Με το βλέμμα στο Κοινοβούλιο το Χ.Α.

Του Βασίλη Γεώργα

Η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα συνθλίβει το Χρηματιστήριο της Αθήνας και τα ομόλογα θέτοντας την εγχώρια κεφαλαιαγορά στην πρώτη γραμμή του πολιτικού παιγνίου που βρίσκεται σε εξέλιξη με άξονα τη σταθερότητα στην Ελλάδα ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Η νέα εβδομάδα που ξεκινά σήμερα θεωρείται κρίσιμη για την πορεία της αγοράς καθώς μια σειρά από εξελίξεις

θα δώσουν τον τόνο και θα καθορίσουν αν το Χρηματιστήριο θα διολισθήσει πολύ χαμηλότερα ή θα πατήσει φρένο στην απότομη πτώση του: η πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου δεσπόζει ως το πλέον καθοριστικό γεγονός που θα φέρει την Ελλάδα ως κύριο θέμα συζήτησης και στην σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών την επόμενη μέρα 18 Δεκεμβρίου, όπου ένα από τα κεντρικά ζητήματα θα είναι οι πολιτικές ανάπτυξης αλλά και τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης με απευθείας αγορές ευρωπαϊκού χρέους (κρατικών ομολόγων) από την ΕΚΤ. Το κερασάκι στην τούρτα της αναστάτωσης και των χαμηλών τιμών που έχουν διαμορφωθεί στο χρηματιστήριο θα είναι η τριπλή λήξη των παραγώγων την Παρασκευή (μήνας, τρίμηνο έτος).

Η κατακλυσμιαία πτώση των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο κατά 13 δισ. ευρώ σε μια εβδομάδα και η άνοδος κατά 30% των αποδόσεων στα ομόλογα είναι εξελίξεις που επηρεάζουν όχι μόνο το κλίμα, αλλά σύμφωνα με αναλυτές, απειλούν να προκαλέσουν επιπτώσεις και στην πραγματική οικονομία. Από το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων μέχρι την επενδεδυμένη περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων και από την αποτίμηση της αξίας των κρατικών εταιρειών μέχρι τα κεφάλαια που έχουν διατεθεί μέσω του ΤΧΣ για τις ελληνικές τράπεζες, βρίσκεται σε εξέλιξη μια πορεία απαξίωσης που έχει οδηγεί σε καθοριστικό σημείο την αγορά. Υπό το πρίσμα αυτό δεν είναι συμπτωματικό πως ειδικά μετά τις αναφορές από πολιτικά πρόσωπα για την αναζωπύρωση του κινδύνου περί «Grexit», τη σκυτάλη έχουν πάρει ξένοι οίκοι και διεθνή μέσα που αναπαράγουν εμφατικά τα σενάρια για τους μελλοντικούς κινδύνους της Ελλάδας από τυχόν πρόωρες εκλογές.

Με αφορμή το σκηνικό κατάρρευσης της αγοράς που πυροδότησε η χωρίς ουσιαστικό δίχτυ ασφαλείας –πέραν της δίμηνης παράτασης του μνημονίου - επίσπευση των προεδρικών εκλογών– αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν πως, ότι «πλέον πολλά πράγματα γίνονται πολύ γρήγορα».

Από την Παρασκευή και αφού μεσολάβησαν εβδομαδιαίες απώλειες 20% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, το Χρηματιστήριο της Αθήνας βρίσκεται πλέον κρεμασμένο στην άκρη του γκρεμού και όλα δείχνουν πως από εκεί θα περιμένει να δει και να αξιολογήσει τις εξελίξεις.

Τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και ο δείκτης των μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap έχουν προσεγγίσει εξαιρετικά κρίσιμα επίπεδα τιμών, για τα οποία το ερώτημα είναι αν θα λειτουργήσουν αυτή τη φορά ως στήριξη και θα απορροφήσουν τους ισχυρούς κραδασμούς από τις αθρόες ρευστοποιήσεις εγχώριων και ξένων χαρτοφυλακίων.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σχεδόν σε απόσταση αναπνοής από τα ελάχιστα του Ιουλίου 2013 (788 μονάδες), την Παρασκευή βρήκε προσωρινά στήριξη σε μια πολύ κρίσιμη ζώνη (810-820) που αντιστοιχεί στο 61,8% επίπεδο διόρθωσης όλης της ανοδικής κίνησης από τα χαμηλά των 471 μονάδων, ενώ προσεγγίζει με ταχύτητα το κάτω σκέλος του καθοδικού καναλιού τάσης εντός του οποίου κινείται από πέρυσι τον Δεκέμβριο. Αρκετοί αναλυτές προσδοκούν πως μια ανοδική αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα θα μπορούσε να εκδηλωθεί με οποιαδήποτε θετική αφορμή στη ζώνη τιμών μέχρι τις 750 μονάδες ή αντίστοιχα μέχρι 240-260 μονάδες για τον FTSE Large Cap. Το δύσκολο σε αυτή την περίπτωση θα είναι οι δείκτες να επανέλθουν πάνω από τις αμέσως προηγούμενες στηρίξεις τους που πλέον έχουν μετατραπεί σε αντιστάσεις (850 και 277 μονάδες) ώστε η αντίδραση να αποκτήσει τον χαρακτήρα ενός ράλι ανακούφισης στο ΧΑ.

Αντίστοιχα και στον τραπεζικό δείκτη, το κάτω σκέλος του δικού του καθοδικού καναλιού, είναι μια περιοχή πολύ μεγάλης διαγραμματικής σημασίας καθώς τυχόν διάσπασή της σήμερα θα επιταχύνει την πορεία προς τα ιστορικά χαμηλά του δείκτη στις 85 μονάδες.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Keywords
Τυχαία Θέματα