Νέα πολιτιστική και ανθρωπιστική καταστροφή

του Χρήστου Α. Καπούτση

Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν, η μία καταστροφή διαδέχεται την άλλη και το σιωπηλό δράμα των ξεριζωμένων ανθρώπων, καταγράφεται απλά ως παράπλευρη απώλεια. Ο θρησκευτικός φανατισμός, ο σεχταρισμός και η μισαλλοδοξία των μαχητών - τζιχαντιστών του κινήματος «Ισλαμικό κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (Συρία)» ( ΙΚΙΛ) που επελαύνουν και στο διάβα τους καταστρέφουν μνημεία του πανανθρώπινου πολιτισμού και συνθλίβουν
χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό ηθικές αξίες, δικαιώματα (όπως το δικαίωμα στη Ζωή και την Ελευθερία) και υλικά αγαθά των «διαφορετικών».

Μεγάλο αριθμό μεταναστών προς τη χώρα μας, αναμένει η Κυβέρνηση το προσεχές διάστημα, εξαιτίας των δραματικών εξελίξεων σε Συρία, Ιράκ και σε άλλα μουσουλμανικά και αραβικά κράτη.

Σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Εμπορικής Ναυτιλίας και με τη συμμετοχή των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και του Λιμενικού Σώματος, αποφασίστηκε η συμμετοχή του Πολεμικού μας Ναυτικού στις επιχειρήσεις εντοπισμού και παρεμπόδισης εισόδου των μεταναστών στη χώρα μας.
Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, έχει αυξηθεί κατά 140% ο αριθμός των μεταναστών από τη Συρία και το Ιράκ, που επιχειρούν από τα τουρκικά παράλια να περάσουν στα ελληνικά νησιά, κυρίως του κεντρικού και ανατολικού Αιγαίου. Πρόκειται για δύο μείζονα θέματα. Το ένα είναι το ογκούμενο κύμα μεταναστών που επιχειρεί να εισέλθει παρανόμως στην Ελλάδα. Και το άλλο είναι, η συμμετοχή πλοίων του Πολεμικού μας Ναυτικού, στις επιχειρήσεις του Λιμενικού Σώματος, που έχει την ευθύνη φύλαξης των θαλασσίων συνόρων της χώρας μας.

Η επέλαση στο Ιράκ των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε» (ΙΚΙΛ) «έχει δημιουργήσει μια κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη και επισφαλή για τα παιδιά» υπογράμμισε η Λέιλα Ζερούγκι, ειδική επιτετραμμένη του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για τα παιδιά στις ένοπλες συγκρούσεις. Η Ζερούγκι είπε, πως έχει λάβει «ανησυχητικές πληροφορίες» για τη στρατολόγηση παιδιών-στρατιωτών και για άλλες ακρότητες στη σύγκρουση αυτή και υπενθύμισε ότι το ΙΚΙΛ περιλαμβάνεται από το 2011 στη «μαύρη λίστα» που έχει συντάξει ο ΟΗΕ κυρίως λόγω των επιθέσεων που εξαπολύει εναντίον σχολείων. Το ΙΚΙΛ διαπράττει, στο όνομα του «καθαρού» Ισλάμ, θηριώδη εγκλήματα, σε περιοχές που καταλαμβάνει και ελέγχει.

Οι τζιχαντιστες της οργάνωσης ΙΚΙΛ όμως απτόητοι από τις επισημάνσεις του ΟΗΕ, ελέγχουν περιοχές στο Ιράκ και τη Συρία, από τις οποίες διέρχονται οι αγωγοί μεταφοράς πετρελαίου, που καταλήγουν σε λιμάνια της Μεσογείου (Τσειχάν κ.ά.).

Οι τακφιριστές σουνίτες ισλαμιστές του «Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε»- ISIL κατέστρεψαν εκτός από τα τζαμιά των αντιπάλων τους σιιτών και τα αρχαία ιερά των Ασσυρίων της Νινευή που χρονολογούνται ήδη από τον 9ο αιώνα π.Χ., στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, τη Μοσούλη και στη γύρω περιοχή.

Οι τρομοκράτες έχουν καταλάβει και δύο χριστιανικές εκκλησίες, η μία είναι καθολική και η άλλη ορθόδοξη. Έχουν καταστραφεί τουλάχιστον τέσσερα συγκροτήματα αρχαίων ασσυριακών μνημείων και έξι τεμένη των Σιιτών στην κύρια πόλη του Βόρειου Ιράκ, Νινευή. Αρχαία μνημεία και τα άλλα σύγχρονα τεμένη των σιιτών καταστράφηκαν με μπουλντόζες και με εκρηκτικά! Μάλιστα η αραβική ιστοσελίδα «centerimn» σημειώνει ότι οι τζιχαντιστές αναγκάζουν όλους τους ντόπιους, μουσουλμάνους και μη, να δηλώσουν πίστη στον «Χαλίφη» Αμπού Μπακρ αλ Μπαγντάντι και υπακοή στο «Χαλιφάτο». Εάν αρνηθούν χάνουν τη ζωή τους.

ΟΙ ΗΠΑ και το Ιράν αναμένεται να ενισχύσουν πιο δυναμικά την Κυβέρνηση του Ιράκ, ώστε να εκδιώξει τους τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ, από ζωτικούς χώρους του Ιράκ, όπως είναι οι πετρελαιοπηγές και οι αγωγοί μεταφοράς πετρελαίου στα λιμάνια της Μεσογείου. Πιθανότατα να δούμε το «αδιανόητο», δηλαδή, αμερικανοί πεζοναύτες και φρουροί της Ισλαμικής επανάστασης (επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις του σιιτικού Θεοκρατικού καθεστώτος της Τεχεράνης), να μάχονται μαζί , προκειμένου να ενισχύσουν τον ανίσχυρο στρατό του Ιράκ, ώστε να αναχαιτίσει την επέλαση των τζιχαντιστών του ΙΚΙΛ.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, κάτοικοι των περιοχών της ανατολ. Συρίας και του Βορείου Ιράκ που έχουν καταλάβει οι μαχητές του ΙΚΙΛ, εγκαταλείπουν πανικόβλητοι τα σπίτια τους και παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς και κατευθύνονται προς την Τουρκία και τα παράλια της Μικράς Ασίας.

Το Ιράκ κινδυνεύει να βυθιστεί «σε ένα χάος παρόμοιο με εκείνο της Συρίας» εάν οι πολιτικοί του δεν καταφέρουν να ενωθούν γύρω από μια κυβέρνηση, προειδοποίησε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Νικολάι Μλαντένοφ από τη Βαγδάτη.

Πάντως, η σημερινή χαοτική κατάσταση σε Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν, οφείλεται και στην επιλογή της αμερικανικής κυβέρνησης του Τζωρτζ Μπους και της βρετανικής του Τόνι Μπλερ, να βομβαρδίσουν και να καταλάβουν το Ιράκ το 2003, πείθοντας και τη διεθνή κοινότητα, ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, που όμως, τα όπλα αυτά δεν βρέθηκαν ποτέ.

Η συγκρουσιακή κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή (Παλαιστινιακά εδάφη, νότιο Ισραήλ, Λίβανος, Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν) βαίνει επιδεινούμενη και προβλέπεται να έχει μακροχρόνια εξέλιξη. Συνεπώς, πέρα από την επιδείνωση της περιφερειακής κατάστασης ασφάλειας, που ενδεχομένως να προκαλέσει γενικευμένη αποσταθεροποίηση σε αυτή την περιοχή αλλά και ευρύτερα, άμεσα θα υπάρξει και επιδείνωση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας, με άμεση αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου. Κυρίως όμως, θα πρέπει να αναμένουμε πολλαπλασιασμό των θυμάτων και των προσφύγων
Keywords
Τυχαία Θέματα