«Ναι» σε ενδεχόμενη παρέμβαση στο Μαλί
"Σε όλες τις συνόδους η Γαλλία υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι το Σάχελ. Κάθε φορά,
Ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν διευκρίνισε τι είδους υποστήριξη θα είναι αυτή. Όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο απάντησε ότι δεν μπορεί να δώσει "περισσότερες λεπτομέρειες προς το παρόν".
"Η επίθεση στη Βεγγάζη υπενθύμισε ότι υπάρχει τρομοκρατία στη Βόρεια Αφρική και ότι η αστάθεια στο Μάγρεμπ συνδέεται με την κατάσταση στο Σάχελ", είπε αναφερόμενος στο θάνατο του Αμερικανού πρεσβευτή Κρις Στίβενς και άλλων τριών διπλωματών, στις 11 Σεπτεμβρίου στη Λιβύη.
Νωρίτερα σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε επαναλάβει ότι το Παρίσι προτίθεται να στηρίξει μια αφρικανική στρατιωτική επέμβαση στο Μαλί εναντίον των ισλαμιστικών οργανώσεων που ελέγχουν τον βορρά της χώρας αυτής. Στόχος είναι "να εξαλειφθεί η τρομοκρατία" και "να μπει ένα τέλος στη διαίρεση του Μαλί και να σταματήσει μια διαδικασία που βασίζεται στο εμπόριο ναρκωτικών, όπλων και ανθρώπων".
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ, μιλώντας από το Μπαμακό, είπε ότι σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαπράττονται σε όλο το Μαλί, τόσο στον κατεχόμενο βορρά από τους ισλαμιστές, όσο και στο νότο από ενόπλους που πρόσκεινται στη στρατιωτική χούντα η οποία κατέλαβε την εξουσία στις 22 Μαρτίου.
"Οι βαθύτερες αιτίες της κρίσης στο Μαλί είναι κυρίως οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τέτοιες παραβιάσεις καταγράφονται τόσο στον βορρά όσο και στο νότο", δήλωσε ο Ιβάν Σιμόνοβιτς, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Σιμόνοβιτς πραγματοποιεί τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στο Μαλί, κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ντιονκουντά Τραορέ και με τον πρωθυπουργό Σέιχ Μοντίμπο Ντιαρά. Μετέβη επίσης στο Μόπτι, μια πόλη στα όρια μεταξύ νότου και βορρά της χώρας.
Για την έξοδο από την κρίση δεν αρκεί μόνο να καταγγέλλονται "οι χρόνιες παραβιάσεις που διαπράττονται" αλλά και να μην γίνεται ανεκτή η ατιμωρησία των δραστών, τόνισε. Θα πρέπει να εξεταστούν οι παραβιάσεις που διαπράχθηκαν μετά το πραξικόπημα στο νότο και όσοι ευθύνονται να τιμωρηθούν, πρόσθεσε.
Ο στρατός υπό τον Αμαντού Χάγια Σανόγκο ανέτρεψε στις 22 Μαρτίου τον πρόεδρο Αμαντού Τουμάνι Τουρέ. Οι στρατιωτικοί παρέδωσαν γρήγορα την εξουσία στους πολιτικούς, όμως παραμένουν ισχυροί στο Μπαμακό όπου ένοπλοι άνδρες, προσκείμενοι στους πραξικοπηματίες, κατηγορούνται ότι έχουν απαγάγει, βασανίσει και σκοτώσει πολλούς υποστηρικτές του πρώην προέδρου, πολίτες και στρα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σαλάτα του σεφ, η περιζήτητη!
- «Επίλεξέ το» αντί για το σωστό γραμματικά «Επέλεξέ το»...
- Πώς βρέθηκε νεκρός στη Τζακάρτα ο Βλάσσης Καμπούρογλου
- Η…προσευχή που σαρώνει το διαδίκτυο: Μέρκελ ημών η εν τοις Γερμανοίς…
- Acer Iconia W510 Windows 8 tablet διαθέσιμο απο 9 Νοεμβρίου με τιμή απο $ 499.99
- Χάρισαν το χαράτσι στη διαπλοκή - Ποιοι "γλίτωσαν" εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από το "χαράτσι" με μειώσεις 30% - 60%
- Εληξε η κατάληψη του Λυκείου Αμοργού
- Οι κόρες του Ben Affleck αγαπούν τη μόδα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Athina984
- Τελευταία Νέα Athina984
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Την εθνική ψηφιακή στρατηγική παρουσίασε ο Υπ. Συγκοινωνιών στο συνέδριο του Economist
- 21 «χαστούκια» στην Τουρκία από το ΕΔΑΔ σε 1 ημέρα
- Στη δημοσιότητα την Τετάρτη η έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία
- Συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ αναρχικών και ...
- Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: "Θα πάω στην Αθήνα ...
- Μεγάλη έκρηξη 4000 τόνων πυρομαχικών στην κεντρική ...
- Σκληρή δήλωση από Χρυσή Αυγή κατά της κυβέρνησης ...
- Oλάντ: "Παντελώς απαράδεκτη η πολιτική ...
- Naomie Harris: Στο εξώφυλλο του «InStyle»
- Live η ιστορική πτήση Red Bull Stratos