Μερίδιο 20% της αγοράς για τα λαθραία τσιγάρα

Το 2012 το 18.8% των τσιγάρων του εμπορίου ήταν προϊόντα λαθρεμπορίου, ενώ το 2013 εκτιμάται πως το αντίστοιχο ποσοστό θα ξεπεράσει το 20%.

Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της στατιστικής υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) για την κατανάλωση τσιγάρων κατά την τελευταία δεκαετία, όπως διαπίστωσε ο Δρ Νικόλαος Γεωργικόπουλος, επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας για το λαθρεμπόριο, ερευνητής στο ΚΕΠΕ και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκη.

Η αύξηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων προκαλεί σημαντική ζημία στα φορολογικά έσοδα. Συγκεκριμένα, η μείωση στα δημόσια έσοδα κατά 11% το 2012 σε σχέση με το 2011, από 3,04 δισ. σε 2,71 δισ. ευρώ.

Και αυτό, γιατί τα μέχρι στιγμής δεδομένα για το πρώτο εξάμηνο του 2013 τα οποία προοιωνίζονται μια περαιτέρω μείωση των κρατικών εσόδων, δείχνουν ότι οποιαδήποτε επιπλέον αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης τσιγάρων επιφέρει μείωση στα κρατικά έσοδα αντί για αύξηση.

Με δεδομένη τη διαχρονική μείωση του καπνίσματος (όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ), η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχει συμβάλλει στην αύξηση της ελαστικότητας ζήτησης ενός κατά τα άλλα ανελαστικού προϊόντος όπως το τσιγάρο.

Σε αυτό έχει συντελέσει κυρίως η ραγδαία αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ο οποίος ήδη από τις αρχές του 2010 είναι στην Ελλάδα αρκετά πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Γιατί επιλέγουν τα λαθραία

Η σταδιακή, αναλογικά, μεγαλύτερη επιβάρυνση των φθηνών τσιγάρων -όπως και των «στριφτών»- σε σχέση με τα ακριβά ωθούν πολλούς από τους καπνιστές που δεν διέκοψαν το κάπνισμα στην κατανάλωση λαθραίων τσιγάρων, διαπιστώνει ο κ. Γεωργικόπουλος.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι το παράνομο εμπόριο τσιγάρων υπονομεύει την νόμιμη ανάπτυξη της χώρας και τροφοδοτεί την παραοικονομία. Εκτιμάται πως το 2012 χάθηκαν περίπου 2.000 θέσεις εργασίας στο λιανεμπόριο τσιγάρων, λόγω της μείωσης τζίρου.

Από την άλλη πλευρά, το 2012, ο αριθμός των προσώπων που έχουν εμπλακεί στην πώληση λαθραίων τσιγάρων στην Ελλάδα υπολογίζεται περίπου (κατά μέσο όρο) στα 6.000 άτομα, σημειώνοντας αύξηση 49% σε σχέση με το 2010.

Τέλος, διαπιστώνεται πως το διεθνές λαθρεμπόριο χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως διαμετακομιστικό κέντρο καπνικών προϊόντων. Εκτιμάται, επίσης, πως περίπου το 75% των λαθραίων τσιγάρων προωθούνται σε άλλες χώρες, ενώ το 25% καταλήγει στην εγχώρια αγορά.

Επισημαίνεται πως οι διεξοδικοί έλεγχοι από τις ελληνικές ελεγκτικές αρχές κατά τα έτη 2010 και 2011 με μια σειρά από κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων παράνομων τσιγάρων αλλά και η αλλαγή της νομοθεσίας με αυστηρότερες ποινές για τους λαθρέμπορους καπνικών προϊόντων, ανάγκασαν τους λαθρέμπορους να διακινούν τα τσιγάρα σε μικρότερα και περισσότερα φορτία.

Εξ ου και υπολογίζεται πως ένα παράνομο φορτίο που στελνόταν το 2011 έχει "σπάσει" σε περίπου 4,5 φορτία το 2012.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα