Με δικαίωμα... προαίρεσης το τρίτο δάνειο για Ελλάδα

Του Γ. Αγγέλη

Επισήμως οι διαδικασίες δεν έχουν αρχίσει, αλλά σε “τεχνικό επίπεδο” όλα τα βασικά στοιχεία για την μετά τρόικα... εποχή, έχουν δρομολογηθεί μαζί και η συζήτηση για το ενδεχόμενο τρίτου συμπληρωματικού δανείου.

Οι σχετικές διαδικασίες αφορούν σε δύο χρηματοδοτικές κινήσεις, αυτή της προσφυγής σε τρίτο συμπληρωματικό δάνειο από τον EFSF και η περιβόητη πλέον συνολική αναδιάρθρωση

του χρέους η οποία συνδέεται με την απόφαση του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012 για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Η προοπτική ενός τρίτου δανείου που θα έχει στόχο να καλύψει τυχόν χρηματοδοτικά κενά για την μετά το 2015 τριετία (περίοδο αποπληρωμής της πρώτης φάσης του δανείου από το ΔΝΤ) έχει τεθεί στο τραπέζι και έχει συνδεθεί με το ενδεχόμενο χρήσης εναλλακτικά μιας εκ των δύο διαθέσιμων πιστωτικών γραμμών που έχει το EFSF, την Precautionary Conditioned Credit Line (PCCL) ή την Enhanced Conditions Credit Line (ECCL).

Και οι δύο πιστωτικές γραμμές όμως έχουν προϋποθέσεις οι οποίες δεν συνάδουν με τις πολιτικές στοχεύσεις της Κυβέρνησης γιατί και οι δύο προϋποθέτουν πολιτικές και οικονομικές δεσμεύσεις που η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει πάση θυσία.

Οι λεπτομέρειες αυτής της υπόθεσης έχουν συζητηθεί σε κατ΄ ιδίαν κουβέντες που είχαν στο παρελθόν οι κ.κ. Σαμαράς και Juncker, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν προς το παρόν διασταυρωθεί, το θέμα αναφέρθηκε και στην συνάντησή τους στην Αθήνα.

Η προτεραιότητα πάντως της διάθεσης μιας τέτοιας γραμμής πίστωσης από τον EFSF φαίνεται ότι θα χρησιμοποιηθεί προς δύο κατευθύνσεις:

* αφενός σαν εργαλείο καταπράϋνσης όποιων ανησυχιών μπορεί να αναδυθούν στις αγορές έναντι της Ελλάδας είτε λόγω εσωτερικών είτε λόγω εξωτερικών εξελίξεων (πορτογαλικά προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα) και

* αφετέρου στο εσωτερικό καθώς η εποπτεία αυτών των πιστωτικών γραμμών θα περιορισθεί κατά την περίοδο χρήσης τους στην Κομισιόν και θα αφήνει έξω τόσο το ΔΝΤ όσο και την ΕΚΤ, δηλαδή θα απαγκιστρωθεί από τον θεσμό της τρόικα...

Σύμφωνα μάλιστα με χθεσινές διαρροές πληροφοριών από αξιωματούχους της Κομισιόν στο πρακτορείο Reuters, έχει ήδη συζητηθεί η “διάλυση” της τρόικα μετά την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης και μέρος αυτής της διαδικασίας είναι όπως αποκάλυψε το περασμένο Σάββατο το Κεφάλαιο (αναδημοσιεύεται σήμερα στο Capital.gr), η προώθηση της μετάθεσης στο Παρίσι μέρους της διαδικασίας αξιολόγησης στις αρχές Αυγούστου.

Η βασική “γραμμή” σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές είναι να συνδεθεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους με την “οικοειοποίηση” από πλευράς ελληνικού κράτους μιας διαδικασίας μακροπρόθεσμης προώθησης διαρθρωτικών πολιτικών που θα συνδέεται με την επιμήκυνση και ελάφρυνση του χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα