Έως τα μεσάνυχτα η αποστολή λίστας μεταρρυθμίσεων

Τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα σφραγίσουν τη συμφωνία για τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης καλείται να στείλει ως τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες η Αθήνα, κι ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη απέστειλε προσχέδιο, προκειμένου να γίνουν οι όποιες παρατηρήσεις από τους θεσμούς. Μετά την αποστολή του τελικού κειμένου, θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή

της Κριστίν Λαγκάρντ, του Πιερ Μοσκοβισί και του Μάριο Ντράγκι, για να δοθεί η έγκριση, ενώ θα ακολουθήσει η επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια.

Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη λίστα που καταρτίζεται θα περιλαμβάνονται δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο Τομέα και μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Στη λίστα αναμένεται να περιλαμβάνονται αλλαγές από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, δεσμεύσεις για περαιτέρω ανεξαρτησία της γγ Δημοσίων Εσόδων, ενώ θα γίνεται αναφορά στην προώθηση ιδιωτικοποιήσεων.

Για μεταρρυθμίσεις «κυρίως δομικής φύσης» έκανε λόγο κυβερνητικός αξιωματούχος στους Financial Times.

Πάντως, τα μέτρα δεν θα είναι κοστολογημένα, ενώ σύμφωνα πάντα με πληροφορίες στη λίστα που καταρτίζεται δεν θα περιέχονται θέματα που αφορούν το εργασιακό, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, το ασφαλιστικό, τη ρύθμιση των 100 δόσεων, το πάγωμα των πλειστηριασμών και τις επαναπροσλήψεις των καθαριστριών και άλλων υπαλλήλων του Δημοσίου, καθώς αυτά θεωρούνται ζητήματα εσωτερικής πολιτικής.

Εν αναμονή της τελικής απόφασης για την παράταση του ελληνικού προγράμματος, ο πρόεδρος της Bundestag και στελέχη των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού τοποθετούνται εν όψει της επικύρωσής της από το γερμανικό Κοινοβούλιο.

«Η παράταση της οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα μπορεί να τεθεί νομικά σε ισχύ μόνο με την συναίνεση του γερμανικού Κοινοβουλίου. Προϋπόθεση για αυτό είναι η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων σταθεροποίησης και μεταρρυθμίσεων, στα οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει γενικώς συμφωνήσει, αλλά δεν έχει ακόμη παρουσιάσει σε συγκεκριμένη μορφή» δήλωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ.

Η Ελλάδα κέρδισε «περιθώριο ανάσας» για τη «μεγαλύτερη μάχη» που έχει μπροστά της, αναφέρει ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, με νέο άρθρο του στους New York Times.

Η λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει έως το βράδυ η ελληνική κυβέρνηση θα επιτρέψει στην Αθήνα να συγκεντρώσει έσοδα τα οποία θα ξεπερνούν τα επτά δισεκατομμύρια ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild.

Keywords
Τυχαία Θέματα