Μυτιλήνη: Περισσότεροι από χίλιοι μετανάστες σε 48 ώρες

Ξεπερνούν τους 1.000 οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που αποβιβάστηκαν σε ακτές της Λέσβου από το πρωί της Δευτέρας μέχρι σήμερα Τετάρτη νωρίς το μεσημέρι, καθιστώντας την κατάσταση που επικρατεί στον περίκλειστο χώρο του λιμανιού της Μυτιλήνης αλλά και στον εξωτερικό χώρο κυριολεκτικά τραγική. Κι αυτό γιατί στο ίδιο σημείο αποβιβάζονται εκατοντάδες τουρίστες από τις απέναντι Μικρασιατές ακτές, Τούρκοι και Ευρωπαίοι, αλλά και επισκέπτες του νησιού που φτάνουν με κρουαζιερόπλοια. Μάλιστα απειλείται διακοπή των αφίξεων κρουαζιεροπλοίων
στη Μυτιλήνη, αφού οι εταιρείες δηλώνουν πως δεν μπορεί η αποβίβαση των τουριστών να γίνεται σε ένα άτυπο στρατόπεδο μεταναστών και προσφύγων.

Από την άλλη μεριά ο λιμενάρχης Μυτιλήνης, αρχιπλοίαρχος Εμμανουήλ Μαργωμένος, εκπέμπει για μια ακόμα φορά SOS, καθώς όπως χαρακτηριστικά τονίζει το υπάρχον προσωπικό χρήζει ενίσχυσης αφού πλέον είναι στα όρια του.

Ο περίκλειστος χώρος του λιμανιού δεν επαρκεί πλέον να φιλοξενήσει έστω και για λίγες ώρες τους εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες, ανάμεσα τους και πολλά παιδιά, που φτάνουν στο νησί. Έτσι, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρώτης ταυτοποίησης τους ζουν ελεύθεροι στον ευρύτερο χώρο της μυτιληνιάς προκυμαίας περιμένοντας υπομονετικά τη... σύλληψη τους. Πολλοί από αυτούς, ψάχνοντας μια κάποια σκιά, δεν διστάζουν να μπουν και να ξαπλώσουν κάτω από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια τους!

Σήμερα στον περίκλειστο χώρο βρέθηκαν περίπου 200 άτομα. Στον ευρύτερο χώρο της περιοχής ελεύθεροι, περιμένοντας τη... σύλληψη τους, ζούσαν άλλα 150 άτομα. Στις περιοχές Μπλόκια και στα Τσαμάκια υπολογίζονται σε 200 όσοι περιμένουν σήμερα να αδειάσει ο χώρος του λιμανιού για να πάνε και να... συλληφθούν και αυτοί. Περίπου 200 άτομα βρισκόταν χθες στα λιμάνια Πλωμαρίου και Μολύβου. Στο κέντρο πρώτης υποδοχής της Μόριας, όπου μεταφέρονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αφού συλληφθούν, κρατούνται περίπου 700 άτομα. Άγνωστο, τέλος, είναι πόσοι κυκλοφορούν ελεύθεροι πλέον στην πόλη της Μυτιλήνης με τη «ροζ κάρτα» στα χέρια, περιμένοντας κάθε βράδυ να επιβιβασθούν στο πλοίο της γραμμής για Πειραιά. Όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί όπως είναι αναμενόμενο καταστάσεις παραβατικότητας, όπως είναι η εκδηλούμενη αισχροκέρδεια σε βάρος των ξένων.

Έγκυρες πληροφορίες μιλάνε για φαγητό, αναψυκτικά και νερό που πουλιούνται στο κέντρο της Μυτιλήνης σε υψηλές τιμές. Ενώ καταγγέλλεται ότι μέχρι και «μεγάλα» χαρτονομίσματα, όπως αυτά των 500 ευρώ που έχουν μαζί τους κυρίως Σύροι πρόσφυγες, κάποιοι τα «χαλάνε» έναντι προμήθειας που φτάνει και το 10%!

Την ίδια ώρα τη δυσαρέσκεια επιχειρηματιών, ιδιαίτερα στο λιμάνι του Μολύβου, προκαλεί η ανεξέλεγκτη παραμονή μεταναστών και προσφύγων στο λιμάνι έως και 36 ώρες από την άφιξη τους. Για τη σίτιση τους φροντίζουν εθελοντές, ενώ οι αρμόδιοι απλά περιμένουν να αδειάσουν θέσεις στο λιμάνι της Μυτιλήνης για να τους μεταφέρουν στη συνέχεια εκεί. Όπως είναι ευνόητο πολλές δεκάδες άνθρωποι που πλένουν ρούχα και ζουν ανάμεσα σε τραπέζια ταβερνών δεν είναι η καλύτερη εικόνα για την πρωτεύουσα του τουρισμού στο νησί και ήδη άρχισαν να δημοσιεύονται φωτογραφίες σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης από επισκέπτες του Μολύβου, που δείχνουν το πώς είναι οι διακοπές τους στη Λέσβο.

Για όλα τα παραπάνω συνεδρίασε το τοπικό συμβούλιο Μήθυμνας, το οποίο και πρότεινε οι μετανάστες και πρόσφυγες να μεταφέρονται άμεσα στο κέντρο πρώτης υποδοχής της Μόριας, αφού το λιμάνι της τουριστικής πρωτεύουσας της Λέσβου δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως τέτοιο. Πάντως, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, «η σημερινή κατάσταση δεν είναι ανεκτή ούτε για μια μέρα ακόμα».

Εξάλλου, κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ, αποτελούμενο από τον ομότιμο καθηγητή Χειρουργικής Αθανάσιο Γιαννόπουλο, τον γιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ Λάζαρο Κωστόπουλο και τον υπεύθυνο του Γραφείου Διεκπεραίωσης Ειδικών Θεμάτων Οικονομίας και Διοίκησης του ΚΕΕΛΠ.ΝΟ Γεώργιο Αναστόπουλο, πρόκειται να επισκεφθούν αύριο Πέμπτη 21 Μαΐου τη Λέσβο. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό θα πραγματοποιήσουν συνάντηση με τοπικούς φορείς στην Αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στις 2,30 το μεσημέρι θα επισκεφθούν το Κέντρο Ταυτοποίησης Υπηκοότητας και την Κινητή Μονάδα Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια Λέσβου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα