Κρίσι - μη εποχή για τον Πολιτισμό

Στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον Πολιτισμό εστιάζει η νέα έρευνα του «ΑΘΗΝΑ 9.84», που παρουσιάζεται στην εκπομπή της Νόνης Καραγιάννη, «Αθήνα Σήμερα», έως και την Παρασκευή, 3 Ιουνίου. Οι επαρκείς οικονομικοί πόροι αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για την πολιτιστική παραγωγή, αλλά δεν είναι και ικανή προϋπόθεση για την ποιότητα του παραγόμενου πολιτιστικού προϊόντος. Όμως, οι δημιουργοί καλούνται και εν μέσω κρίσης να δώσουν τον
καλύτερο εαυτό τους, ώστε η μικρότερη «κατανάλωση» πολιτιστικών προϊόντων, να μην οδηγήσει και σε χαμηλής ποιότητας πολιτιστικά προϊόντα.
Άνθρωποι του καλλιτεχνικού κόσμου και μη, καταθέτουν την άποψή τους στη δημοσιογραφική ομάδα του σταθμού. Μεταξύ άλλων, τόνισαν:
* ΧΡΗΣΤΟΣ, σινεφίλ, στον Ανδρέα Σκαφίδα:

«Πήγαινα πολύ πιο συχνά παλιότερα, από ό,τι τώρα. Βέβαια, το θέμα είναι ότι έχει επηρεάσει και η ξαφνική αύξηση στα εισιτήρια, κάτι που συνέβη -νομίζω- πριν την κρίση και με απέτρεπε από το να πηγαίνω στο σινεμά. Το καλύτερο που μπορώ να κάνω τώρα, είναι να πάω δύο φορές το μήνα και αυτό εξαρτάται πάντα από το αν υπάρχει ταινία που πραγματικά ενδιαφέρομαι να δω και δεν μπορώ να τη βρω με άλλο τρόπο, δηλαδή μέσω ίντερνετ».
* ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΗΤΣΗΣ, κριτικός κινηματογράφου, στην Κωνσταντίνα Βρεττού:

«Το 2011 μπήκε λίγο άσχημα. Είχαμε μια αρκετά γερή πτώση των εισιτηρίων τους πρώτους τέσσερις μήνες, που αγγίζει το 30%. Ένας λόγος είναι, ότι έφτασε και η ώρα του κινηματογράφου να πληγεί από την κρίση. Ένα δεύτερο είναι, ότι δεν είχαμε τόσο εμπορικές, οσκαρικές ταινίες, όσο είχαμε πέρυσι. Ένας άλλος λόγος, ότι δεν υπήρξαν φέτος δυνατές ελληνικές ταινίες. Οι ελληνικές ταινίες κάνουν τη διαφορά. Άρα, αυτή τη στιγμή, είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο. Μετά το Σεπτέμβρη, που ξαναμπαίνουν μπρος οι μηχανές, ίσως εκεί φανεί αν η μίνι κρίση θα γίνει μεγαλύτερη, θα γίνει μικρότερη, είναι κάτι παροδικό. Αυτό θα το δείξει ο καιρός».

Και πρόσθεσε: «Τα τελευταία δύο χρόνια, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου -από το οποίο ξεκινούν οι περισσότερες ελληνικές παραγωγές-, έχει στερέψει από χρήματα. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Φως στον ορίζοντα, άμεσα, δεν υπάρχει. Η αλήθεια είναι, ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Αυτό είναι δεδομένο. Αυτό το οποίο μας κάνει να είμαστε διστακτικοί και φοβισμένοι, είναι ότι οι εμπορικές ταινίες φέτος δεν έκαναν τα ανάλογα εισιτήρια, που θα μπορούσαν να κάνουν. Δηλαδή, 200 χιλιάδες εισιτήρια πανελλαδικά, αυτές οι ταινίες δεν βγαίνουν. Έτσι, λοιπόν, και οι παραγωγές των εμπορικών ταινιών είναι και αυτές λίγο διστακτικές. Οπότε, διατηρείται μια στάση αναμονής σε όλα τα επίπεδα».

* ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, στον Ανδρέα Σκαφίδα:

«Κρίση ουσιαστικά υπάρχει επί αρκετά χρόνια στις μεμονωμένες κινηματογραφικές αίθουσες. Τα τελευταία δύο χρόνια, βέβαια, η κατάσταση ξέφυγε -νομίζω- από κάθε έλεγχο, η πτώση είναι δραματική. Σε αυτό έχουν συμβάλλει και πάρα πολλοί παράγοντες, αλλά και η οικονομική και η γενικότερη αναστάτωση στο κέντρο της Αθήνας, από τα πολλ
Keywords
Τυχαία Θέματα