Κόσοβο: «Ζωτικής σημασίας» οι κυανόκρανοι

Ζωτικής σημασίας χαρακτήρισε το ρόλο της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσοβο (UNMIK), ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ιβάν Μρκιτς, σημειώνοντας ότι αυτός ο ρόλος αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που οι τοπικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στο Κόσοβο "είναι όλο και πιο κοντά".

Σε δηλώσεις του - έπειτα από τη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ για το Κόσοβο και την παρουσίαση

της τακτικής τριμηνιαίας έκθεσης του ΓΓ του Οργανισμού για την περιοχή - ο κ. Μρκιτς υπογράμμισε ότι "η Πρίστινα δεν βρήκε καμία απολύτως θετική ανταπόκριση στη θέση της περί αλλαγής του ρόλου της UNMIK".

"Η Πρίστινα παρουσίασε την πρόταση να διαλυθεί πρακτικά η UNMIK και να μην υπάρχει, πλέον, παρουσία των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή... Καμία χώρα δεν στήριξε αυτή τη θέση, ούτε ακόμη και οι χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας (του ΟΗΕ) που έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο" δήλωσε ο κ. Μρκιτς στο πρακτορείο ειδήσεων "Τανγιούνγκ".

Ο κ. Μρκιτς επανέλαβε την πάγια θέση της Σερβίας ότι "η παρουσία του ΟΗΕ στο Κόσοβο είναι, ίσως, σήμερα, περισσότερο αναγκαία απ' ό,τι κάποιος μπορεί να σκεφθεί", καθώς - όπως είπε - "στο εγγύς μέλλον, διαδικασίες, όπως οι τοπικές εκλογές, δεν μπορούν να οργανωθούν καλά χωρίς την παρουσία των Ηνωμένων Εθνών".

Η Σερβία ήγειρε ορισμένες ενστάσεις για το έργο της διοίκησης του ΟΗΕ στο Κόσοβο και έκανε προτάσεις για τη βελτίωσή του.

Ο κ. Μρκιτς κάλεσε την Πρίστινα να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί και ζήτησε από τον ΟΗΕ να παραμείνει στο Κόσοβο ως "έντιμος διαμεσολαβητής" και εγγυητής ότι, η άλλη πλευρά (η Πρίστινα) δεν θα υπονομεύσει τις συμφωνίες που έχουν, ήδη, επιτευχθεί.

Ο κ. Μκριτς σημείωσε ότι, η συνέχιση της παραμονής της UNMIK στην περιοχή είναι υψίστης σημασίας για τις μελλοντικές εξελίξεις.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου Ενβέρ Χοτζάι κάλεσε το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ να συζητήσει το μετασχηματισμό της UNMIK σε ένα πολιτικό γραφείο του ΟΗΕ, ο μεγαλύτερος ρόλος του οποίου θα εστιάζει - όπως είπε- στη στήριξη του Κοσόβου στην πορεία ένταξής του στον παγκόσμιο οργανισμό.

Ο κ. Χοτζάι κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα, ώστε, όπως είπε, "το Κόσοβο να μπορεί να διεκδικήσει τη θέση του στην οικογένεια των ελεύθερων δημοκρατικών χωρών".

"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η UNMIK είχε ενεργό ρόλο στη σταθεροποίηση του Κοσόβου την περίοδο από το 1999 μέχρι και το 2007 και τώρα είναι σημαντικό να παραδεχθεί ότι δεν έχει πλέον κανένα ρόλο στο Κόσοβο", υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στις τοπικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ο κ. Χοτζάι σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι, το Βελιγράδι έχει αποφασιστικό ρόλο στην ενθάρρυνση του πληθυσμού (των Σέρβων του βόρειου Κοσόβου) να συμμετάσχει σ' αυτές.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα