Με τα βλέμματα στραμμένα στην Ουκρανία

του Χρήστου Α. Καπούτση

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία. Η δημιουργία «στοχευμένων» εντυπώσεων μέσω τηλεοπτικών εικόνων, είναι και πάλι στην αιχμή της αντιπαράθεσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, Ρωσικά ΜΜΕ μετέδιδαν, την μεταφορά αυτοκινούμενων διηπειρωτικών πυρηνικών πυραύλων πολλαπλών κεφαλών Topol-M σε περιοχές κοντά στην Μόσχα!! Στελέχη του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, διευκρίνιζαν ωστόσο, ότι τα πυρηνικά βλήματα μετακινούνται, για τις ανάγκες στρατιωτικής παρέλαση...

Η Ρωσία, φαίνεται ότι ελέγχει την κατάσταση, τουλάχιστον στην Ανατολική και νότια περιοχή της Ουκρανίας. Στην Κριμαία, επίλεκτες Μονάδες του Ρωσικού Στρατού, ελέγχουν λιμάνια, αεροδρόμια, στρατιωτικές βάσεις και Κέντρα τηλεπικοινωνίας. "Σήμερα παρακολουθούμε μια εισβολή του ρωσικού στρατού. Ο εναέριος χώρος (της Κριμαίας) έχει κλείσει λόγω του μεγάλου αριθμού προσγειώσεων ρωσικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων», είπε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας στην Κριμαία, Σεργκέι Κουνίτσιν, μιλώντας χθες Κυριακή στον τηλεοπτικό σταθμό ART. Επίσης ο νέος Πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Arseniy Yatsenyuk προειδοποίησε ότι η στρατιωτική δράση από τη Μόσχα θα είναι "η αρχή του πολέμου και το τέλος των σχέσεων των δύο κρατών". Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα είναι, που βρίσκεται και γιατί δεν αντιδρά ο στρατός της Ουκρανίας, στην ρωσική στρατιωτική εισβολή;

Ίσως να μην είναι υπολογίσιμη δύναμη ο επαγγελματικός Στρατός της Ουκρανίας... Είναι εντυπωσιακό, ότι το απόγευμα της Κυριακής, ο αρχηγός του ουκρανικού ναυτικού, ο ναύαρχος Μπερεζόφσκι αυτομόλησε και δήλωσε πιστός στον λαό της Κριμαίας και στη Ρωσική Διοίκηση. Ο ναύαρχος Μπερεζόφσκι είχε ονομαστεί την Παρασκευή αρχηγός του γενικού επιτελείου ναυτικού της Ουκρανίας από τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας αυτής, τον Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ. Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ασκεί διαδικασία δίωξης για εσχάτη προδοσία εναντίον του επικεφαλής του πολεμικού ναυτικού της χώρας, κατηγορώντας τον, ότι παρέδωσε το αρχηγείο του, στην Σεβαστούπολη της Κριμαίας, στους Ρώσους.

Τα όσα συμβαίνουν στο έδαφος της Ουκρανίας, αλλά και κυρίως οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις κλειστές αίθουσες των διπλωματικών γραφείων των ισχυρών κρατών της Δύσης με επίκεντρο την Ουκρανία, επιτείνουν την ανησυχία, τον προβληματισμό και την αγωνία, για το αν τελικά θα επικρατήσουν η λογική και η Ειρήνη, ή αντιθέτως, αν ο παραλογισμός θα είναι ο νικητής, που θα στρώσει το χαλί της στρατιωτικής λύσης στην κρίση της Ουκρανίας.

Η Ρωσία και ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δείχνουν αποφασιστικότητα, να προστατέψουν τα Στρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας στην Ουκρανία , ακόμη και με τη χρήση στρατιωτικών μέσων. Από την άλλη πλευρά, είναι έκδηλη η αμηχανία των ΗΠΑ, αλλά και η αδυναμία της Ε.Ε. να αντιμετωπίσει τέτοιου μεγέθους σοβαρές διεθνείς πολιτικο-στρατιωτικές κρίσεις. Και στην προκειμένη περίπτωση, ΗΠΑ-ΕΕ , αδυνατούν, μέχρι τώρα τουλάχιστον, να αποτρέψουν την απόφαση της Ρωσίας να ενεργοποιήσει τον στρατιωτικό της μηχανισμό. Το «πηγαινέλα» κυβερνητικών αξιωματούχων της Δύσης στο Κίεβο και οι συναντήσεις τους με την προσωρινή φιλοδυτική πολιτική ηγεσία, δεν είχαν σημαντικά αποτελέσματα.

Υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία των Προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, χωρίς τα αποτελέσματα να είναι ενθαρρυντικά, ότι η κρίση στην Ουκρανία θα αντιμετωπιστεί με πολιτικο-διπλωματικά μέσα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μ. Ομπάμα, ο οποίος προειδοποίησε τη Μόσχα ότι "θα υπάρξει κόστος" σε περίπτωση που παραβιάσει την εδαφική ακεραιότητα τη Ουκρανίας, μίλησε τηλεφωνικά με τον Β. Πούτιν επί 90 λεπτά, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Ο Μ. Ομπάμα κάλεσε τον Πρόεδρο της Ρωσίας να επαναφέρει τις στρατιωτικές δυνάμεις του στις βάσεις τους στην Κριμαία και να σταματήσει "κάθε ανάμειξη" σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας. Η απάντηση του Β.Πούτιν στον Αμερικανό πρόεδρο είναι ότι "η Ρωσία έχει κάθε δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην Ουκρανία".

