Με αυστηρούς όρους η εκταμίευση των δόσεων

Σήμερα θα υπογραφεί από τον Ευ. Βενιζέλο, τον Γ. Προβόπουλο και τους εκπροσώπους των δανειστών. η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με τη νέα δανειακή σύμβαση, που κατατέθηκε προς κύρωση στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Στη νέα

δανειακή σύμβαση, 138 σελίδων, προβλέπονται αυστηροί όροι που πρέπει να τηρεί η Ελλάδα, προκειμένου να ζητά και να λαμβάνει τις δόσεις του νέου δανείου αξίας 109,1 δισ. ευρώ. Στα κείμενα που συνοδεύουν τη σύμβαση ορίζεται ως ημερομηνία εκταμίευσης της πρώτης δόσης η 19η Μαρτίου, αλλά παρέχεται και σειρά εξουσιοδοτήσεων προς τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα υπογράψει τη σύμβαση και όποιες τροποποιήσεις καταστούν αναγκαίες.

Στην συνάντηση σήμερα του πρωθυπουργοί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος θα τεθεί το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Την πρόταση της Κριστίν Λαγκάρντ για συμμετοχή του ΔΝΤ με 28 δισ. ευρώ στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας αναμένεται να εγκρίνει στη σημερινή του συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά και από την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για τροποποίηση του κανονισμού χρηματοδοτικής διευκόλυνσης.

Σύμφωνα με κύκλους του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, στην έκθεση που ετοίμασε η αποστολή του ΔΝΤ με επικεφαλής τον Πολ Τόμσεν προς τα μέλη του συμβουλίου, γίνεται η εισήγηση να δοθεί το προτεινόμενο ποσό για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη νέα δανειακή σύμβαση, κατανέμοντας τα 28 δισ. σε 17 ισόποσες δόσεις των 1,65 δισ. για κάθε τρίμηνο, αφού όμως προηγουμένως υλοποιούνται τα συμφωνηθέντα. Επίσης, αν στην πορεία εφαρμογής του προγράμματος εμφανιστούν «χρηματοδοτικά κενά» τότε θα καλυφθούν από την ΕΕ.

Σύμφωνα με άλλα κύρια σημεία της έκθεσης, τονίζεται ότι χωρίς αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος (κυρίως στους τομείς της φοροδιαφυγής, των αποκρατικοποιήσεων, των δημοσιονομικών προσαρμογών και της αυστηρής περικοπής δαπανών), υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι για αποτυχία, ακόμη και για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Εκτιμάται ακόμη ότι χρειαστούν δέκα και πλέον χρόνια για να λειτουργήσει ουσιαστικά η ανταγωνιστικότητα και η συνολική επίτευξη του στόχου θα συμβεί αν η Ελλάδα πετύχει «μεγάλη εσωτερική υποτίμηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα