Μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας

Πορεία διαμαρτυρίας κατά της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική πραγματοποίησαν εκατοντάδες άτομα στο κέντρο της Αθήνας. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από τα Προπύλαια με πανό στο οποίο αναγράφονταν το σύνθημα «Η εξόρυξη στη Χαλκιδική δε θα γίνει», πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, ολοκληρώνοντας τη διαμαρτυρία τους απ΄ όπου και ξεκίνησαν. Νωρίτερα, σημειώθηκαν

επεισόδια μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών, στα Προπύλαια του πανεπιστημίου, ενώ φωτιές μπήκαν σε κάδους απορριμμάτων κατά μήκος των οδών Πανεπιστημίου και Ιπποκράτους.

Οι διαδηλωτές ζητούν απ΄ την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις διφορούμενες δηλώσεις, να ληφθεί η πολιτική πρωτοβουλία ακύρωσης της επένδυσης, αλλά και να σταματήσει να χρησιμοποιεί τις δυνάμεις καταστολής εις βάρος του κινήματος και υπέρ της εταιρίας.

«Συγκεντρωθήκαμε στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους κατοίκους της Χαλκιδικής», ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τάσος Κεφαλάς, μέλος της επιτροπής αλληλεγγύης στη Χαλκιδική, Αττικής, επισημαίνοντας την επιτυχία της μαζικότητας της συγκέντρωσης. «Η εταιρεία εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους, προκειμένου να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση και να δημιουργήσει ένα καθαρά επικοινωνιακό κλίμα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «σύμφωνα με πληροφορίες, επικράτησε ένα απειλητικό κλίμα στις τάξεις της προκειμένου οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν σε κινητοποιήσεις».

Όσον αφορά την προοπτική της επένδυσης, ο κ. Κεφαλάς τη χαρακτήρισε ως «ανεπιθύμητη δραστηριότητα». Όπως είπε, «όχι μόνο προκαλεί μία μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή, αλλά σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο δημιουργείται μία "μονοκαλλιέργεια", η οποία στο κοντινό μέλλον, πρόκειται να θέσει τόσο τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους, όσο και την ευρύτερη κοινωνία στο περιθώριο, μετά το τέλος της εξόρυξης».

Τέλος, σε σχέση με τις κατηγορίες περί πολιτικής υποκίνησης της κινητοποίησης κατά της επένδυσης, ο κ. Κεφαλάς, διαψεύδοντάς τες κατηγορηματικά, δήλωσε ότι «για να αντιστέκεται τόσο σθεναρά, τόσος πολύς κόσμος, σίγουρα πρέπει να συντρέχουν πολύ σοβαροί λόγοι», κάνοντας επίσης λόγο για «άθλιους τρόπους νομιμοποίησης της επένδυσης».

Οι διαδηλωτές επεσήμαναν ό,τι σε κάθε περίπτωση προτίθενται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με δυναμικό τρόπο, προκειμένου, όπως ανέφεραν, να αποτρέψουν το περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό «έγκλημα» που συντελείται στη Χαλκιδική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα