Κρίση στην εκπαίδευση

Τα τελευταία επεισόδια του «σίριαλ» της κρίσης στην εκπαίδευση παρουσιάστηκαν, σήμερα, στην εκπομπή του Αθήνα 9.84 «Ντάμες Σπαθί» με τις Ελ. Κουμάντου και Ελ. Ορφανίδου.

Μια μέρα που όλα τα δημόσια σχολεία της χώρας είναι κλειστά, κάποια είναι υπό κατάληψη και τα πανεπιστήμια ασφυκτιούν ή αδειάζουν λόγω της μετεγγραφικής ροής των φοιτητών προς το κέντρο.

Το Νέο Λύκειο και η Τράπεζα
Θεμάτων έχουν δυναμιτίσει το κλίμα κι έχουν βγάλει τους μαθητές έξω από τις αίθουσες. Η Ελένη Ζωγραφάκη, αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ, δεν σχολίασε τις καταλήψεις αλλά άφησε αιχμές για την παρέμβαση Γκοτζαμάνη ενώ επανέλαβε και την αντίθεση της ΟΛΜΕ στις νέες ρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί και θα εφαρμοστούν.

Η ΟΛΜΕ υποστηρίζει ότι αυξήθηκε το κόστος της παραπαιδείας καθώς περισσότεροι μαθητές λόγω της τράπεζας θεμάτων καταφεύγουν στα φροντιστήρια. Ο Γιάννης Βαφειαδάκης, πρόεδρος της ΟΕΦΕ, του συνδικαλιστικού οργάνου των ιδιοκτητών φροντιστηρίων διαφοροποιείται.

Να δούμε και την πλευρά των γονέων. Ο Γιώργος Ζερβός καθηγητής στο ΕΠΑΛ της Ερμούπολης και πατέρας δυο παιδιών που πηγαίνουν σχολείο , ένα στο Γυμνάσιο και ένα στο Λύκειο, μιλά για το νέο λύκειο και την τράπεζα θεμάτων.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας της Εκπαίδευσης του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Σοφία Ηλιάδου - Τάχου, σχολίασε τις αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τόνισε ότι αυτές δεν είναι ουσιαστικές και εντάσσονται σε ένα πλαίσιο διαχείρισης, εντός της κρίσης. Επίσης, τόνισε ότι το νέο Λύκειο πρέπει να αλλάξει όχι μόνο μέθοδο εξέτασης, αλλά αι μέθοδο διδασκαλίας.

Όμως εκτός απ τη Δευτεροβάθμια ζητήματα ανοιχτά και ακανθώδη, έχει και η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και θα πρέπει να επικεντρωθούμε κυρίως στις μεγάλες σχολές της Αθήνας.

Το Νο1 για φέτος ελληνικό Πανεπιστήμιο στη Διεθνή κατάταξη των 800 καλύτερων Πανεπιστημίων του κόσμου, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ασφυκτιά από τις μετεγγραφές και την αδυναμία να ανταπεξέλθει με τα εργαστήρια του και την υλικοτεχνική του υποδομή στις απαιτήσεις τόσο μεγάλου αριθμού φοιτητών. Ο πρύτανης Ιωάννης Γκόλιας προειδοποιεί ότι μπορεί να χαθεί και το εξάμηνο.

Οριακά καλύτερα αλλά ασφυκτικά θα είναι τα πράγματα και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, σύμφωνα με τον Μανόλη Γιακουμάκη αντιπρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Keywords
Τυχαία Θέματα