Η Ουκρανία είναι βαθιά διχασμένη. Επισημαίνουμε ότι, ολόκληρη η νότια Ουκρανία και οι παραθαλάσσιες περιοχές της από την Μολδαβία έως τα σύνορα με την Ρωσία έχουν ξεσηκωθεί κατά του καθεστώτος «των φασιστών», όπως τους αποκαλούν, στο Κίεβο. Εφόσον η Ρωσία αξιοποιήσει διπλωματικά τις εκδηλώσεις σε αυτές τις περιοχές και πείσει για την αναγκαιότητα της στρατιωτικής της παρουσίας, τότε, η επιστροφή στο πριν από την κρίση πολιτειακό καθεστώς της ενωμένης Ουκρανίας, είναι μάλλον ανέφικτη.

Επίσης, η παγκόσμια κοινότητα, η αποκαλούμενη προσφυώς και Διεθνής Κοινή Γνώμη, παρακολουθεί μάλλον αποσβολωμένη τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία. Και ευλόγως διερωτάται, πως συμβαίνει αυτό, δηλαδή, αν και το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο, κανένας από τους πολυδάπανους διεθνείς οργανισμούς, δεν έχει παρέμβει με αποφασιστικό τρόπο, προκειμένου να αποσοβήσει την κρίση στην Ουκρανία.
Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία «φωτίζουν» και μάλλον απομυθοποιούν, την κοινωνική δυναμική, ως αιτία πολιτικών εξελίξεων, όταν μάλιστα εξυπηρετεί ετερόκλητους και ιδιοτελείς στόχους. Και πιο συγκεκριμένα:
O παρορμητισμός των αγανακτισμένων στις πλατείες, ο ενθουσιασμός του πλήθους των αφελών, η δαπανηρή προπαγάνδα των ΜΚΟ, οι «χαριτωμενιές» των ακτιβιστών, ο καιροσκοπισμός των πολιτικών και ο τραμπουκισμός των ακροδεξιών, μπορεί να συνυπάρξουν «αρμονικά», όπως στην Ουκρανία, αλλά δεν συνδιαμορφώνουν πάντα το κατάλληλο πλαίσιο, ώστε να ευοδωθούν οι στόχοι για πολιτικές, κοινωνικές και ενίοτε πολιτειακές ανατροπές. Όταν μάλιστα απειλούνται Στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα ισχυρών κρατών ή πανίσχυρων πολυεθνικών του χρηματοπιστωτικού τομέα, τότε, είναι πολύ πιθανόν, να παραχθούν οδυνηρά γεγονότα, από τις βίαιες λαϊκές αντιδράσεις , με δυσβάστακτο κοινωνικό κόστος. Και όπως συμβαίνει πάντα ή σχεδόν πάντα, το κόστος της συμφοράς, ηθικό και οικονομικό, καταβάλει ο πιο αδύναμος, δηλαδή ο Λαός.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα των βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Ουκρανία, με κίνητρο τον εκδημοκρατισμό και εξευρωπαϊσμό της χώρας; Απέφεραν την ανατροπή του φιλορώσου, εκλεγμένου όμως, Προέδρου Β. Γιανουκόβιτς, αλλά Πρωθυπουργός της Ουκρανίας ορίζεται κάποιος που χαιρέτα Ναζιστικά , ενώ στη προσωρινή κυβέρνηση μετέχουν στελέχη του χιτλερικού κόμματος. Και το κυρίως αποτέλεσμα, η Ουκρανία, ως κράτος να έχει σχεδόν καταλυθεί και η Ρωσία να εδραιώνει τη στρατιωτική παρουσία της στη χώρα. Και το χειρότερο, να είναι πλέον υπαρκτός ο κίνδυνος, έστω πολύ μικρός, της αντιπαράθεσης Ρωσικών και Νατοϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία, αν η διπλωματία και η σύνεση, δεν προλάβουν έγκαιρα να μηδενίσουν αυτό το ενδεχόμενο.

Πολύ φοβάμαι, ότι μπαίνουμε σε μια νέα ψυχροπολεμική περίοδο, αν φυσικά αποφύγουμε, τη «θερμή» στρατιωτική αναμέτρηση. .. Εκτιμώ πάντως, ότι δεν θα υπάρξει γενικευμένη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η Ρωσία, δεν πρόκειται να κηρύξει το πόλεμο στην Ουκρανία. Δεν έχει κανένα λόγο να έλθει σε αντιπαράθεση με 50 εκατομμύρια Ουκρανούς, ούτε μπορεί να έχει υπό στρατιωτική κατοχή μια τεράστια χώρα. Το οικονομικό, στρατιωτικό και πολιτικό κόστος θα είναι τεράστιο για την Ρωσία και η αντίδραση της Δύσης με την επιβολή πολιτικών και οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, θα προκαλέσει ανυπέρβλητα προβλήματα στην ηγεσία του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία έχει ως στόχο να προστατέψει τους Ρώσους κατοίκους της Ουκρανίας και να έχει υπό πλήρη έλεγχο της Στρατηγικής σημασίας στρατιωτικές βάσεις της στην Κριμαία. Ο Ρωσικός Στρατός αφού διασφαλίσει την επιτυχία των στόχων του, εκεί θα τελειώσει και η αποστολή του στην Ουκρανία. Γνωρίζουν πολύ καλά οι Ρώσοι, ότι η Ουκρανία , δεν είναι Τσετσενία ...

Keywords
Τυχαία Θέματα