που ενημέρωσε (εκτός διαδικασίας σύμφωνα με τη διοίκηση του Ταμείου) το ΤΑΙΠΕΔ για το ενδιαφέρον του να αποκτήσει την άδεια για το ιπποδρομιακο στοίχημα, σε νέα του ανακοίνωση τονίζει πως η προσφορά του είναι η μόνη που μπορεί να διασφαλίσει αδιάλειπτα τη συνέχεια της ιπποδρομιακής δραστηριότητας στην Ελλάδα μετά την παραχώρηση του δικαιώματος σε ιδιώτη.

Στην ανακοίνωσή του το GFP τονίζει ότι απέστειλε νέα επιστολή προς το ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό να διευκρινίσει σειρά θεμάτων. Πράγματι, το fund καθιστά σαφές πως πρόθεσή του δεν είναι να συμμετάσχει μέσω της προσφοράς του στην τρέχουσα διαγωνιστική διαδικασία, αλλά προκειμενου να αποδείξει τη δέσμευσή του να αποκτήσει την άδεια στο προτεινόμενο τίμημα (πληροφορίες το τοποθέτησαν στα 40 εκατ. ευρώ) ή σε υψηλότερο που μπορεί να προκύψει από διαπραγματεύσεις, εφόσον προσκληθεί σε αυτές.

Παράλληλα, ενημερώνει πως δεν απαιτείται από την πλευρά του να πραγματοποιήσει due diligence και πως είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί με το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία με βάση το χρονοδιάγραμμα του Ταμείου. Επιπλέον, οι επικεφαλής του fund σημειώνουν πως παρότι αντιλαμβάνονται ότι η προσφορά τους δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας, εντούτοις οι νομικοί τους σύμβουλοι είναι βέβαιοι πως το Ταμείο έχει την δικαιοδοσία να εξετάσει την πρόταση ως valid πραγματοποιώντας όλες τις ενέργειες προκειμένου να εξασφαλιστεί το μεγαλύτερο δυνατό οικονομικό όφελος για το ελληνικό κράτος. Στην επιστολή τονίζεται πως το επιχείρημα αυτό υποστηρίζεται από το γεγονός ότι εάν η δεσμευτική αυτή προσφορά απορριφθεί, τότε στο διαγωνισμό θα υπάρχει μόνο μια δεσμευτική προσφορά, κατά συνέπεια εξαλείφεται κάθε ανταγωνισμός για την απόκτηση της άδειας

Τι υποστηρίζει το Ταμείο

Στελέχη του Ταμείου σχολιάζοντας την εμφάνιση της GFP και τα επιχειρήματά της αναφέρουν πως η επιστολή ήταν εκτός διαδικασίας και είναι αμφίβολος ο δεσμευτικός της χαρακτήρας, ενώ επαναλαμβάνουν πως απευθείας συναλλαγές και διαπραγματεύσεις με ενδιαφερομένους εκτός διαδικασιών δεν διασφαλίζουν τη διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον. Οι ίδιοι τονίζουν πως ενώ η πλευρά ρου fund διαθέτει εμπειρία με τις διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ, επέλεξαν μια εκτός διαδικασίας υπόσχεση προσφοράς χωρίς καν να έχουν ενημέρωση για τα τεχνικά και νομικά στοιχεία της συναλλαγής, κάτι που σε συνδυασμό με την υποτιθέμενη προσφορά συνιστά ασύνηθη επενδυτική συμπεριφορά, εκτός συναλλακτικών ηθών. Αφήνουν, δε, ανοικτό το ενδεχόμενο η κίνηση αυτή να αποτελεί έναν ανέξοδο τρόπο πίεσης για αναβολή του διαγωνισμού που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλείσιμο τον ΟΔΙΕ.

Γεγονός, πάντως αποτελεί πως η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση εξ αρχής είχε υψηλότατο βαθμό δυσκολίας. Βασικό πρόβλημα ήταν το γεγονός ότι ο ΟΔΙΕ βαρυνόταν με υψηλά ποσά κρατικών ενισχύσεων (οι εγγυήσεις του Δημοσίου με τις οποίες κατασκευάστηκε ο ιππόδρομος του Μαρκόπουλου). Από το Φεβρουάριο του 2012 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για τις συγκεκριμένες ενισχύσεις, θέτοντας φραγμούς στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης η οποία προϋπέθετε clearance από τη Γενική Διέυθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε . Αμετακίνητη θέση της ΕΕ ήταν ότι «η διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση του αποκλειστικού δικαιώματος διεξαγωγής ιπποδρομιών έπρεπε να ξεκινήσει αφού η ΟΔΙΕ τίθετο σε εκκαθάριση». Η δε εταιρία έπρεπε να τεθεί σε εκκαθάριση άμεσα κάτι που πρακτικά σήμαινε το τέλος του ελληνικού ιπποδρόμου.

Ως εκ τούτου το ΤΑΙΠΕΔ με τη συνδρομή του Δημοσίου ξεκίνησε πολύμηνες διαπραγματεύσεις προκειμένου να πείσει την Ε.Ε. ότι το δικαίωμα έχει μεγαλύτερη αξία κρατώντας τον ΟΔΙΕ ζωντανό. Τελικά, η Επιτροπή έδωσε την έγκρισή της σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Ακολούθησε η ψήφιση και δημοσίευση του νόμου 4111/2013 στις 24.01.13, η Διυπουργική του Φεβρουαρίου 2013 που μετέφερε το δικαίωμα στο ΤΑΙΠΕΔ και εν συνεχεία ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 01.03.2013 με τη δημοσίευση της Πρόσκλησης για Υποβολή Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.

Η προεπιλογή των υποψηφίων επενδυτών έλαβε χώρα τον Μάιο του 2013 και την ίδια περίοδο ξεκίνησε η δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας όπου οι δύο προεπιλεγέντες επενδυτές (PMU/Phumelela – Intralot) προσκλήθηκαν να υποβάλουν σχόλια στο σχέδιο της Σύμβασης Παραχώρησης. Από τη διαπραγμάτευση προέκυψαν ορισμένα αιτήματα των επενδυτών, τα οποία σχετίζονταν με την υιοθέτηση νομοθετικών ρυθμίσεων τόσο αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο διοργάνωσης των ιπποδρομιών (αρμοδιότητα Υπουργείου Πολιτισμού), την παροχή φορολογικών κινήτρων στους μικροϊδιοκτήτες δρομώνων ίππων (αρμοδιότητα Υπουργείου Οικονομικών) καθώς και την επέκταση της διάρκειας μίσθωσης του Μαρκόπουλου στα 20 χρόνια (εκ νέου εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής). Αμφότεροι οι επενδυτές διευκρίνισαν ότι η διευθέτηση των συγκεκριμένων ζητημάτων ήταν προαπαιτούμενο για την υποβολή των οικονομικών προσφορών.

Ενώ οι διαπραγματεύσεις επί του σχεδίου Σύμβασης Παραχώρησης είχαν ήδη ολοκληρωθεί από τα μέσα Φθινοπώρου του 2013, απόμενε και η ολοκλήρωση των νομοθετικών ρυθμίσεων για τα προαπαιτούμενα που είχαν θέσει οι επενδυτές. Το πιο δύσκολο και χρονοβόρο εκ των οποίων ήταν η παροχή φορολογικών κινήτρων στους μικροϊδιοκτήτες δρομώνων ίππων καθώς ενεπλάκη ακόμα και η ίδια η Τρόικα σε αυτό, εκφράζοντας μάλιστα σθεναρή αντίρρηση σε οποιαδήποτε τέτοια ρύθμιση. Τελικά μετά από ένα νέο μαραθώνιο διαπραγματεύσεων, η Τρόικα πείστηκε να δοθούν τα ζητούμενα φορολογικά κίνητρα και ως εκ τούτου οι σχετικές ρυθμίσεις ψηφίσθηκαν αρχές Απριλίου 2014. παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ άσκησε έντονη πίεση και πέτυχε να μεταβληθεί το φορολογικό καθεστώς σε σχέση με τους μικρο-ιδιοκτήτες που εισήχθη από 2010 και να δημιουργηθεί ένα φιλικό φορολογικό περιβάλλον ώστε να αναπτυχτεί η μικρο-ιδιοκτησία που είναι η ραχοκοκαλιά του ιπποδρόμου.

Η PMU

Η διαδικασία για την εκμίσθωση του Ιπποδρόμου από τον ΟΔΙΕ προς τον επενδυτή, προέβλεπε ότι ο επενδυτής θα γνωρίζει το ύψος του ετησίου μισθώματος πριν υποβάλει προσφορά. Όταν το τίμημα έγινε γνωστό στους Γάλλους της PMU, παρά τη μείωση σε σχέση με το αρχικό, οι τελευταίοι αποφάσιααν να αποχωρήσουν.

Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

@chrysikopoulosn

Keywords
Τυχαία Θέματα