Νεπάλ: Επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια στις απομονωμένες περιοχές

Ανθρωπιστική βοήθεια άρχισε να φθάνει σε απομονωμένες περιοχές του Νεπάλ, πληγείσες από τον σεισμό του Σαββάτου, μεγέθους 7,8 βαθμών, ωστόσο πολλές εξακολουθούν να χρειάζονται απεγνωσμένα πόσιμο νερό και τρόφιμα.
Ο αριθμός των νεκρών από τον χειρότερο σεισμό που έχει πλήξει τη χώρα τα τελευταία 80 χρόνια ανέρχεται ήδη σε 5.057, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Ο πρωθυπουργός του Νεπάλ Σουσίλ Κοϊράλα δήλωσε χθες ότι ο απολογισμός

μπορεί να φθάσει τις 10.000. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι τουλάχιστον οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι σε 39 περιοχές έχουν πληγεί και περισσότεροι από 10.000 έχουν τραυματιστεί.

Κάτοικοι πεινασμένοι, σε απόγνωση, έτρεχαν χθες προς τα ελικόπτερα που έφθασαν σε απομακρυσμένες τοποθεσίες του Νεπάλ παρακαλώντας για την αερομεταφορά τους. Ήδη χθες, τέσσερις ημέρες μετά τον σεισμό, νέα χιονοστιβάδα έπληξε χωριό στην περιφέρεια Ράσουα, δημοφιλή περιοχή πεζοπορίας βόρεια της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα 250 άνθρωποι να αγνοούνται.

Στην περιοχή Γκόρχα, από τις πλέον πληγείσες, οι κάτοικοι πολλών χωριών έτρεξαν με τα χέρια απλωμένα προς ένα ελικόπτερο του ινδικού στρατού για να ζητήσουν νερό και τρόφιμα.

Εικόνες καταστροφής επικρατούν και σε άλλα χωριά στις πλαγιές των Ιμαλαΐων, όπως το Λανγκτάνγκ, που βρίσκεται 60 χλμ. βόρεια του Κατμαντού στην περιφέρεια Ράσουα, του οποίου οι περισσότεροι από τους 200 κατοίκους πιστεύεται ότι είναι νεκροί, ενώ τα συνεργεία διάσωσης δυσκολεύονται να μεταβούν στο σημείο.

Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και το Ισραήλ μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης. Ο πρωθυπουργός Κοϊράλα είχε ανακοινώσει νωρίτερα κατά τη συνεδρίαση για την αντιμετώπιση της κρίσης ότι θα κατέβαλλε κάθε προσπάθεια ώστε έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει στις πιο απομονωμένες περιοχές των Ιμαλαΐων, οι οποίες έως τότε βασίζονταν μόνο στα δικά τους μέσα.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι διεθνείς ομάδες έρευνας και διάσωσης έχουν ανασύρει από τα ερείπια μέχρι τώρα 14 ανθρώπους ζωντανούς. Ομάδα νεπαλέζων και γάλλων διασωστών ανέσυρε από τα ερείπια πολυκατοικίας που είχε καταρρεύσει στο Κατμαντού τον 28χρονο Ρισί Χανάλ, ο οποίος είχε μείνει παγιδευμένος επί 80 ώρες, ανάμεσα σε τρεις νεκρούς.

"Είναι μια καταστροφή πρωτοφανούς μεγέθους", δήλωσε ο υπουργός Επικοινωνιών του Νεπάλ Μινέντρα Ριτζάλ. "Υπάρχει κάποια αδυναμία στη διαχείριση των επιχειρήσεων, την οποία θα βελτιώσουμε σήμερα".

Η αστυνομία επενέβη το πρωί στο Κατμαντού για να αποκαταστήσει την τάξη μεταξύ χιλιάδων επιζησάντων που ξεχείλιζαν από οργή γιατί δεν υπήρχε λεωφορείο ώστε να φύγουν από την πρωτεύουσα. Η αστυνομία αναπτύχθηκε στο σταθμό των λεωφορείων, κοντά στο κοινοβούλιο, όπου ο κόσμος είχε συγκεντρωθεί πριν καν ξημερώσει με την ελπίδα να επιβιβαστεί σε ένα από τα λεωφορεία που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση ότι θα στείλει ειδικά για τη μεταφορά τους σε άλλες πόλεις.

Συμπλοκές ξέσπασαν μεταξύ του πλήθους και των αρχών όταν οι επιζήσαντες έχασαν την υπομονή τους, καθώς τα λεωφορεία αυτά δεν υπήρχαν στο σταθμό. "Περιμένουμε από το πρωί, μας είπαν ότι θα υπήρχαν 250 λεωφορεία, αλλά ακόμη κανένα δεν έχει φθάσει. Ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στα σπίτια μας, να δούμε τις οικογένειές μας, όμως δεν ξέρουμε πότε θα φθάσουν υα ελωφορεία", δήλωσε ο Κισόρ Κάβρε, ένας 25χρονος φοιτητής που βρίσκεται στο σταθμό ελπίζοντας να φύγει από την κατεστραμμένη πρωτεύουσα.

Οι μετασεισμοί έχουν μειωθεί, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να κοιμούνται στον δρόμο, καθώς τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα