Νεπάλ: Επέμβαση αστυνομίας

Οργισμένοι επιζήσαντες του σεισμού στο Νεπάλ συγκρούσθηκαν σήμερα με την αστυνομία και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους αποθέματα νερού στο Κατμαντού, τέσσερις ημέρες μετά το σεισμό που στοίχισε τη ζωή περισσοτέρων από 5.000 ανθρώπων.

Χιλιάδες σεισμόπληκτοι που έχουν μείνει άστεγοι, εξαντλημένοι από τους μετασεισμούς και την έλλειψη τροφίμων, συγκεντρώθηκαν πριν από τα χαράματα στον σταθμό των λεωφορείων για να επιβιβαστούν σ' ένα από τα ειδικά λεωφορεία

που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση.

Όμως η οργή των ανθρώπων αυτών αυξήθηκε όταν διαπίστωσαν πως τα λεωφορεία δεν υπήρχαν και συμπλοκές ξέσπασαν με τις ειδικές μονάδες της αστυνομίας για την καταστολή των ταραχών που είχαν σταλεί για να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση.

"Μας αφήνουν να πεθάνουμε από την πείνα μέσα στο κρύο και το μόνο που καταφέρνει η κυβέρνηση είναι να μας κάνει να περιμένουμε σ' αυτή την ουρά. Γιατί είναι τόσο αργή;" αναρωτιέται η Ρατζάνα, που περιμένει ένα λεωφορείο με τα δύο παιδιά της.

Σεισμόπληκτοι υποχρέωσαν εξάλλου ένα φορτηγό που μετέφερε φιάλες με νερό να σταματήσει και ανέβηκαν στην καρότσα του για να πάρουν φιάλες και να τις πετάξουν στο πλήθος.

Μονάδες της αστυνομίας για την καταστολή των ταραχών πήραν θέσεις πίσω από συρματοπλέγματα για να απαντούν σε άνδρες οπλισμένους με ξύλα που επιτίθενται σε λεωφορεία και άλλα οχήματα στο δρόμο.

Σε μια στιγμή, μια νεαρή γυναίκα υποχρεώθηκε να κατέβει από τη μοτοσικλέτα της και δέχθηκε επίθεση από έναν οργισμένο άνδρα, αλλά στη συνέχεια το πλήθος πήρε το μέρος της και η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση τον άνδρα.

Το Ισραήλ κάλεσε τους υπηκόους του να εγκαταλείψουν το Νεπάλ για υγειονομικούς λόγους και λόγους ασφαλείας.

Η κυβέρνηση παραδέχθηκε πως το εύρος της καταστροφής την έχει ξεπεράσει. Ο σεισμός ήταν ο φονικότερος που έχει σημειωθεί τα τελευταία 80 χρόνια στο Νεπάλ.

"Υπήρξαν αδυναμίες στη διαχείριση των επιχειρήσεων διάσωσης", παραδέχθηκε ο υπουργός Επικοινωνιών Νινέντρα Ριτζάλ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο του Νεπάλ Kantipur Television.

"Η καταστροφή είναι τόσο τεράστια και χωρίς προηγούμενο ώστε δεν ήμασταν σε θέση να απαντήσουμε στις προσδοκίες των πολιτών. Όμως είμαστε έτοιμοι να παραδεχθούμε τις αδυναμίες μας, να μάθουμε και να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα", διαβεβαίωσε.

Οι μετασεισμοί έχουν σαφώς μειωθεί, όμως εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να κοιμούνται στο δρόμο, καθώς οι κατοικίες τους έχουν καταστραφεί ή καταστεί επικίνδυνες. Ορισμένοι επιστρέφουν ωστόσο στα ερείπια του σπιτιού τους για να προσπαθήσουν να βρουν τα πράγματά τους.

Στα δυσπρόσιτα χωριά στην ύπαιθρο η απελπισία έχει φθάσει στο ζενίθ. Οι σεισμόπληκτοι ζητούν να τα εγκαταλείψουν όταν φθάνει έως αυτούς κάποιο ελικόπτερο διάσωσης.

Στην Ντολάχα οργισμένοι κάτοικοι έσπασαν τους υαλοπίνακες ενός κτιρίου της τοπικής διοίκησης, δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

"Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι είναι άστεγοι. Μας είχαν πει ότι θα έφθανε υλικό, αλλά ακόμη δεν έχουμε πάρει τίποτε", τόνισε.

Συνολικά 5.057 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Νεπάλ από το σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών που σημειώθηκε το Σάββατο, ενώ περίπου 8.000 είναι τραυματίες. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οκτώ από τα 28 εκατομμύρια των κατοίκων της χώρας έχουν πληγεί από την καταστροφή.

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με 33 ξένους η τύχη των οποίων αγνοείται. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 15 Ισραηλινοί, πέντε Καναδοί, τρεις πολίτες του Μπανγκλαντές και τρεις Γάλλοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα