Με το βλέμμα στο Eurogroup

Το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος επί τάπητος στο σημερινό Eurogroup, στο οποίο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα παρουσιάσει τα στοιχεία, που αφορούν κυρίως στο πρωτογενές πλεόνασμα. Ωστόσο αναμένεται να του ασκηθούν πιέσεις για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων βάσει των προτάσεων του ΟΟΣΑ και γρήγορη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα
που επιστρέφει τις επόμενες ημέρες. Στόχος είναι η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου. Πάντως ο επίτροπος Όλι Ρεν απέρριψε την οπτική της Αθήνας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 φέρνει και το δικαίωμα για ελαφρύνσεις. Διεμήνυσε ότι αυτό είναι απόφαση του Eurogroup, και ότι αποφάσεις θα ληφθούν μετά την επιβεβαίωση των ελληνικών στοιχείων για το πλεόνασμα από τη Eurostat.

«Η χώρα μας έχει κάνει τα περισσότερα από αυτά που έχει συμφωνήσει με τους εταίρους και δεν υπάρχει ζήτημα δανειακής ή άλλης οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδας» διεμήνυε το Μέγαρο Μαξίμου, αναφορικά με το δημοσίευμα του Spiegel, που κάνει λόγο για διχογνωμία μεταξύ Μέρκελ - Σόιμπλε για ενδεχόμενο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα πριν από τις ευρωεκλογές.

Εν τω μεταξύ, επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά για το πρωτογενές πλεόνασμα εξαπέλυσε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργος Ελενόπουλος, υποστηρίζει πως το πλεόνασμα οφείλεται στη διετία 2010-11 και όχι σε μαγικές συνταγές Ζαππείου, ενώ βάλλει κατά εκείνων που επικρίνουν την πολιτική της συγκεκριμένης περιόδου, για να εμφανιστούν - όπως λέει - οι ίδιοι άμωμοι και άσπιλοι ενόψει εκλογών».
Keywords
Τυχαία Θέματα