Μεταξύ Κρήτης και Σικελίας η καταστροφή των Χημικών της Συρίας

του Χρήστου Α. Καπούτση

Καταγράφονται έντονες αντιδράσεις, κοινωνικών φορέων της Κρήτης, αλλά και οικολογικών οργανώσεων, καθώς και επιστημόνων από όλες τις χώρες της Μεσογείου, για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου, που πιθανότατα θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες.

Παρά τις διαβεβαιώσεις αρμοδίων θεσμικών επιστημονικών φορέων, ότι η εν πλω καταστροφή του χημικού οπλοστασίου
της Συρίας με τη μέθοδο της υδρόλυσης, δεν θα προκαλέσει μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, εντούτοις, πολλοί επιστήμονες και οικολογικές οργανώσεις διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις. Το θέμα της καταστροφής των Χημικών της Συρίας συζητήθηκε εκτενώς στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. (28 Υπουργοί Εξωτερικών ) που συνήλθε στο Λουξεμβούργο υπό Ελληνική Προεδρία, την περασμένη Τρίτη.
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, που προήδρευσε για τελευταία φορά της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., υποστήριξε, την ανάγκη αλλά και την υποχρέωση απόλυτης προστασίας του μεσογειακού θαλάσσιου περιβάλλοντος, σε σχέση με την επιχείρηση καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Β. Βενιζέλος, «η απόλυτη περιβαλλοντική προστασία της Μεσογείου πρέπει να θεωρηθεί ζήτημα αρχής για την ευρωπαϊκή πολιτική». Φυσικά, «ενοχλητικά» ερωτηματικά προκαλεί η αδυναμία της Ε.Ε. να πείσει την αμερικανική Κυβέρνηση, να μην γίνει η καταστροφή των Χημικών ουσιών της Συρίας στη Μεσόγειο, αλλά να γίνει στον Ατλαντικό Ωκεανό, όπως προτείνουν οι οικολογικές οργανώσεις.

Μετά από πολλούς μήνες, ολοκληρώθηκε η μεταφορά του Χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Το τελευταίο φορτίο με το 7,2% των χημικών της Συρίας φορτώθηκε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρα, στη φρεγάτα "Ark Futura" της Δανίας, από το λιμάνι της Λατάκειας.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, στο ειδικά διασκευασμένο πλοίο του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού το «Cape Ray» θα μεταφερθούν περίπου 800 τόνοι χημικών όπλων από τη Συρία. Στο φορτίο περιλαμβάνεται το αέριο της μουστάρδας και μεθυλφωσφορικό διφλοορίδιο (DF), χημικό από τα οποίο παράγεται το άκρως τοξικό αέριο Σαρίν. Θα φορτωθούν επίσης και αρκετοί τόνοι του αερίου VX, που είναι δεκάδες φορές πιο φονικό από το σαρίν.

Για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου θα χρειαστούν περίπου τέσσερις μήνες.
Το σημείο καταστροφής, παραμένει «επτασφράγιστο μυστικό» αν και πιθανολογείται ότι γίνει μεταξύ Σικελίας και Κρήτης, στη λεγόμενη «αβυσσαλέα πεδιάδα του Ιονίου».
Η μέθοδος καταστροφής χημικών όπλων θα είναι η υδρόλυση. Η μέθοδος αυτή, χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ εδώ και αρκετά χρόνια. Αυτό που διαφέρει στην περίπτωση των χημικών όπλων της Συρίας είναι ότι γίνεται εν πλω και μάλιστα για πρώτη φορά.

Για τον τρόπο καταστροφής των Χημικών της Συρίας και τους πιθανούς κινδύνους έγινε τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014. Οι συμμετέχοντες , μάλλον δεν πείστηκαν από τις διαβεβαιώσεις των εκπροσώπων του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) των Ηνωμένων Εθνών, ότι η μέθοδος της εν πλω καταστροφής των Χημικών με τη μέθοδο της υδρόλυσης είναι ακίνδυνη. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Μάλτα και την Ελλάδα.
Διαπιστώθηκε ότι, δεν είναι αμελητέες οι πιθανότητες να συμβεί κάποιο ατύχημα ή αστοχία κατά τη διάρκεια της εν πλω καταστροφής των χημικών όπλων. Αν αυτό συμβεί, η περιβαλλοντική καταστροφή θα είναι πολύ μεγάλη. Και φυσικά, δεν υπάρχει επαρκής απάντηση στο ερώτημα, γιατί επιλέχθηκε η Μεσόγειος μία περιβαλλοντικά ευαίσθητη ημίκλειστη θάλασσα, και κυρίως, γιατί οι χώρες της Μεσογείου που θα δεχθούν τις επιπτώσεις μιας πιθανής περιβαλλοντικής καταστροφής, δεν συμμετέχουν ούτε καν ως παρατηρητές στην διαδικασία της εν πλω καταστροφής των χημικών της Συρίας.

Επίσης, υπάρχει και ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα που αφορά τα χημικά απόβλητα. Η μάζα των αποβλήτων από τη διαδικασία της υδρόλυσης, υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου δεκαπλάσια από το ίδιο το οπλοστάσιο. Τα απόβλητα αυτά παραμένουν τοξικά για δεκαετίες. Η επίτροπος Εξωτερικής Πολιτικής της Κομισιόν Κάθριν Αστον έχει αναφέρει ότι «δεν υπάρχει πρόθεση απόρριψης των χημικών ή των υπολειμμάτων τους μετά την υδρόλυση στη θάλασσα».

Η δήλωση της κορυφαίας αξιωματούχου της Ε.Ε.. ότι δεν υπάρχει πρόθεση(!) να ριφθούν χημικά στη θάλασσα, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ατυχήματος ή αστοχίας, περισσότερο προβληματίζει και λιγότερο καθησυχάζει τις οικολογικές οργανώσεις. Ουσιαστικά οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, δεν δεσμεύονται ότι θα αποτραπεί πλήρως η μόλυνση του θαλασσίου περιβάλλοντος από μια επιχείρηση
τόσο υψηλού ρίσκου και διάρκειας , όπως είναι η καταστροφή ανθρωποκτόνων χημικών ουσιών εν πλω με τη μέθοδο της υδρόλυσης. Και το χειρότερο, ουδείς φέρεται διατεθειμένος να αναλάβει την ευθύνη και το κόστος, σε περίπτωση ατυχήματος...
Keywords
Τυχαία Θέματα