Με τα μάτια στο Βερολίνο

Της Δήμητρας Καδδά

«Αν πραγματικά ήθελαν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, θα είχαν στείλει έστω κάποια τεχνικά κλιμάκια να προετοιμάσουν το έδαφος» επισήμαινε χθες στέλεχος με μακρά πείρα στις... δύσκολες στιγμές του μνημονίου, αναφερόμενος στο «γκρίζο» σκηνικό που διαμορφώνεται: η χθεσινή απάντηση της τρόικας επιβεβαιώνει την επιμονή στο δημοσιονομικό κενό, ενώ το θέμα «τεχνική» παράταση μνημονίου έγινε σαφές από αξιωματούχο της

ΕΕ ότι περιλήφθηκε στο «μενού» του Eurogroup της Δευτέρας.

Χθες κυβερνητικές πηγές έκαναν -ξανά- σαφές ότι ο «σκληρός» της τρόικας παραμένει το ΔΝΤ. Μάλιστα κινείται σε παράλληλες «οδούς» με την Γερμανία που αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο -αναφέρουν αρμόδιες πηγές - στην πολιτική διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη:

-Το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει το ρόλο του «σκληρού» με τα στελέχη του να θέτουν επιτακτικά και επίμονα ζήτημα καταστατικού, το οποίο -αναφέρουν- δεν πρόκειται να το παραβιάσουν όπως ουσιαστικά συνέβη το 2012, όταν δέχτηκαν την πολιτική δέσμευση της ΕΕ για πρόσθετες παρεμβάσεις βιωσιμότητας χρέους που δεν... ήρθαν. Το ΔΝΤ απαιτεί, βάσει καταστατικού, κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών 12μήνου αλλά και θετική έκθεση βιωσιμότητας χρέους για να «μείνει» και να συμφωνήσει.

-Η κυβέρνηση στρέφεται στην πιο «πολιτική» Κομισιόν και στα κράτη-μέλη που θα μετέχουν στο Eurogroup της Δευτέρας (σημ. ή και σε νέα συνάντηση αν χρειαστεί), επιχειρώντας σε πολιτικό επίπεδο -σύμφωνα με πληροφορίες- «ζυμώσεις» που θα απαλύνουν την πλευρά του Βερολίνου. Και τούτο διότι η Γερμανία ανάγεται σε «ρυθμιστή» της πορείας που θα έχει το "θρίλερ" των διαπραγματεύσεων.

Πηγές εντός και εκτός Ελλάδας αναφέρουν ότι η θέση του κ. Σόιμπλε προσεγγίζει πιο πολύ αυτή του ΔΝΤ παρά της Ευρώπης και επιθυμούν να την «λειάνουν» κάνοντας την Γερμανία να «χαλαρώσει» λίγο τις θέσεις της.

Μόνο που, εξηγούν αρμόδιες πηγές, «κανείς δεν ρώτησε τους Γερμανούς αν το θέλουν». Δηλαδή, επισημαίνουν, η στάση της Γερμανίας έχει να κάνει λιγότερο με την Ελλάδα και πιο πολύ με την εσωτερική της «ατζέντα» αλλά και τη δημοσιονομική κρίση στην Γαλλία και σε άλλα κράτη.

«Αν η Γερμανία υποχωρήσει στο θέμα Ελλάδα τότε χάνει επιχειρήματα από την φαρέτρα της για τη δημοσιονομική κατάσταση στην ευρωζώνη» και υπό αυτήν την έννοια «πιο πιθανό είναι να αναζητά παραδειγματισμό, παρά υποχωρήσεις» επισημαίνουν αρμόδια στελέχη.

Οι ίδιοι σημειώνουν με νόημα: «στο τέλος του έργου θα γίνει ότι θέλουν οι Γερμανοί...».

Το παζάρι συνεχίζεται

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση οργανώνει τα αντεπιχειρήματά της για τις ενστάσεις των δανειστών που φάνηκαν στο απαντητικό email. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επιμένουν να έρθουν τώρα και τα εναλλακτικά μέτρα του 2015 που πρότεινε η Αθήνα (έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης χωρίς μείωση 30%, φόρος πολυτελείας, φόρος σε ποτά και τσιγάρα), για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

Φέρεται μάλιστα να μην υπάρχει διάθεση ενδοτικότητας στις αιτιάσεις της Ελλάδας περί απόδοσης των μέτρων που έχουν ήδη προταθεί, περί πίστωσης χρόνου, αλλά και περί οικονομικών και... πολιτικών αντοχών.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση επισήμως μένει στην θέση της προηγούμενης Κυριακής, αλλά διαπραγματευτικά οι κινήσεις της αναμορφώνονται ανάλογα με το... κλίμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, ενώ το πρωί πηγές του ΥΠΟΙΚ προανήγγειλαν την τηλεδιάσκεψη, αργότερα ο Γκ Χαρδούβελης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου είπε ότι δεν θα γίνει...

Αντί αυτής προτιμήθηκε η ανταλλαγή ηλεκτρονικών επιστολών... Ο χρόνος έως το Eurogroup τρέχει και οι πλευρές των δανειστών φέρονται να μην... βιάζονται.

Η κοινοτική πλευρά έχει λόγους να επιθυμεί -και τώρα- μία συμφωνία εντός του 2014, επισημαίνουν αρμόδια στελέχη αφήνοντας ανοικτή και την πιθανότητα μίας «έκπληξης» τις επόμενες ημέρες.

Οι λόγοι έχουν να κάνουν με τις γενικότερες εξελίξεις στην Ευρώπη βάσει των οποίων θα ήταν προτιμητέο να «κλείσει» το θέμα Ελλάδα. Έχουν να κάνουν -επισημαίνουν- και με την δημιουργία ενός πλαισίου εποπτείας της Ελλάδας, έναντι όποιων πολιτικών εξελίξεων τους επόμενους μήνες...

«Η παραπάνω εκδοχή δίνει και μία άλλη εξήγηση στην αδιάλλακτη θέση για μέτρα που θα καλύψουν το κενό» εξηγούν αρμόδια στελέχη. Επισημαίνουν ότι οι δανειστές επιθυμούν, τώρα που μπορούν να πιέσουν, να λάβουν δεσμεύσεις εγγράφως, μέσω ψηφισμένων νόμων, αλλά και μέσω του νέου τύπου Μνημονίου που θα συνοδεύει την πιστοληπτική γραμμή ECCL.

Keywords
Τυχαία Θέματα