Μη καθολική η εφαρμογή των αποφάσεων

Οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν υποχρεώνουν το υπουργείο Οικονομικών στη γενική εφαρμογή τους παρά μόνον για τις συγκεκριμένες υποθέσεις -και κατ' επέκταση για τους συγκεριμένους φορολογούμενους- στις οποίες αφορά η προσφυγή, διευκρινίζει με εγκύκλιο το υπουργείο ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για μη καθολική εφαρμογή των αποφάσεων Ανώτατων Δικαστηρίων για μισθολογικά και όχι μόνο θέματα.Στον απόηχο της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών που έχουν εφαρμοστεί από τον Αύγουστο του 2012.

Έτσι η κυβέρνηση με τροπολογία

της αποκαθιστά οι αμοιβές των δικαστικών μετά από απόφαση που είχε λάβει το μισθοδικείο αλλά και την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές τους, μετά τον Αύγουστο του 2012. Έτσι, επιστρέφονται και αναδρομικά από 1 Αυγούστου 2012 μισθοί και παροχές.Η δαπάνη που προκαλείται κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι 69,6 εκατ ευρώ. Επίσης θα υπάρξει εφάπαξ δαπάνη 99.760.000 από την αναδρομική καταβολή μισθών και παροχών. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη διευκρινίζει ότι -με εντολή του πρωθυπουργού- δεν θα ισχύσει για τους βουλευτές η αναπροσαρμογή των απολαβών των δικαστικών λειτουργών.

Η εγκύκλιος, η οποία είναι η πρώτη εγκύκλιος που εκδίδεται από το υπουργείο οικονομικών επί Γκίκα Χαρδούβελη καθορίζει ότι δεν θα είναι οριζόντια, για όλους, η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων, αλλά μόνον για όσους προσφεύγουν και δικαιώνονται. Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος προβλέπει πως το επίδομα βιβλιοθήκης και το επίδομα αλλοδαπής είναι αφορολόγητο μόνο για όσους πανεπιστημιακούς και δημοσίους υπαλλήλους αντίστοιχα προσέφυγαν στο ΣτΕ.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το υπουργείο θα εξετάσει συνολικά το θέμα της εφαρμογής των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορούν προσφυγές κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων που δικαιώνονται.

Εντω μεταξύ, αντισυνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του ΣτΕ τη διάταξη της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 6/2012 -γνωστής ως Μνημόνιο II- που καταργεί τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία του ΟΜΕΔ, αν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων δεν καταλήξουν σε συμφωνία. Αντίθετα η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι δεν είναι αντίθετα στο Σύνταγμα, τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τα άλλα μέτρα που προβλέφθηκαν για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα από το Μνημόνιο ΙΙ, όπως είναι η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 22% και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών, η «μετενέργεια», κ.λπ. Το Δικαστήριο έκρινε ότι δεδομένων των οικονομικών συνθηκών δεν έρχονται σε αντίθεση προς το Σύνταγμα

ΓΣΕΕ και ΟΤΟΕ μιλούν για απόφαση ρωγμή στη μνημονιακή λογική με μεγάλη συνδικαλιστική και πολιτική σημασία. Τα Σωματεία επισημαίνουν δε τη σημαντική καθυστέρηση με την οποία εκδόθηκε η απόφαση. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα βίαια και αντεργατικά μέτρα του Μνημονίου ΙΙ, η ΓΣΕΕ επαναλαμβάνει ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα