Με ψυχικές διαταραχές το 25% των πολιτών της ΕΕ

Το 25% του πληθυσμού των χωρών της ΕΕ παρουσιάζουν κάποια ψυχική διαταραχή, ή κάποιες ήπιες ψυχικές διαταραχές, δυστυχώς όμως τα ψυχικά νοσήματα είναι παραμελημένα και δεν χαίρουν της προσοχής που τους αρμόζει από τους αρμόδιους φορείς. Οι πόροι είναι περιορισμένοι, η θεραπεία ελλιπής, καθώς μόνο 1 στους 4 ανθρώπους παίρνουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται, ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων προβληματικός και οι επαγγελματίες υγείας αντιμετωπίζουν προβλήματα στην άσκηση των καθηκόντων τους, λόγω μείωσης του κόστους.

Τα παραπάνω ανέφερε κατά την ομιλία της στο συνέδριο Mental Health
η επικεφαλής του Τομέα Υγείας του ΟΟΣΑ, Φραντσέσκα Κολόμπο. Τα θετικά στοιχεία του ΟΟΣΑ , όπως είπε, δείχνουν ότι, το ποσοστό αυτοκτονιών πέφτει από το 1990, ωστόσο, στην Ελλάδα παρουσιάζεται αύξηση πολύ πριν την κρίση - και όπως είπε - οι αυτοκτονίες δεν αναφέρονται λόγω στίγματος.

Σύμφωνα με την κ. Κολόμπο, η αύξηση των ψυχικών νοσημάτων έχει ένα κόστος της τάξεως του 4% για τις οικονομίες των χωρών του ΟΟΣΑ. Οι άνθρωποι με ψυχικά νοσήματα είναι σε ποσοστό 70% λιγότερο παραγωγικοί στην εργασία τους, 2 στους 5 απουσιάζουν από την εργασία τους μέσα στο μήνα, ενώ 1 στους 2 από αυτούς έχουν κάποια σοβαρή ψυχική ασθένεια.

Την ανάγκη επανασχεδιασμού των συστημάτων υγείας, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της GAMIAN (Διεθνής Συμμαχία των Δικτύων Προάσπισης των Δικαιωμάτων των Ψυχικά Ασθενών) Ευρώπης, Πέντρο Μοντελάνο, παρουσιάζοντας το θέμα των ψυχικών παθήσεων από την σκοπιά των ασθενών.

"Η θεραπεία των ασθενών αυτών μπορεί να επιτευχθεί και μέσα στην ίδια την κοινότητα. Οι άνθρωποι πρέπει να έρχονται κοντά και να συζητούν, αυτό μπορεί να τους βοηθήσει πολύ", ανέφερε ο Πέντρο Μοντελάνο, σημειώνοντας ότι "πρέπει να σεβαστούμε τα δικαιώματα των ανθρώπων αυτών και να μην τους αντιμετωπίζουμε ως ζόμπι".

Μίλησε για αύξηση των δαπανών για την ψυχική υγεία και για βελτίωση του συντονισμού των εμπλεκομένων φορέων, προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα