Μ. Βαλς: «Δεν αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο»

Εκατόν πενήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη συντριβή σήμερα στις νότιες γαλλικές Άλπεις ενός Airbus A320 της γερμανικής εταιρείας Germanwings, το οποίο πραγματοποιούσε την πτήση Βαρκελώνη-Ντίσελντορφ, σε μια από τις χειρότερες αεροπορικές τραγωδίες που έχει σημειωθεί στη Γαλλία. «Σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο» σχετικά με τα αίτια της συντριβής, δήλωσε

ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση, ενώ έχει ξεκινήσει δικαστική έρευνα. Ο Βαλς επεσήμανε ότι ένα ελικόπτερο κατάφερε να προσγειωθεί στο σημείο της τραγωδίας και «επιβεβαίωσε ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν επιζώντες».

Νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε πει ότι μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται Ισπανοί, Γερμανοί και «χωρίς αμφιβολία» Τούρκοι. Σύμφωνα με τη Germanwings, 67 Γερμανοί επέβαιναν στο αεροπλάνο, ανάμεσά τους 16 μαθητές, αλλά και δύο βρέφη.

«Πρόκειται για μια τραγωδία, μια νέα αεροπορική τραγωδία, θα μάθουμε όλες τις αιτίες και θα ενημερώσουμε φυσικά» τις ισπανικές και τις γερμανικές αρχές καθώς τις οικογένειες των θυμάτων, υπογράμμισε ο Ολάντ,ενώ η γαλλική Εθνοσυνέλευση τήρησε ενός λεπτού σιγή.

«Δεν υπάρχει ανάγκη για τη διεξαγωγή επιχείρησης διάσωσης, είναι όλοι νεκροί», δήλωσε ένας χωροφύλακας από το Βερνέ, το οποίο είναι μερικά χιλιόμετρα από το σημείο της συντριβής, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.500 μέτρων. Ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας Ζαν-Πολ Μπλουά επεσήμανε ότι: «θα χρειαστούν ημέρες για να περισυλλεχθούν τα θύματα και στη συνέχεια τα συντρίμμια», καθώς η πρόσβαση στην ορεινή αυτή περιοχή είναι δύσκολη.

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ ανακοίνωσε ότι βρέθηκε το ένα μαύρο κουτί του Airbus Α320. «Ένα μαύρο κουτί που βρήκαμε λίγες ώρες μετά τη συντριβή θα εξεταστεί αμέσως ώστε οι έρευνες να προχωρήσουν γρήγορα», είπε ο Καζνέβ από το Σεν-λεζ- Αλπ, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το σημείο της συντριβής, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.500 μέτρων.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το σημείο της συντριβής θα αποκλειστεί σήμερα το βράδυ ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υπηρεσίες διάσωσης θα μπορούν να εισέρχονται πιο εύκολα στην περιοχή.

Εξάλλου ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί αύριο Τετάρτη στο σημείο της συντριβής του Airbus.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε σήμερα για τη συντριβή στις νότιες γαλλικές Άλπεις ενός Airbus A320 της γερμανικής εταιρείας Germanwings, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος διευκρινίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει τη βοήθειά τους.

«Αμερικανοί αξιωματούχοι επικοινώνησαν με τις γαλλικές, τις γερμανικές και τις ισπανικές αρχές και τους πρόσφεραν τη βοήθειά τους», δήλωσε η Μπερναντέτ Μίαν εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC).

Lufthansa: «Προς το παρόν, λέμε ότι ήταν δυστύχημα»

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa θεωρεί επί του παρόντος ότι η συντριβή του αεροσκάφους της θυγατρικής της Germanwings στις γαλλικές Άλπεις ήταν δυστύχημα και ότι οποιαδήποτε άλλη θεωρία διατυπώνεται δεν είναι παρά απλή εικασία.

"Προς το παρόν, λέμε ότι ήταν δυστύχημα. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε να πούμε κάτι άλλο. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν εικασία", δήλωσε η Χάικε Μπίρλενμπαχ, η αντιπρόεδρος Πωλήσεων και Υπηρεσιών της Ευρώπης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο αεροδρόμιο Ελ Πρατ της Βαρκελόνης, απ' όπου είχε απογειωθεί το αεροπλάνο.

Το Airbus A320 της εταιρείας χαμηλού κόστους Germanwings εκτελούσε την πτήση από τη Βαρκελόνη για το Ντίσελντορφ μεταφέροντας 150 επιβάτες και πλήρωμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα