Μαθητές-μετανάστες στα χρόνια της κρίσης

Περισσότερεςαπό 1.100 οικογένειες, σύμφωνα με τηνεφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, πήραν την απόφαση νααφήσουν την Ελλάδα και να κάνουν μιανέα αρχή σε κάποια χώρα του εξωτερικού,μαζί με τα παιδιά τους. Η αναζήτησηεργασίας εκτός των ελληνικών συνόρωναποδείχθηκε δύσκολη, όπως δύσκολη ήταναρχικά η προσαρμογή των παιδιών τουςστα νέα τους σχολεία.

Στατέλη της δεκαετίας τους '80 και κυρίωςτη δεκαετία του '90, τότε που η Ελλάδαήταν χώρα υποδοχής μεταναστών, ηδημιουργία τάξεων ένταξης στα ελληνικάσχολεία για τα παιδιά που έφθαναν απόχώρες του εξωτερικού αλλά και τη Γερμανία-παιδιά Ελλήνων μεταναστών- ήτανεπιβεβλημένη. Αυτήν την πραγματικότητα,με τις τάξεις προσαρμογής στα σχολεία,ζουν πλέον οι Έλληνες μαθητές που μαζίμε τους γονείς τα τελευταία χρόνιαπαίρνουν λόγω της κρίσης τον δρόμο τηςμετανάστευσης.

Συγκεκριμένα,σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείουΠαιδείας , 1.130 οικογένειεςεκ των οποίων οι 376 από την ΚεντρικήΜακεδονία, ξενιτεύτηκαν και τα παιδιάτους έγιναν μαθητές άλλων εκπαιδευτικώνσυστημάτων. Από αυτές οι 527 Έλληνεςμαθητές φοιτούν σε σχολεία της Γερμανίας,61 μαθητές στην Αγγλία, 56 στην Αυστραλία,3 στην Κίνα κι ένας στη Νότια Αφρική.Επίσης, χαρακτηριστικό είναι πως 158μαθητές κυρίως αλβανικής καταγωγήςεπέστρεψαν στην πατρίδα τους.

Ηεφημερίδα παραθέτει τρεις μαρτυρίεςοικογενειών που μετανάστευσαν στηνΓερμανία, την Αυστραλία και την Σουηδίαοι οποίες έχουν κοινό σημείο πως ταπαιδιά στην αρχή εντάχθηκαν σε τάξειςπροσαρμογής και παρά τις δυσκολίες πουαντιμετώπισαν αρχικά, προσαρμόστηκανπλήρως.

Πηγή:Τα Νέα

Keywords
Τυχαία Θέματα