«Καίει» το μεταναστευτικό

Τη μετεγκατάσταση, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, των 32.256 αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα και στην Ιταλία αποφάσισαν οι 28 υπουργοί της ΕΕ αρμόδιοι για τα ζητήματα της μετανάστευσης. Η χώρα μας δέχεται στα νησιά καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία, αλλά και παράτυπους μετανάστες από το Αφγανιστάν, οι οποίοι μετά την οδύσσειά τους καταλήγουν στο κέντρο της Αθήνας.
Αλληλεγγύη σε τρία επίπεδα (ευρωπαϊκό, διαδημοτικό και ενδοδημοτικό) ζήτησε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης. «Δεν μπορούμε να τους πετάξουμε στη θάλασσα ή να τους αφήσουμε να ζουν σαν ζώα», δήλωσε ο αναπληρωτικής υπ. Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης.

Η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε λόγο για μετεγκατάσταση 40.000 αιτούντων άσυλο, αριθμό που δεν κατάφεραν, ωστόσο να φτάσουν οι εθελοντικές προσφορές των κρατών μελών. Οι 28 κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι το ζήτημα πρέπει να ξανασυζητηθεί πριν το τέλος της χρονιάς, με σκοπό να γίνει ακόμα μια προσπάθεια να συμφωνήσουν στην μετεγκατάσταση και των υπολοίπων 8.000.

Οι αιτούντες άσυλο που θα επωφεληθούν κυρίως από τη συμφωνία για τη μετεγκατάσταση θα είναι κυρίως αυτοί που προέρχονται από χώρες όπως η Συρία, η Ερυθραία, η Σομαλία και το Ιράκ.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η επανεγκατάσταση περισσότερων από 20.000 ήδη αναγνωρισμένων προσφύγων εντός των χωρών της ΕΕ.

"Η αλληλεγγύη δεν είναι σλόγκαν" δήλωσε σε συνέντευξη τύπου μετά το πέρας του συμβουλίου δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων, ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο ίδιος εξήγησε ότι παρόλο που η πρόταση της επιτροπής δεν έγινε δεκτή στο σύνολό της, το γεγονός ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ δέχτηκαν να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Ιταλία στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών είναι ένα "ιστορικό βήμα μπροστά".

Αξίζει να σημειωθεί πως η αρχική πρόταση της Κομισιόν περιλάμβανε υποχρεωτικές ποσοστώσεις, κάτι που επίσης δεν έγινε αποδεκτό από τα κράτη μέλη, κάποια από τα οποία αρνήθηκαν να προσφέρουν θέσεις ή προσέφεραν πολύ λίγες.

Οι πιο απρόθυμες χώρες ήταν η Ουγγαρία (καμία θέση για μετεγκατάσταση και καμία για επανεγκατάσταση), η Αυστρία ( καμία θέση για μετεγκατάσταση και 1900 για επανεγκατάσταση), η Σλοβακία (100 για μετεγκατάσταση και 100 για επανεγκατάσταση) και η Σλοβενία (20 για μετεγκατάσταση και 230 για επανεγκατάσταση)

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου και υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν αναφερόμενος σε αυτές τις χώρες, χαρακτήρισε την ανταπόκρισή τους "ντροπιαστική ή και απογοητευτική".

Τέλος, το συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ υιοθέτησε ένα ακόμα μέτρο, τη δημιουργία στην Ελλάδα και την Ιταλία των λεγόμενων "hot spots" (σημείων υποδοχής). Σε αυτά τα σημεία θα γίνεται η ταυτοποίηση και καταγραφή των αιτούντων άσυλο με τη συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιών της ΕΕ, όπως είναι η Europol, η Frontex και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου.

«Από τα μεσάνυχτα σήμερα το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου θα είναι πλήρες, δίνοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα υψηλότερα πρότυπα ασύλου σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος υπογραμμίζοντας πως «τώρα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το σύστημα θα εφαρμοστεί πλήρως».

Δήλωση Πανούση στη Βουλή
«Έχουμε μια ανθρωπιστική κρίση και είναι θέμα και του ΟΗΕ, ούτε καν μόνο της Ευρώπης», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά, σχετικά με τα «μέτρα προς αντιμετώπιση της ασύμμετρης απειλής λόγω της αθρόας εισβολής λαθρομεταναστών στα ελληνικά νησιά».
Όπως είπε, «έχουμε μια Ευρώπη που δεν θέτει φραγμό στις μεταναστευτικές ροές μέσα στην Τουρκία» και συμπλήρωσε ότι το ζήτημα με τις μεταναστευτικές ροές έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και λόγω εξελίξεων που ήταν αδύνατο να προβλεφθούν (εξελίξεις σε Συρία, Λιβύη). Μάλιστα, όπως σημείωσε, είναι θέμα που αφορά και τον ΟΗΕ, ούτε καν μόνο την Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά τη στάση που κρατά η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Πανούσης σημείωσε ότι «αναζητούμε λύση εντός του Κράτους Δικαίου. Δεν μπορούμε να τους πετάξουμε στη θάλασσα ή να τους αφήσουμε να ζουν σαν ζώα».

Σχετικά με το ενδεχόμενο μέσα από αυτές τις μεταναστευτικές ροές να μετακινούνται προς την Ευρώπη τζιχαντιστές, ο κ. Πανούσης επισήμανε ότι οι τελευταίοι τις πιο πολλές φορές περνούν στον ευρωπαϊκό χώρο ως Ευρωπαίοι πολίτες, χωρίς αυτό, όπως εξήγησε, να σημαίνει ότι το μεταναστευτικό δεν έχει να κάνει και με θέματα εθνικής ασφάλειας (π.χ. λαθρέμποροι).

Συζήτηση στο δημ. συμβούλιου Δ. Αθηναίων
Το μεταναστευτικό ήταν το θέμα που κυριάρχησε στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου της Αθήνας. Αλληλεγγύη σε τρία επίπεδα, που έχουν να κάνουν με την Ευρώπη, μεταξύ των ελληνικών πόλεων και μεταξύ της πόλης ζήτησε ο δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Καμίνης. Όπως είπε «το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και για αυτό η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει». Πρόσθεσε ότι πρέπει «να υπάρξει αλληλεγγύη μεταξύ των ελληνικών πόλεων καθώς δεν είναι μόνο πρόβλημα της Αθήνας» και ζήτησε και «αλληλεγγύη μέσα στην πόλη και να μοιραστούν οι πρόσφυγες και σε άλλες περιοχές».

Όπως αποκάλυψε ο αντιδήμαρχος της δημοτικής αστυνομίας, Αντώνης Καφετζόπουλος από το Σάββατο μέχρι αύριο θα έχουν έρθει στην Αθήνα 3.280 μετανάστες από τα νησιά με πλοία. Πρόσθεσε ότι «οι άνθρωποι αυτοί μοιράζονται σε δύο σημεία: οι αραβόφωνοι στην Πλατεία Ομονοίας και στα γύρω ξενοδοχεία και οι Αφγανοί στην πλατεία Βικτωρίας και στο Πεδίο του 'Αρεως». Τέλος, ζήτησε να υπάρξει ένα άτυπο κέντρο υποδοχής σε ακατοίκητη έκταση στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά έτσι «ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μην γίνουν θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης».

Πρόταση να δίνεται η δυνατότητα στους μετανάστες να φεύγουν από τη χώρα, διατύπωσε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ανοικτή Πόλη». Ρήγας Αξελός.

Το άνοιγμα ελεγχόμενων χώρων σε εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα, κατασκηνώσεων σε όλη την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών κυμάτων ζήτησε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Σοφιανός. Τόνισε ότι ο δήμος πρέπει να απαιτήσει από την κεντρική διοίκηση χώρους καθώς «δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλιώς αυτό το πρόβλημα».

Την άμεση δημιουργία ενός χώρου μεταναστών στα Μεσόγεια ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα, Πόλη της ζωής μας», Νικήτας Κακλαμάνης με άμεση παρέμβαση του ΚΕΕΛΠΝΟ για την υγεία των προσφύγων και στάθηκε στην ανάγκη να μοιραστούν οι πρόσφυγες και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Να σταματήσει να ξοδεύει χρήματα για εξοπλιστικά προγράμματα και με αυτά να μισθώνει ξενοδοχεία για την παραμονή των προσφύγων ζητά από την κυβέρνηση ο επικεφαλής της «ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις γειτονιές της Αθήνας», Πέτρος Κωνσταντίνου.

Την αρμοδιότητα του καθαρισμού του Πεδίου του 'Αρεως αναλαμβάνει ο δήμος Αθηναίων μετά την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής, που εγκρίθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο. Ο δήμος θα έχει την υποχρέωση να καθαρίζει το άλσος και η περιφέρεια θα του καταβάλει τα έξοδα καθαρισμού. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν μόλις εγκριθούν οι οικονομικές απολαβές του δήμου από τον επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
αβραμοπουλος, χρυση αυγη, περιφέρεια αττικής, ελλαδα, υπουργοι, αθηνα, προσφορες, ουγγαρια, σλοβακία, σλοβενία, frontex, οηε, λιβυη, λύση, σημαίνει, πειραιας, κεελπνο, ανταρσυα, απε-μπε, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, καμινης, κακλαμανης, μετρο, βουλη, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος του κοσμου, σλοβακία, χωρες, σλοβενία, περιφέρεια αττικής, το θεμα, αφγανισταν, βημα, δημος αθηναιων, θαλασσα, θεμα, ιρακ, ιταλια, νησια, ξενοδοχεια, οδυσσεια, οηε, ρηγας, υγεια, αυστρια, αλληλεγγυη, αλσος, απε, απε-μπε, ασυλο, αφγανοι, γεγονος, γινει, γινεται, δυνατοτητα, δημος, διοικηση, εγινε, ειπε, εξοδα, ερυθραια, εσωτερικων, ευρωπη, ζητα, ζωης, κυβερνηση, λύση, λογο, νικητας, μπε, πεδιο, πλοια, προγραμματα, ροες, σαββατο, συρια, σομαλια, τρια, αδυνατο, δημητρης, ελληνικα, ενωση, frontex, χωρα, κωνσταντινου, πληροφοριες, σημαίνει, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα