Κροατία: Περισσότεροι από 125.000 πρόσφυγες τις τελευταίες τρεις εβδομάδες

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες εισήλθαν στην Κροατία περισσότεροι από 125.000 πρόσφυγες, δήλωσε σήμερα ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών, Ράνκο Όστογιτς, τονίζοντας ότι σε καθημερινή βάση διέρχονται από τη χώρα 6.000 άνθρωποι.

Το κόστος της υποδοχής και μεταφοράς των προσφύγων προς τα σύνορα μέχρι τώρα ανέρχεται στα 22 εκατ. κούνα (περίπου 2.8 εκατ. ευρώ) ανέφερε ο κ. Όστογιτς σε δηλώσεις του στον κροατικό κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό HRT.

Έχουμε διασφαλίσει επείγουσα βοήθεια ύψους 5 εκατ. ευρώ από

τα ευρωπαϊκά ταμεία, με την οποία καλύπτονται τα έξοδα δύο μηνών, αλλά η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να αναλάβει τα έξοδα μεταφοράς των προσφύγων από το κέντρο υποδοχής Οπάτοβατς έως τα σύνορα με την Ουγγαρία, επειδή δεν θεωρείται φροντίδα προσφύγων, είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, από τότε που άρχισε η μαζική άφιξη προσφύγων στην Κροατία από τη Σερβία έως σήμερα το πρωί εισήλθαν στη χώρα 125.877 πρόσφυγες.

Στο κέντρο υποδοχής στο Οπάτοβατς προς το παρόν βρίσκονται 1877 πρόσφυγες. Καθημερινά, στην Κροατία εισέρχονται 6.000 άνθρωποι, αλλά φεύγουν εντός 24ωρου. Μέχρι στιγμής άσυλο έχουν ζητήσει μόνον έξι πρόσφυγες, διευκρίνισε ο κ. Όστογιτς.

Δεν αναμένεται μείωση των προσφυγικών ροών, αν ληφθεί υπόψη ο αριθμός των ανθρώπων που περνούν καθημερινά από την ΠΓΔΜ στη Σερβία. Αυτή στιγμή αδειάζουν οι καταυλισμοί στην Ελλάδα και δίνεται μία μάχη με το χρόνο. Σε αυτό έχουν επιδράσει το μήνυμα της Γερμανίας ότι θα κλείσει την πύλη εισόδου για τους πρόσφυγες, η κατασκευή τείχους στα ουγγρικά σύνορα και η αναγγελία αυστηρότερων ελέγχων στα σύνορα Τουρκίας - Ελλάδας και δημιουργίας "hot-spot" για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Τα "hot spot" είναι μέρη στα οποία οι πρόσφυγες περιμένουν χρόνια τη διευθέτηση των αιτημάτων τους. Όσοι έχουν πρόθεση να φθάσουν στη Γερμανία, τώρα βιάζονται, είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας.

Αν η Γερμανία σταματήσει να δέχεται πρόσφυγες και η Ουγγαρία κλείσει τα σύνορα, η Κροατία μπορεί να συνεχίσει τη μεταφορά των προσφύγων, αν συμφωνήσει με τη Σλοβενία για τη συνοριακή διάβαση από την οποία θα περνούν, αλλά θα δούμε τι θα κάνουμε, υπογράμμισε ο κ. Όστογιτς, σημειώνοντας πως στην Κροατία δεν πρόκειται να δημιουργηθεί "hot spot" για την καταγραφή των προσφύγων.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα