Κρίσιμο δεκαήμερο

Σε κρίσιμο δεκαήμερο εισήλθαν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, καθώς πλησιάζει άλλη μια ημερομηνία – ορόσημο, αυτή της 24ης Απριλίου, οπότε συνέρχεται το επόμενο καθοριστικό Eurogroup, κι ενώ πιέζει για λύση και χρηματοδότηση η εικόνα των ταμειακών διαθέσιμων της χώρας.


Την ίδια ώρα, εν μέσω των αργιών του Πάσχα, κλιμακώθηκαν τα αρνητικά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου αλλά και οι δηλώσεις Ευρωπαίων, επαναφέροντας κλίμα

αδιεξόδου, σενάρια χρεοκοπίας, ακόμα και πρόωρων εκλογών, που πάντως διαψεύδει κατηγορηματικά η Αθήνα.

Αισιόδοξος για συμφωνία με τον Απρίλιο δήλωσε μέσω του Αθήνα 9.84 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, λέγοντας πάντως ότι μπορεί να χρειαστεί και άλλο Eurogroup, πέραν αυτού της 24ης Απριλίου.

Τα νούμερα για την Ελλάδα δεν είναι καλά, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ενημερώνοντας το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τόμσεν απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα νούμερα κι αυτό γιατί, όπως είπε, η κυβέρνηση δεν επιτρέπει την πρόσβαση στα στοιχεία.

«Η Ελλάδα δεν έχει παρουσιάσει ακόμα μια κατανοητή λίστα μεταρρυθμίσεων», υποστηρίζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.


Τελεσίγραφο του Γερμανού ΥΠΕΞ προς την Ελλάδα μέσω Spiegel: «Δεν έχει υπάρξει αποφασιστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις», δηλώνει ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγιερ, εν μέσω του κρίσιμου δεκαημέρου διαβουλεύσεων ως το Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Καθησυχαστική ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να κηρύξει στάση πληρωμών λόγω του φόβου επιβολής περιορισμών κεφαλαίου, εμφανίζεται η JPMorgan σε νέα της έκθεση, λέγοντας ότι η 24η Απριλίου είναι απλά μία από τις πολλές προκλήσεις - προθεσμίες που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση. Διαψεύδοντας σενάρια όπως αυτό των Financial Times για χρεοκοπία, η σχετική έκθεση αναφέρει ότι η Ελλάδα πιθανότατα απλώς θα συνεχίσει να μεταπηδά από τη μία οικονομική κρίση στην άλλη.

Την ίδια ώρα, κι ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κομβικό σημείο, ακόμα και μέσα στη βδομάδα «μπορεί να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με τη Ρωσία για τον αγωγό φυσικού αερίου» προανήγγειλε ο υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης περιβάλλοντος και ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας στον Παραπολιτικά 90,1. Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός ανέφερε επίσης ότι είναι πολύ πιθανόν να δοθούν προκαταβολές μελλοντικών κερδών του αγωγού κάτι που θα είναι μια άμεση χρηματοδοτική ένεση για την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα