Νέα ρεκόρ για S&P και Dow Jones

Σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, αν και έκλεισαν μακριά από τα υψηλά της ημέρας, με τον S&P 500 να κερδίζει έδαφος για ένατη φορά στις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις.

Τα κέρδη στην αμερικανική αγορά ακολούθησαν το ράλι των δεικτών σε Ασία και Ευρώπη. Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei σημείωσε άλμα 2,2% ανακτώντας ένα μέρος από το χαμένο έδαφος της Δευτέρας όταν τα απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομία οδήγησαν το χρηματιστήριο σε βουτιά 3%.

Τα ισχυρά κέρδη

ακολούθησαν την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Shinzo Abe ότι θα προχωρήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Αλλά και στην Ευρώπη τα χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά μετά τα ισχυρά στοιχεία του ινστιτούτου ZEW για το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία.

Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών ZEW στη Γερμανία, ανήλθε το Νοέμβριο στις 11,5 μονάδες από τις -3,6 μονάδες που είχε διαμορφωθεί τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές τοποθετούσαν τον δείκτη στις 0,9 μονάδες σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 40,07 μονάδες (0,23%) κλείνοντας στις 17.687,82 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 31,44 μονάδων (0,67%) και έκλεισε στις 4702,44 μονάδες.O S&P 500 σημείωσε άνοδο 10,48 μονάδων (0,51%) κλείνοντας στις 2051,80 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 20 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 10 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η UnitedHealth Group Incorporated κλείνοντας στα 98,19 δολ. με άνοδο 1,72 δολ. ή σε ποσοστό 1,78%. Ακολούθησαν η Boeing με κέρδη 1,74% και κλείσιμο στα 130,66 δολ. και η General Electric, η οποία έκλεισε στα 27,01 δολ. με άνοδο 1,50%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Home Depot (-2,09%), η Microsoft (-1,46%) και η IBM (-1,38%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

H Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ενισχυμένη κατά 0,07 δολ. ή σε ποσοστό 3,21% και έκλεισε στα 2,25 δολ.

Στα μάκρο της ημέρας, οριακά ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές παραγωγού τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, υποδηλώνοντας ότι οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές παραμένουν ήπιες.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού για την τελική ζήτηση, που μετρά τις μεταβολές στις τιμές που λαμβάνουν οι εταιρείες όταν πωλούν αγαθά και υπηρεσίες, αυξήθηκε κατά 0,2% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση τον Οκτώβριο έναντι του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας.

Ο δείκτης είχε υποχωρήσει 0,1% το Σεπτέμβριο και οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν εκφράσει εκτιμήσεις ότι θα σημειώνει ακόμη μία πτώση 0,1% τον Οκτώβριο.

Εξαιρουμένων των κατηγοριών τροφίμων και ενέργειας, οι τιμές παραγωγών αυξήθηκαν κατά 0,4%.

Θετικά ήταν τα στοιχεία από την αγορά κατοικίας, με την εμπιστοσύνη των κατασκευαστών να ανακάμπτει το Νοέμβριο σκαρφαλώνοντας κοντά σε υψηλό εννέα ετών, όπως ανακοίνωσε η National Association of Home Builders.

Ειδικότερα, ο δείκτης εμπιστοσύνης της National Association of Home Builders/Wells Fargo σκαρφάλωσε στις 58 μονάδες το Νοέμβριο, από 54 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Μετρήσεις πάνω από το 50 υποδεικνύουν ότι οι κατασκευαστές είναι σε γενικές γραμμές αισιόδοξοι για τις προοπτικές της αγοράς.

Ο δείκτης συμπλήρωσε το Νοέμβριο πέντε διαδοχικούς μήνες πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Home Depot επιβεβαίωσε το guidance για το έτος χρήσης του 2014, ενώ ανακοίνωσε κέρδη 1,54 δισ. δολ. ή 1,15 δολ. ανά μετοχή για το τελευταίο τρίμηνο από 1,35 δισ. δολ. ή 95 cents ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο. Οι καθαρές πωλήσεις αυξήθηκαν 5,4% στα 20,52 δισ. δολ.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters είχαν προβλέψει κέρδη 1,13 δολ. ανά μετοχή και έσοδα 20,47 δισ. δολ.

Keywords
Τυχαία Θέματα