Νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την Τετάρτη

Η Ελλάδα είναι από τη μία τα ξημερώματα η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα και η πρώτη -εδώ και 14 χρόνια- χώρα εν γένει με ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το ΔΝΤ καθώς η χθεσινή εργάσιμη ημέρα ολοκληρώθηκε στην Ουάσιγκτον χωρίς να καταβληθεί η δόση των 1,6 δισ.. Υπό τη σκιά αυτών των εξελίξεων συνέρχεται εκ νέου στις 12.30 το μεσημέρι το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης. Η Ελλάδα

οδεύει προς την αθέτηση πληρωμών μετά τα μεσάνυχτα δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόσθεσε ότι η στάση της Αθήνας έναντι των πιστωτών της πρέπει να αλλάξει πριν οι εταίροι της εξετάσουν την όποια πρόσθετη οικονομική βοήθεια. Μιλώντας στο Ρόιτερς μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού την τελευταία στιγμή για την παράταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης υποβλήθηκε σε ώτα μη ακουόντων.

O κ. Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ότι ως μέλος της ευρωζώνης και της ΕΕ, η Ελλάδα είναι ευπρόσδεκτη να ζητήσει ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο όμως μπορεί να περιέχει ακόμη πιο σκληρούς όρους από το προηγούμενο. Σε κάθε περίπτωση, επέμεινε, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα πριν οι Έλληνες ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής και ώσπου να αλλάξει η συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης.

"Αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι η πολιτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης που οδήγησε σε αυτή την ατυχή κατάσταση", είπε.

Όπως είπε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Νταισελμπλουμ, η Αθήνα φέρεται πρόθυμη να καταθέσει αύριο δεσμευτικές προτάσεις, ενώ οι πληροφορίες από Βρυξέλλες κάνουν λόγο για πυρετώδεις διεργασίες με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για άρση του αδιεξόδου.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το Reuters, η ελληνική κυβέρνηση άφησε να φανεί στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών ότι θα μπορούσε να αλλάξει τη στάση της στο δημοψήφισμα εάν υπάρξει συμφωνία στο αίτημα για ένα νέο δάνειο. Αρκετές πηγές με γνώση των συνομιλιών δήλωσαν ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε στο Eurogroup ότι η κυβέρνηση του θα μπορούσε να ματαιώσει το δημοψήφισμα ή να προτείνει στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν "ναι" αν επιτευχθεί μια συμφωνία.

Ακόμη ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι μια κήρυξη αθέτησης πληρωμών από μέρους την Ελλάδα δεν θα οδηγούσε κατ' ανάγκην στην έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. "Υπάρχουν πολλές επιλογές, αλλά αυτό θα απαιτούσε μια θετική στάση από την ελληνική κυβέρνηση", είπε.

Νωρίτερα σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ δήλωσε στους δημοσιογράφους "Σημαντικά γεγονότα για τα οποία δεν είστε προετοιμασμένοι συμβαίνουν στην Αθήνα, με αποτελέσματα που πιθανότατα δεν θα ταιριάζουν με τα άρθρα που γράψατε".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε πως "αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ιστορικό". Ο κ. Σουλτς βλέπει θετικά βλέπει τις εξελίξεις μετά την κατάθεση της ελληνικής πρότασης, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να μετακινηθεί από τη θέση που βρίσκεται σήμερα.

«Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε και μας είπε τι ζητάει αλλά όχι τι προτίθεται να δώσει», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Εάν ο Αλέξης Τσίπρας κινηθεί σε μια άλλη κατεύθυνση, για παράδειγμα να υποστηρίξει ένα “ναι” στο δημοψήφισμα, θα έχουμε σίγουρα μια τελείως διαφορετική κατάσταση από την Κυριακή το βράδυ. Πάντα υπάρχουν επιλογές όταν κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση».

Η Ελλάδα ενδέχεται να μην προχωρήσει στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times της Μάλτας.

Εν τω μεταξύ, τη λήξη του ελληνικού προγράμματος τα μεσάνυχτα ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) με γραπτή δήλωσή του. Ως εκ τούτου, ανέφερε, η τελευταία δόση στο πλαίσιο των δανείων του EFSF ύψους 1,8 δισ. δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη για την Ελλάδα και τα 10,9 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του EFSF για την κάλυψη του εν δυνάμει κόστους της ανακεφαλαιοποιήσης των τραπεζών ή της διάλυσης των τραπεζών στην Ελλάδα θα ακυρωθούν.

Ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε: «Είναι λυπηρό για την Ελλάδα ότι το πρόγραμμα λήγει σήμερα χωρίς να υπάρχει μεταγενέστερη ρύθμιση και ότι τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος τίθενται πλέον σε κίνδυνο. Χάρη στις οικονομικές πολιτικές που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του EFSF η χώρα βρισκόταν στο σωστό δρόμο προς μια ισχυρή ανάπτυξης μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Οι μεγάλες θυσίες τις οποίες ο Ελληνικός λαός υποχρεώθηκε να κάνει απέδιδαν καρπούς. Η Ελλάδα πέτυχε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμα και να ανακτήσει ανταγωνιστικότητα. Η χώρα ήταν σε θέση να έχει πλέον πρόσβαση στις αγορές εκ νέου και τα υψηλά επίπεδα ανεργίας άρχισαν να μειώνονται. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και την παγκόσμια τράπεζα ήταν πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις μέχρι το 2014 και ενθαρρυντικές προοπτικές για την ανάπτυξη. Η τάση αυτή μπορεί να συνεχιστεί αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει να επιστρέψει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων εντός της ευρωζώνης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η ανακοίνωση, το πρόγραμμα του EFSF άρχισε στις 21 Φεβρουαρίου του 2012. Αρχικά επρόκειτο να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 αλλά επεκτάθηκε δύο φορές μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης. Συνολικά, στο πλαίσιο του προγράμματος, ο EFSF εκταμίευσε 141,8 δισ. στην Ελλάδα, τα οποία περιλάμβαναν μεταξύ άλλων 48,2 δισ. για την κάλυψη του κόστους της εκκαθάρισης και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Από αυτό το ποσό, τα 10,9 δισ. ευρώ δεν χρησιμοποιήθηκαν και επιστράφηκαν στη συνέχεια στο EFSF. Ως εκ τούτου το δάνειο που βρίσκεται σε εκκρεμότητα ανέρχεται σε 130,9 δισ. ευρώ, κάτι που καθιστά τον EFSF με διαφορά το μεγαλύτερο πιστωτή της Ελλάδας.

Συνεχίζοντας, η ανακοίνωση σημειώνει πως το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας ήταν μοναδικό σε πολλές πτυχές του. Όπως υπογραμμίζει, λόγω της σοβαρότητας των διαρθρωτικών αδυναμιών της χώρας και των αναγκών προσαρμογής ήταν το μεγαλύτερο πρόγραμμα του EFSF ή του ESM που υπήρχε πότε, ενώ χαρακτηρίστηκε από τις πιο θετικές συνθήκες που υπήρξαν ποτέ όσον αφορά τη δανειοδότηση προς μία χώρα που βρισκόταν σε πρόγραμμα. Επιπλέον, συμπεριέλαβε την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα με σημαντικές απώλειες για του ιδιώτες επενδυτές.

Η Ελλάδα, συνεχίζει η ανακοίνωση, επωφελείται από μία κατά μέσο όρο ωρίμανση των δανείων πέρα των 30 ετών και η χώρα δεν καταβάλει τοκοχρεολύσια για τμήμα των δανείων του EFSF έως το 2023. Οι θετικές αυτές συνθήκες δανειοδότησης έδωσαν στην Ελλάδα δημοσιονομικές «αποταμιεύσεις» που υπερέβησαν τα 16 δισ. ευρώ για το 2013 και το 2014, κάτι που αναλογεί σε πάνω από το 4% του ελληνικού ΑΕΠ για κάθε ένα από τα δύο τελευταία χρόνια.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ, capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα