Κροατία: Δεν θα αποδεχθούμε άλλο το βάρος των προσφύγων

Η Κροατία δεν μπορεί πλέον να αντέξει τόσο βαρύ φορτίο προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, ενώ άλλοι στρέφουν αλλού το κεφάλι, δήλωσε ο Κροάτης πρωθυπουργός, Ζόραν Μιλάνοβιτς και ανήγγειλε ότι από σήμερα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται νέες μέθοδοι.

Η Κροατία δεν μπορεί πλέον να αντέξει αυτό το φορτίο και δεν θα αποδεχθεί, ενώ άλλοι γυρνούν αλλού το κεφάλι και ελέγχουν τι συμβαίνει στην Κροατία, να προσπαθούν να μεταθέσουν την ευθύνη, τόνισε ο πρωθυπουργός της Κροατίας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ζάγκρεμπ.

Ο Ζόραν Μιλάνοβιτς

υπογράμμισε ότι οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι στην Κροατία, ότι μπορούν να περνούν από την Κροατία και να προχωρούν, επειδή ο προορισμός τους είναι η βόρεια Ευρώπη. "Οι άνθρωποι", είπε, "πλέον δεν θα καταγράφονται και δεν θα οδηγούνται σε καταλύματα, αλλά περνάμε στο σχέδιο Β".

"Οι άνθρωποι που έρχονται δεν θα είναι σε θέση να παραμείνουν στην Κροατία, εκτός του ότι θα τους δίνουμε νερό και τροφή, θα τους φροντίζουμε, αν είναι άρρωστοι" διευκρίνισε ο κ. Μιλάνοβιτς.

Στην αρχή της συνέντευξης Τύπου, ο πρωθυπουργός της Κροατίας ευχαρίστησε όλους εκείνους που ανιδιοτελώς βοηθούν τις κροατικές αρχές να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση, κυρίως τους εθελοντές και τους κρατικούς υπαλλήλους και προειδοποίησε ότι είναι μία κρίση, η οποία όμως δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας.

"Η κρίση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι ερχόταν εδώ και μέρες, με κανέναν τρόπο δεν απειλεί την ασφάλεια της Κροατίας, αλλά δημιουργεί πρόβλημα. Η Κροατία απέδειξε ότι έχει καρδιά, ότι έχουν καρδιά και η χώρα και οι πολίτες της, αλλά πρέπει να υπενθυμίσουμε τους γείτονές μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι έχουμε και μυαλό και ότι γνωρίζουμε ποια είναι τα συμφέροντα και η ασφάλειά μας" δήλωσε ο Ζόραν Μιλάνοβιτς.

Ο Κροάτης πρωθυπουργός είπε ότι κανένας δεν μπορεί να κλείσει φυσικά τα σύνορα, αν δεν κατασκευάσει συρμάτινο φράχτη, κάτι το οποίο η Κροατία δεν πρόκειται να κάνει.

"Όσοι ζητούν το κλείσιμο των συνόρων θα πρέπει να εξηγήσουν τι εννοούν με τον όρο αυτό. Κλείνοντας τις συνοριακές διαβάσεις δεν σημαίνει κλείσιμο των συνόρων" είπε ο Κροάτης πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η καθημερινή είσοδος ανθρώπων στη χώρα είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη από ό,τι ήταν πριν από από έξι μήνες.

Κροατία προετοιμάστηκε γι αυτό. Η Κροατία τους υποδέχεται, αλλά οι δυνατότητές μας είναι μικρές. Δεν μπορούμε να το κάνουμε άλλο. Σε δύο μέρες εισήλθαν στη χώρα 13.000 άνθρωποι και ένας πολύ μικρός αριθμός εξήλθε. Εμείς δεν μπορούμε να το ελέγξουμε, αλλά δεν μπορούμε πλέον να τους στεγάζουμε. Αυτό ξεπερνά τις δυνατότητές μας" υπογράμμισε.

Δεν είναι λύση οι άνθρωποι να παραμένουν στην Κροατία και η Κροατία να μετατραπεί σε αυτό που στην ΕΕ αποκαλείται "hot spot", σημείωσε ο κ. Μιλάνοβιτς.

"Αυτό, με άλλα λόγια, σημαίνει ότι η Κροατία θα ήταν κέντρο συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη. Απλά συγκαλύπτεται με άλλο όνομα" προειδοποίησε ο κ. Μιλάνοβιτς και ανήγγειλε ότι από σήμερα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται νέες μέθοδοι, τις οποίες χαρακτήρισε ανθρώπινες και όχι όπως είναι οι μέθοδοι στην Ουγγαρία.

Έκκληση για ανοχή και αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες απευθύνουν 447 επιστήμονες

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Μετανάστευσης και Εθνικών Μελετών της Κροατίας, με ανοιχτή επιστολή τους απευθύνουν έκκληση για ανοχή, αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες που καταφθάνουν στη χώρα.

Στην επιστολή, που υπογράφουν 447 επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες από την Κροατία και την περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης ζητείται, επίσης, υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην παρουσίαση του προβλήματος των προσφύγων.

Καλούνται ακόμη τα κρατικά όργανα να ενημερώσουν επίσημα για την τρέχουσα κατάσταση, να διεξάγουν δημόσια συζήτηση για το θέμα και να ενισχύσουν το σύστημα παροχής προστασίας και βοήθειας στους πρόσφυγες.

"Κάθε μέρα γινόμαστε μάρτυρες ειδήσεων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τα δεινά ανθρώπων, οι οποίοι στη γειτονιά μας προσπαθούν να βρουν ευκαιρία να εξασφαλίσουν μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Εκτός από το βασικό πρόβλημα της ικανοποίησης των βασικών αναγκών, στο ταξίδι τους κινδυνεύουν από μια σειρά εμποδίων και επιβαρυντικές συνθήκες, με τις οποίες επιδιώκεται να αποτραπεί η είσοδος ή η διέλευσή τους από ευρωπαϊκές χώρες. Όλα αυτά μεγαλώνουν τον πόνο και τη δυστυχία αυτών των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αναζητώντας ασφάλεια" τονίζεται στην ανοιχτή επιστολή.

"Επειδή στις συζητήσεις στα ΜΜΕ γίνεται λόγος για μετανάστες, τονίζουμε ότι πρόκειται για αναγκαστικούς μετανάστες. Όλοι αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους εξαιτίας των συνθηκών και λόγω πολιτικών, πολεμικών και στρατιωτικών απειλών. Είναι πρόσφυγες, δεν είναι 'τυχοδιώκτες', δεν είναι 'εγκληματίες', δεν είναι 'τρομοκράτες' όπως ακούγεται σε διαστρεβλωμένες απόψεις ΜΜΕ και ορισμένων πολιτικών" αναφέρεται στην επιστολή.

Επιστήμονες και ακαδημαϊκοί εκφράζουν τη λύπη τους, επειδή στην κροατική κοινωνία και σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες, ακούγονται και διαβάζονται δηλώσεις που στρέφονται εναντίον μεταναστών και των προσφύγων και οι οποίες τροφοδοτούν περαιτέρω ένα κλίμα φόβου, μισαλλοδοξίας, ξενοφοβίας και αποκλεισμού.

"Τέτοιου είδους δηλώσεις και συζητήσεις δημιουργούν πρόσθετες πρακτικές εχθρότητας, ρητορικής μίσους και διακρίσεων σε βάρος των προσφύγων και κατά της άφιξής τους κι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανοικτή βία προς αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και εντός των κοινοτήτων από τις οποίες διέρχονται ή στις οποίες φιλοξενούνται" επισημαίνεται στην επιστολή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα