Να κρατηθεί ψηλά η παιδεία

Ο μεγαλύτερος εν ζωή Έλληνας ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και τη Βάνα Λυκομήτρου, για τον ρόλο της ποίησης στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, αλλά και για θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, όπως είναι η έξαρση του φαινομένου του φασισμού και την κρίση στην παιδεία.

Ο Νάνος Βαλαωρίτης συμμετέχει με κορυφαίες προσωπικότητες της ποίησης και της διανόησης, ανάμεσα στους οποίους, ο Τίτος Πατρίκιος, ο Γιώργος Χρονάς, η Κική Δημουλά, ο Χουάν Κάρλος Μέστρε στο Διεθνές Φεστιβάλ ποίησης Αθηνών

που πραγματοποιείται από 23 έως 29 Σεπτεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα, στην Τεχνόπολη, στην Πλατεία Κουμουνδούρου και σε άλλους χώρους της πρωτεύουσας, με στόχο την προβολή του σύγχρονου Ελληνικού πολιτισμού και την έναρξη ποιητικού διαλόγου με αφορμή την κρίση.

Νάνος Βαλαωρίτης: Η ποιητική έκφραση έχει μια επαναστατικότητα που τον καιρό που περνάμε, ταιριάζει απόλυτα. Δεν πρέπει να είναι μόνο τα θέματα οικονομικά και πολιτικά. Πρέπει να είναι και συναισθηματικά, πνευματικά και η επανάσταση της γλώσσας είναι ανάμεσα σε αυτά. Τώρα βέβαια δεν λέω ότι κάθε ποίηση αντιπροσωπεύει ακριβώς αυτό που λέω, αλλά θα έπρεπε. Και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να οδεύουμε, ώστε να έχουμε μια αιχμή μέσα στον κόσμο, ο οποίος ταλαιπωρείται σήμερα και να μην γράφονται ποιήματα απλώς ενδοσκοπικά, ναρκισσιστικά, για τα βάσανα του ατόμου, αλλά να έχουν μια αντικειμενικότητα και μια σύμπραξη με το περιβάλλον έμμεσα, με συνεχής αναφορές σε γεγονότα επεισόδια κλπ.

Ερώτηση: Η ποίηση μπορεί να μεταφέρει ιδέες στον κόσμο , έτσι ώστε να κινητοποιηθεί, να διεκδικήσει..

Νάνος Βαλαωρίτης: Βεβαίως! Βοηθάει να αντέξει ο άνθρωπος αυτές τις πιέσεις οι οποίες σήμερα μας περιτριγυρίζουν. Να αντέξει δηλαδή την απελπισία αυτής της κατάστασης. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και γίνεται έμμεσα και βοηθάει στη μείωση της κατάστασης αυτής της συναισθηματικής, της πολύ καταθλιπτικής όπως είναι η σημερινή.

Ερώτηση: Τι είναι αυτό που μας οδήγησε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, σε αυτό το τέλμα;

Νάνος Βαλαωρίτης: Αυτό είναι ένα ερώτημα που έχει πολλές συνιστώσες και μια από αυτές είναι ασφαλώς, η κακώς προγραμματισμένη Ευρώπη. Η Ευρώπη η οποία δεν υπολόγισε ότι υπάρχουν διαφορετικές οικονομίες και ότι δεν μπορεί ένα κοινό συνάλλαγμα να λύσει το πρόβλημα και αφετέρου η αλαζονεία μιας κεντρικής εξουσίας όπως είναι Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες, η οποία ήθελε να κατευθύνει και την παραγωγή ακόμα, αλλά όχι με συνθήκες της κάθε χώρας. Πολύ μεγάλο λάθος. Το άλλο είναι η απραξία και η αδυναμία αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης από τους πολιτικούς μας, οι οποίοι ονειρεύονταν. Χρησιμοποίησαν λεφτά, τα οποία ήταν για την ανάπτυξη, για άλλους σκοπούς, δεν έγινε αυτή η ανάπτυξη. Λοιπόν αυτά μαζί, δημιούργησαν το αδιέξοδο -το οποίο σήμερα εμφανίζεται τρομαχτικό- κι επίσης δημιούργησαν και τρόπους ακόμα και ρατσιστικούς, αλλά και τρόπους πολιτιστικής καταδίωξης. Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεχτα, σε μια Ευρώπη, η οποία θεωρείται ότι ιδρύθηκε για αλληλεγγύη και όχι για εσωτερικές μάχες.

Ερώτηση: Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε κι έξαρση του φαινομένου του φασισμού..

Νάνος Βαλαωρίτης: Αυτό είναι το αποτέλεσμα των πιέσεων και των συνθηκών που οδηγούν τους ανθρώπους σε λύσεις που είναι φανταστικές. Διότι αυτό το μόρφωμα το οποίο έχουμε εμείς εδώ, η Χρυσή Αυγή, είναι ένα βουντού.. Δεν έχει σχέση με πολιτικό κόμμα, απλώς μιμούνται όλα τα σύμβολα και τις συμπεριφορές των άλλοτε σφαγέων μας, ώστε να τους πάρουν τη μαγική τους δύναμη.. Δηλαδή βλακείες.. Πως είναι δυνατόν να είναι πατριώτες άνθρωποι οι οποίοι μιμούνται καθόλα τους Γερμανούς ναζί της κατοχής..!! Αυτό είναι μια τρέλα, την οποία οι ψηφοφόροι δεν την σκέφτηκαν όταν ψήφιζαν αυτούς τους ηλίθιους..

Ερώτηση: Για τον αναβρασμό στην παιδεία;

Νάνος Βαλαωρίτης: Η παιδεία πρέπει να κρατηθεί ψηλά. Εάν δεν κρατηθεί η παιδεία ψηλά και συρρικνώνεται κάθε φορά που κάνουμε οικονομία, δεν θα έχουμε πια παιδεία. Όχι εκπαίδευση, παιδεία! Κάτι το οποίο είναι πολύ πιο πάνω. Θέλουν να καταργήσουν τα αρχαία. Πόσες φορές έχουν προσπαθήσει να καταργήσουν τα αρχαία..;! Είναι το υπόβαθρο του Ευρωπαϊκού πολιτισμού!! Πως είναι δυνατόν να το καταργήσουμε αυτό;! Επίσης το να διώχνεις σήμερα κόσμο από την παιδεία είναι μια εύκολη λύση. Πάντοτε, οι τέχνες και η παιδεία είναι εκείνα τα πρώτα θύματα των οικονομιών.. Ήδη η παιδεία μας έχει ελλείψεις.. Να δημιουργήσουμε και περισσότερες;! Ε όχι! Εγώ είμαι υπέρ της απεργίας. Δεν γίνεται να εκ διώχνονται 1500 εκπαιδευτικοί έτσι ξαφνικά από το πουθενά.

Keywords
Τυχαία Θέματα